Annonce
Rundt om Viborg

Konservative vil ikke lade sig presse: Siger nej til vindmøllepark

De otte 150 meter høje vindmøller kommer - som her i Gammelstrup - til at fylde godt i landskabet, hvis de kommer op i Nr. Vinge. Arkivfoto: Morten Dueholm
Konservative i Viborg Byråd siger nej til otte store vindmøller ved Nr. Vinge. Udvalgsformand Stine Damborg Hust (K) begrunder det med utidigt pres - både ude- og indefra. Næstformand Kai O. Andersen (SF) ærgrer sig over splittelsen.

Nr. Vinge: Det bliver uden stemmer fra de syv konservative, hvis Viborg Byråd den 18. marts siger ja til, at European Energy kan opstille otte 150 meter høje vindmøller i Nr. Vinge lidt nord for Ørum.

Da sagen tirsdag blev behandlet endeligt i klima- og miljøudvalget, sagde formand Stine Damborg Hust (K) nej, mens de øvrige fire, næstformand Kai O. Andersen (SF), Birthe Harritz (S), Kurt Johansen (V), og Allan Clifford Christensen (V) alle stemte for.

I beslutningsreferatet står der blandt andet følgende: "Stine Damborg Hust stemmer imod beslutningen med begrundelse i, at sagen ikke er tilstrækkeligt belyst, idet der i sagen er udeladt European Energy A/S´ udsagn om, at de samarbejder med Apple om det konkrete projekt".

Stine Damborg Hust (K), formand for byrådets klima- og miljøudvalg, har besluttet at sige nej til vindmølle-projektet i Nr. Vinge, og det samme har hele den konservative gruppe på syv. Arkivfoto: Morten Pedersen

Intern modstand

Bag det ligger blandt andet, at Stine Damborg Hust angiveligt er blevet nægtet at få en passus med i sagsfremstillingen, som klima- og miljøudvalget tirsdag traf sin beslutning ud fra.

Stine Damborg Hust oplyser, at hun under et formøde i forbindelse med færdiggørelsen af udvalgsdagsordenen aftalte med Hans Jørn Laursen, direktør for teknik- og miljøforvaltningen i Viborg Kommune, at der skulle stå noget om, at European Energy i forbindelse med projektet angiver at arbejde sammen med Apple, der jo opfører det store datacenter i nærheden af de kommende vindmøller. Et samarbejde, som European Energy har bekræftet under et borgermøde i Ørum sidste sommer, men som Apple over for folkebladet har benægtet.

Men efter formødet forud for tirsdagens udvalgsmøde blev Stine Damborg Hust ifølge egne oplysninger kontaktet af forvaltningsdirektøren, der meddelte, at "den øverste, administrative ledelse" havde besluttet, at European Energys angivelige samarbejde med Apple alligevel ikke skulle fremgå af udvalgsdagsordenen.

Den besked blev hun både overrasket og fortørnet over:

- Der er jo kutyme for, at udvalgsformanden og forvaltningen holder et formøde, og jeg har ikke tidligere oplevet, at jeg er blevet nægtet at få noget med på dagsordenen, siger Stine Damborg Hust.

Annonce

Apple som pression

Når hun finder det relevant at få det angivelige samarbejde mellem vindmølle-firmaet og Apple med, skyldes det, at hun undervejs har oplevet, at European Energy har brugt Apple-samarbejdet som løftestang og pressionmiddel for at få kørt Nr. Vinge-projektet i gennem hos kommunen.

Hun henviser særligt til en mail, som hun tidligt i forløbet modtog fra European Energys Andreas von Rosen. Her står der blandt andet:

"Det er et krav fra Apples side, at deres datacenter i Viborg skal være CO2-neutralt, og derfor ønsker de også at den strøm, som leveres til datacentret skal komme fra vindmøller i nærområdet.

Det er meget vigtigt for Apple, at vi finder en løsning snarest, så derfor presser jeg en smule på".

Stine Damborg Hust fortæller, at hun har hele den konservative byrådsgruppe - syv medlemmer - bag sig i denne sag, og at gruppen således vil sige samlet nej til vindmøllerne i Nr. Vinge.

Næsten siden Nr. Vinge-mølleplanen blev kendt, har der været markant modstand fra både beboere i området, ornitologer og andre. Især har de fredede tajgasædgæs, der holder til i nærområdet, været et omdrejningspunkt. Men også andre naturmæssige samt landskabelige forhold har været anvendt som argumenter imod det store vindmølleprojekt.

I forhold til den del siger Stine Damborg Hust, at hun ikke er afklaret med, om hun synes, at vindmøllerne bør stilles op i Nr. Vinge. Hun mener, at der er gode faglige og saglige argumenter både for og imod.

Annonce

- Vigtigst med grøn strøm

Men resten af klima- og miljøudvalget har altså gjort sin stilling op til fordel for vindmølleparken. Næstformand Kai O. Andersen mener, at problematikkerne nu er tilstrækkeligt belyst til, at det er i orden at sige ja til de otte vindmøller.

Kai O. Andersen kalder det "ærgerligt", at de konservative i byrådet siger nej til projektet på grund af processen og en administrativ procedure, som han betegner som "en detalje".

SF'eren mener ikke, at det er væsentligt, om European Energy arbejder sammen med Apple i den konkrete sag.

- Jeg forholder mig ikke til, hvem der skal have strømmen. Det vigtigste er, at vi får mere grøn strøm i kommunen, siger han.

Kai O. Andersen har heller ikke den store forståelse for, at Stine Damborg Hust siger nej til projektet, fordi hun ikke har kunnet få en bestemt sætning med i sagsfremstillingen i forbindelse med den politiske udvalgsbehandling.

- Som udgangspunkt synes jeg, at det er en god regel, at en udvalgsformand ikke kan bestemme, hvad der skal stå i en dagsorden og på den måde komme med en bestemt udlægning af en sag, der skal behandles i udvalget, siger han.

Kai O. Andersen håber stadig, at vindmølleplanen kan vedtages af et stort og bredt byrådsflertal.

- En snæver afgørelse vil alle nok have det skidt med, siger han.

Annonce
Viborg For abonnenter

Roede knap 2000 kilometer på russiske floder og i Det Kaspiske Hav i specialbygget båd: Thomas Frank vil bevise, at der er en anden fortælling om vikingerne, end den man kender

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Antallet af indbrud falder og falder i de officielle tal - men hos lokalpolitiet synes man, at det går den modsatte vej

Viborg For abonnenter

Klubben, der ikke skulle lukke alligevel: - Jeg var klar til at kæmpe til det sidste

Viborg

SVIF lukkede serie 6 med maner: Gamle legender indtog banen i festligt farvel

Rundt om Viborg

En del af arven gik til en koncert med Johnny Reimar: Der var dansktop-fest på plejecentret

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Rundt om Viborg For abonnenter

Borgerne har gjort et kedeligt område til en aktivitetspark: Nu skal alle herlighederne vises frem

Rundt om Viborg

Poul blev kåret som "årets helt" af borgerforeningen

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Sygeplejersker redder pensionspenge: Aktier i Viborg-virksomheden Genan solgt

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Erhverv

Skal der bygges mere: Omstridt lokalplan for Kærvænget sendes nu i offentlig høring

Viborg FF For abonnenter

18 år, superligaspiller og på ungdomslandsholdet - men Viborg FF-teenager har ambitioner om meget mere

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce