Annoncørbetalt indhold

Køkkenchef: Man kan godt lave gourmetmad over bål

30-årige Jens Bach Ashur elsker at lave gourmetmad udenfor. Foto: Emil Hoffmann Nielsen/Energimuseet

Kokken Jens Bach Ashur er vild med at lave mad over bål. Faktisk er han så vild med det, at han underviser andre i at gøre ham kunsten efter. Man kan nemlig sagtens lave gourmetmad på bål, mener Jens Bach Ashur.

Annonce

Mad smager bare bedre, når man kan nyde det under blå himmel. Selv hvis kyllingefileterne ender med at blive lidt for gennemstegte, er munden bare lidt mere overbærende, når den får lov at sætte sine tænder i en filet, der er lavet i det fri.

Kokken Jens Bach Ashur er en af dem, der sætter en stor ære i at lave mad udenfor. Og han laver ikke bare almindeligt mad udenfor, han laver gourmetmad - på bål.

- Man kan godt lave gourmetmad over bål. Det er ikke sikkert, at det bliver de helt fine elementer, når man skal lave mad til 40 mennesker fra bål, men så går jeg tilbage til tidligere tiders tilberedningsmåder, hvor man laver hele fisk og dyr over bål, siger 30-årige Jens Bach Ashur, der er født og opvokset i Aarhus, hvor han stadig bor sammen med sin hustru.

Ifølge Jens Bach Ashur, er hemmeligheden, når man skal lave gourmetmad over bål, at man pakker råvarerne ind i noget, der beskytter maden mod ilden.

- Man skal sørge for at få pakket råvarerne ind i noget, der kan beskytte mod den hårde direkte varme, så man får brugt den indirekte varme og røgen fra bålet - det kunne for eksempel være at pakke kødet ind i saltdej eller kålblade. Jeg bruger også siv og bananblade til at pakke ind med -man kan bruge alt, der kan beskytte elementet fra ikke at blive brændt, men i stedet blive nænsomt tilberedt, siger han.

Jens Bach Ashur er bidt af den udfordring, naturen stiller ham, når han laver mad over bål.

- Jeg kan godt lide usikkerheden, og uvisheden i det at lave mad over bål. Det er umuligt at lave noget mandag og så lave præcis det samme igen fredag. Der er så mange uvisse faktorer, der afspejler sig meget i maden. Temperatur, vejret og det brænde man bruger, har noget at sige i forhold til, hvordan maden bliver, siger han.

Godt håndværk

Jens Bach Ashur er udlært kok fra Bryghuset Vendia, der er en gourmetrestaurant i Hjørring, og fra gourmetrestauranten Restaurant Et i Aarhus.

- Det er nogle rigtig gode steder, jeg har været. Jeg har haft en køkkenchef og nogle daglige ledere, der har lært mig noget, man ikke kan sætte pris på. Jeg har lært et håndværk, som jeg ikke har kunne lære andre steder. Jeg har lært nogle ting i det moderne køkken, som der efterhånden ikke er mange steder i Danmark, man kan lære, siger han.

Jens Bach Ashur blev færdigudlært i starten af 2017, hvorefter han blev ansat som køkkenchef hos Energimuseet i Bjerringbro, hvor han stadig arbejder.

- Jeg har taget det her job, fordi jeg har mulighed for at lave lækker mad til de møder, konferencer og private arrangementer, der bliver afholdt her. Derudover er jeg rigtig glad for naturen. Her har jeg mulighed for også at være ude i naturen og lave mad over bål, siger han og tilføjer.

- Vi laver god og ærlig mad, hvor alt bliver lavet fra bunden.

Cooking-classes over bål

Derudover afholder Jens Bach Ashur cooking-classes, hvor han underviser i udendørs madlavning i Energimuseets Energihave, der er en have, hvor man kan lære om bæredygtig madlavning.

- Vi prøver at få overbevist folk om, at de skal udenfor og prøve noget andet, end de er vandt til. Når vi laver mad på bålet i Energihaven, er det vigtig, at vi hygger os og værner om det håndværk, det er at lave mad på bål. Hvis man er ligeglad med sin mad over bålet, så ender det med at være uspiseligt - der er det mere tilgivende i køkkenet, for der har man så mange hjælpemidler, siger han.

Selvom man har flere hjælpemidler i køkkenet indendørs, mener Jens Bach Ashur alligevel, at man også skal turde satse på at lave god mad over et bål.

- Det er som om, hvis en bøf har fået for meget på et bål, så tager folk sig ikke så meget af det - det smager jo fantastisk, når man er i lækre omgivelser, mens bålet brænder og gløderne gnistrer. Ting smager bare bedre, når det er lavet udenfor, siger han.

En stor del af Jens Bach Ashurs undervisning går ud på at lære folk at huske at bruge deres "kærlighedskrydderi".

- Når man laver mad, er det vigtigt at koncentrere sig om at få lagt sin kærlighed over de ting, man laver ovre på bålet. Jeg vil gerne have det til at smitte af på dem, der har været til cooking-classes, så de husker det, når de kommer hjem og skal lave mad til ungerne, siger han og tilføjer.

- Madlavning er en essentiel ting. Vi er nødt til at bruge ressourcer på det og lære vores næste generationer, at man skal kære sig om sin mad og de produkter, man bruger. Det skal man, fordi det er vigtigt, at det man putter i munden, som man driver sin hjerne på, er lavet af det rigtige "benzin". Alle bliver glade for at lave noget, de er gode til. Man behøver ikke være verdens bedste kok, men hvis man bliver god til at lave en ret, så vil man jo altid også helst lave den - det er, fordi det giver noget til en selv, når man kan lave en god ret. Når man er glad for at lave det, man laver, så bliver det også til et godt måltid - man kan smage det.

Bæredygtig madlavning

En del af Jens Bach Ashurs arbejde i Energihaven går også ud på at lære fra sig om bæredygtig madlavning.

- Energihaven er bygget om livets cyklus. Vi bruger den til at vise sammenhængen med, hvordan naturen virker. Hvordan man slipper noget energi fri i brændet i bålet, der så giver energi videre til os. Vi bruger også haven til at vise, hvordan man skal passe på de energier, man bruger, siger han og tilføjer.

- Hvad enten man bruger kul eller brænde, så foregår der en afbrænding, man skal have respekt for. Man skal ikke bruge mere end nødvendigt. Man skal ikke bare sætte fut til hele haven og så riste en pølse og gå igen. Man skal bruge bålet fornuftigt, så det ikke bare er for ingenting, man sætter ild til noget.

Jens Bach Ashur mener også, at man skal lære at bruge sit bål mere effektivt, så man ikke har en masse energispild.

- Folk har det meget med, at de sætter bålet i gang tre timer før, de bruger det. Det er spild af energi. Når jeg laver bålet, går jeg i gang med at lave mad, når jeg har tændt det. Så har jeg indpasset min madlavning efter, at der er forskellig varme alt efter, hvor langt tid bålet har været tændt. På den måde bruger man bålets energi konstruktivt, siger han og tilføjer.

- Når jeg tænder bålet, er det ikke den mest energieffektive måde at lave mad på. Det er mere energivenligt at bruge et moderne induktionsblus, men når vi så alligevel gør det, er det, fordi vi godt kan lide bålmaden og den røgsmag, maden får. Derfor er det også vigtigt, at vi udnytter bålet bedst muligt.

Denne artikel er sponsoreret af Energimuseet, der gerne vil sætte fokus på grøn energi og klima.

15.000 kvadratmeter oplevelser med energi for hele familien

Uanset om du er en pilfinger, nysgerrig, nørdet eller nostalgisk. Og uanset om du er lille, stor, forældre eller bedsteforældre, så byder Energimuseetpå et væld af oplevelser med energi i centrum. På Energimusset i Bjerringbro kan man blandt andet opleve Danmarks største vandkraftværk og et vaskeægte lynshow. Tag på rejse i energihistorien fra den sorte energi med kul og frem til i dag, hvor vi står overfor nogle store udfordringer på energiområdet og taler om den grønne omstilling.

Der er nok at gå på opdagelse i - og masser af stof til eftertanke.

Museets udstillingsareal er på hele 15.000 kvadratmeter, så der er nok at gå i gang med. Vores dygtige guider laver lynshow i Bohr-tårnet hver dag, og du kan også selv gå på opdagelse ved at aktivere en skattejagt ved hjælp af din smartphone. Her kommer du rundt i alle de otte udstillingshuse på museets smukke området omkring Tangeværket, Tange sø og Gudenåen.

Jens Bach Ashur er køkkenchef hos Energimuseet i Bjerringbro. Foto: Emil Hoffmann Nielsen/Energimuseet
Køkkenchefen holder cooking-classes på Energimuseet, hvor man kan lære at lave gourmetmad på bål. Foto: Emil Hoffmann Nielsen/Energimuseet
En stor del af Jens Bach Ashurs undervisning går ud på at lære folk at huske at bruge deres ?kærlighedskrydderi?. Foto: Emil Hoffmann Nielsen/Energimuseet

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.