Annonce
Rund om Viborg

Kalkgruberne i Mønsted får europæisk pris

Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen stod i sin tid for indvielsen af de nye stier og gangbroer, der har øget tilgængeligheden for gangbesværede og kørestolsbrugere, der besøger Mønsted Kalkgruber. Arkivfoto: Morten Dueholm
Mønsted Kalkgruber har fået en europæisk pris for udviklingen af naturen og det tilgængelighedsprojekt, der har gjort det muligt for gangbesværede og kørestolsbrugere at få hele oplevelsen med i kalkgruberne.

Mønsted: Mønsted Kalkgruber er udvalgt af den internationale jury i the European Garden Award som et af Europas tre bedste udviklingsprojekter i kategorien "Best Development of a Cultural Landscape of European Relevance" - oversat betyder det "Bedste udvikling af et betydningsfuldt kulturlandskab i Europa".

Prisen er vundet på baggrund af den smukke natur i området, og for den måde hvormed det store tilgængelighedsprojekt er blevet inkorporeret i naturen, fortæller Rikke Friis, der er direktør i Mønsted Kalkgruber.

Der blev i 2014-2017 foretaget en tilgængelighedsudvikling af attraktionen, så kalkværket og ankomstområdet nu er forbundet med selve kalkminen med gangbroer og fine handicapvenlige gangstier, der snor sig gennem landskabet, og den smukke og velbevarede natur. Mønsted Kalkgruber sætter en stor ære i at bevare udtrykket, og det er et kriterie som juryen også har vægtet, påpeger Rikke Friis.

- Der er skabt en fantastisk landskabsudvikling ved Mønsted Kalkgruber i de seneste år, og det har man nu også bemærket i udlandet. Vi er alle glade og stolte over anerkendelsen, lyder det fra Rikke Friis.

Annonce
Projektet og folkene bag har også tidligere fået kommunens arkitektpris. Arkivfoto: Morten Pedersen.

Unikke naturområder

"The European Garden Award" er en stor europæisk konkurrence, der hvert år tildeler flere priser til forskellige og unikke naturområder rundt i verden. "The European Garden Award" blev etableret i 2010 af European Garden Heritage Network EGHN som ledes af The Schloss Dyck Foundation. EGHN arbejder for at styrke offentlighedens opmærksomhed på Europas kulturarv indenfor haver og parker.

Kategorien som Mønsted Kalkgruber er nomineret i, er én af to nye kategorier, som kom til i 2018 med støtte fra Tysklands kulturministerium. Det er kun anden gang, at der tildeles en European Garden Award til et dansk sted. I 2018 fik Tirsbæk Gods anerkendelsen i kategorien "Europe’s Heritage of Gardens and Gardening". De to andre udvalgte til prisen i samme kategori er området Arnside and Silverdale AONB på den engelske vestkyst og øen Pico i ø-gruppen Azorerne.

Den 6. september uddeles priser til alle de udvalgte ved en ceremoni i på Schloss Dyck i Düsseldorf i Tyskland, og direktør Rikke Friis vil modtage prisen på vegne af Mønsted Kalkgruber.

Flere priser

Tilgængelighedsprojektet er skabt i samarbejde med Landskabsarkitektfirmaet Schønherr og med støtte fra Bevica Fonden, Realdania, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers fond til almene formål, Augustinusfonden, Færch Fonden, Vanførefonden og Viborg Kommune. Og det er ikke første gang at det store tilgængelighedsprojekt får priser.

I efteråret 2018 fik Mønsted Kalkgruber og arkitekterne bag renoveringsprojektet og tilgængelighedsprojektet Arkitekturens pris i Viborg Kommune, og Viborg Handicapråd tildelte i august 2018 årets pris for tilgængelighed til Mønsted Kalkgruber for arbejdet for at gøre attraktionen åbent for alle gæster - også kørestolsbrugere og gangbesværede. Projektet bragte også kalkgruberne i spil til Region Midtjyllands turismepris i 2017. Både tilgængelighedsprojektet og det store restaureringsprojekt, der har bragt de originale sidebygninger tilbage til det oprindelige udtryk fra 1872 og 1873, hvor Mønsted Kalkværk blev bygget, blev officielt indviet af daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen i september 2017.
Mønsted Kalkgruber er stolte og glade over anerkendelsen, siger Rikke Friis, der er direktør i Mønsted Kalkgruber. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF For abonnenter

Fra druk til dedikation: - Jeg vil hellere trues med en ni millimeter Glock end have den besked igen

Viborg

Haveejere vil være selvforsynende

Annonce