Annonce
Rundt om Viborg

Købmænd frygter indtægtstab: Kommunen sender 'småindkøb' for 10 millioner kroner i udbud

Knud Gaarn-Larsen, der her ses ekspedere i Skelhøje Købmandsgaard, mener, at Viborg Kommune bør have et mere overordnet, lokalt samfundssyn på sin indkøbspolitik - i stedet for blot at se på, hvor det er billigst. Arkivfoto: Preben Madsen
Et nyligt "dialogmøde" mellem Viborg Kommune og lokale købmænd skabte ikke enighed. Byrådet skal snart tage stilling til, om kommunen selv skal stå for udbud af "småindkøb" for 10 millioner kroner om året.
Annonce

Viborgegnen: - Vi har stor sympati for købmændenes ønsker og argumenter, men vi skal følge loven om udbud.

Det siger Viborg Kommunes udbuds- og indkøbschef, Tina Bjørnholt, efter et nyligt "dialogmøde", som kommunen sammen med Viborg Handelsråd havde inviteret lokale købmænd og supermarkeder til for blandt andet at redegøre for kommunens indkøbspolitik og -praksis. Og for at drøfte, om købmændenes ønsker om at levere varer til kommunen i højere grad kan tilgodeses.

Mødet gav ikke et endeligt svar herpå. Parterne aftalte "at fortsætte dialogen", som Tina Bjørnholt udtrykker det. Uden at der dog blev fastsat en ny mødedato.

Mere givet er det, at politikerne i byrådet kommer til at træffe en beslutning om, hvorvidt Viborg Kommune skal lave sit eget udbud for "småindkøb" til under 1500 kroner ad gangen - og samlet cirka 10 millioner kroner om året. Eller om kommunen skal tilslutte sig et fælleskommunalt udbud gennem Statens og Kommunernes Indkøbsforening (SKI).

Beslutningen kan være afgørende for de lokale købmænd, brugser og supermarkeders muligheder for selv at byde ind, erkender Tina Bjørnholt.

- Hvis vi vælger at gå med SKI, bliver det jo sikkert landsdækkende kæder som Coop, Dagrofa og Nemlig.com, der vil afgive bud. Så skal de lokale butikker i dialog med deres kæder for at kunne levere, siger hun.

Hvis Viborg Kommune derimod vælger selv at udbyde leverancerne af "småindkøb" til skoler, børnehaver, plejehjem og andre institutioner, kan de lokale butikker bedre byde sig til. Men måske kun ved at gå sammen "for vi er nødt til at dele kommunen op i nogle geografiske områder, så det ikke blot bliver købet til den helt lokale børnehave eller skole, der skal kunne håndteres, sådan som det ofte er foregået hidtil", lyder det fra Tina Bjørnholt.

Det er formentlig blandt andet muligheden for, at dagligvarebutikker inden for kommunegrænsen kan gå sammen om at byde, der vil blive drøftet ved et opfølgende dialogmøde mellem repræsentanter for henholdsvis kommunen og de lokale dagligvarebutikker.

Jeg vil sige det sådan, at efter vi gik med på SKI-aftalen for de større indkøb, er der kommet et hul. Det skal vi have lukket

Tina Bjørnholt, udbuds- og indkøbschef i Viborg Kommune

Annonce

Skal sendes i udbud

Tina Bjørnholt understreger, at Viborg Kommune skal sende "småindkøbene" i udbud - lige som det forlængst er sket med de større, kommunale indkøb. Det er ganske enkelt bestemt gennem EU-regler og deraffølgende dansk lovgivning. Og sådan har det egentlig været et stykke tid.

- Vil det sige, at Viborg Kommune indtil nu ikke har overholdt loven?

- Det er et meget direkte spørgsmål, men jeg vil sige det sådan, at efter vi gik med på den SKI-aftalen for de større indkøb, er der kommet et hul. Det skal vi have lukket, svarer den kommunale udbuds- og indkøbschef.

Og det begynder snart at haste, for i det tidlige foråret 2020 skal Viborg Kommune endelig beslutte sig for, om man til tilslutte sig det fælles SKI-udbud - eller om man vil køre sit eget løb.

Det er formentlig blandt andet det, borgmester Ulrik Wilbek (V) og de øvrige medlemmer af byrådets økonomi- og erhvervsudvalg skal drøfte, når de får udbudssagen på dagsordenen den 11. december.

Annonce

- Skynd jer langsomt

Det nylige dialogmøde på kommunen har blandt deltagerne på købmandsside affødt blandede reaktioner. Handelschef Helle Sørensen siger, at det i sig selv positivt, at kommunen indkaldte til mødet og er indstillet på at fortsætte dialogen.

- Jeg kan godt forstå kommunens bevæggrunde og argumenter. Omvendt vil vi fra handelsstandens side også opfordre til at "skynde sig langsomt" med udbuddet. Det er jo noget EU-bestemt, men man kan jo vente på, at de får styr på det i de sydeuropæiske lande, siger Helle Sørensen, der også opfordrer Viborg Kommune tager "de store samfundsbriller på", når der købes ind til kommunale institutioner.

Det samme siger nogle af de handelsdrivende, der deltog i dialogmødet. Om end på en mere direkte måde.

I et læserbrev i folkebladet slår Knud Gaarn-Larsen, formand for den socialøkonomiske og foreningsdrevne Skelhøje Købmandsgaard, blandt andet på, at lokale dagligvareforretninger gennem ansættelse af fleksjobbere og andre på kanten af arbejdsmarkedet tager et socialt ansvar og derved sparer kommunen for udgifter.

Lars Krog, brugsuddeler i Frederiks, og medlem af bestyrelsen for Viborgegnens Handelsråd, er enig, og tilføjer, at det kan koste butiksarbejdspladser, når kommunen stopper med at købe ind i nærbutikkerne.

- Jeg er ikke helt sikker på, at man i kommunen ved, hvor meget det betyder - også for det lokale fællesskab - at de kommunale institutioner handler lokalt, siger Lars Krog.

Uddeler Lars Krog, Dagli'brugsen i Frederiks, tror ikke, at man i kommunen helt har fattet betydningen af, at de lokale skoler og institutioner også kan købe ind i den nærmeste dagligvarebutik. Arkivfoto: Morten Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

VFF sætter sig tungt på førstepladsen - slår Silkeborg i topopgør

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce