Annonce
Viborg

Kampgejst og faglig stolthed sprudler i sygeplejerskernes lokale konfliktcafé

De strejekramte sygeplejersker fra Regionshospitalet Viborg mødes hver tirsdag i en konfliktcafé, hvor de kan dele deres frustrationer, planlægge demonstrationer og meget mere. Foto: Stine Elkær
Hver tirsdag samles de lokale, strejkende sygeplejersker i en konfliktcafé, hvor de kan tale om alt det, der sker omkring strejken, hvor de kan lufte deres frustrationer, og hvor de kan planlægge næste demonstration med bannere og kampråb.

Løgstrup: - Det er jo verdens fedeste arbejde at være sygeplejerske!

Kvinderne nikker, kigger enigt på hinanden og smiler.

- Ja, hvis normeringen er der, så er det et fantastisk job, tilføjer en af dem så.

Annonce

Og det er netop det, det hele handler om. "Det fedeste arbejde" - hvis man altså har hænder nok.

De lokale sygeplejersker rundt om bordet arbejder til dagligt på Regionshospitalet Viborgs dagkirurgiske afdeling. I øjeblikket er de dog kun på vagt, når det er yderst nødvendigt. Ellers er de nemlig udtaget til strejke sammen med cirka 5000 andre danske sygeplejersker.

Og hvad laver de så egentligt her i laden ved landejendommen uden for Løgstrup?

Jo, her har Bente Østergaard indrettet en konfliktcafé, hvor hun sammen med sine fagfæller kan mødes en gang om ugen under konflikten.

- Vi mødes for at stå sammen og støtte hinanden her under strejken. Det er vigtigt under denne her kamp, som jo handler om ligeløn, bedre arbejdsvilkår, synliggørelse af manglende rekruttering, og ja - en kamp for fremtidens sundhedssystem, siger Bente Østergaard.

Alt for stresset og hårdt

De seneste uger har de i alt 37 sygeplejersker på Dagkirurgi strejket sammen med resten af medlemmerne i Dansk Sygepleje Råd. På skift vel at mærke for at holde nødberedskabet ved lige.

Men hvorfor strejker sygeplejerskerne, hvis de har verdens bedste job?

- Jeg føler mig udnyttet. Udnyttet gennem så mange år. I dag er der kun få, der vil være sygeplejersker, og mange af dem, der kommer ud på sygehusene som nyuddannede, de bliver skræmt væk af de vilkår, vi arbejder under. Det skal der simpelthen gøres noget ved. Manglen på rekruttering af nye sygeplejersker er et kæmpe problem, siger Karen Outzen Kallestrup.

Bente Østergaard (t.h.) tog selv initiativet til at lave konflikcaféen i sit hjem, da Dansk Sygepleje Råd ikke længere har lokaler til rådighed i Viborg. Foto: Stine Elkær

- Vi elsker vores fag, men vi har efterhånden så pisse travlt for at sige det, som det er. Det værste for en sygeplejerske er, når man ikke føler, at man kan gøre sit arbejde tilstrækkeligt og tilfredsstillende. Vi er tvunget til at være blæksprutter, der skal gøre 10 ting på én gang, og det er enormt stressende og hårdt - især til den løn, vi får for det, supplerer Bente Østergaard.


Vi elsker vores fag, men vi har efterhånden så pisse travlt for at sige det, som det er. Det værste for en sygeplejerske er, når man ikke føler, at man kan gøre sit arbejde tilstrækkeligt og tilfredsstillende. Vi er tvunget til at være blæksprutter, der skal gøre 10 ting på en gang, og det er enormt stressende og hårdt - især til den løn, vi får for det

Bente Østergaard, sygeplejerske


Annonce

For fremtiden

Det handler ikke kun om bedre løn, understreger de syv kvinder i konfliktcaféen. Det handler i høj grad også om fremtiden.

- Det er jo fremtiden, vi kæmper for. Det er fremtidens sundhedssystem. Vi kæmper for de unge sygeplejersker, for vi andre når nok ikke at få noget ud af det. Vi kæmper for, at sygeplejersker i fremtiden får en løn, der er fair. Vi vil jo også gerne have dygtige sygeplejersker til at tage sig af os, når vi selv bliver gamle, siger Karen Outzen Kallestrup.

- Det er jo ikke særlig attraktivt at blive sygeplejerske, når man hører om lønnen, dårlige arbejdsvilkår, stressfyldte og ansvarsfyldte vagter. Vi er jo nødt til at gøre det mere attraktivt, ellers vil der være alt for få sygeplejersker i fremtiden, tilføjer en anden sygeplejerske.

Annonce

I en større sags tjeneste

Politikerne får mange verbale hug her under formiddagskaffen. "Ingen tager ansvar - heller ikke statsministeren", bliver der blandt andet sagt i frustration.

Men selvom frustrationerne er store, og tonen i debatten kan virke hård, så har de fremmødte kvinder mere kampgejst i kroppen, end de har vrede.

"Vi er mere værd" er et af mottoerne fra Dansk Sygepleje Råd. Foto: Stine Elkær

De er alle i tvivl om, hvorvidt strejken hjælper nu og her, men de er overbeviste om, at det gør en forskel  på længere sigt.

- Vi strejker i en større sags tjeneste. Det handler om sygeplejerskerne, men også om hele sundhedsvæsenet på lang sigt, siger Bente Østergaard og fortsætter:

- Selvom det ikke nødvendigvis rykker noget lige nu, så håber jeg da, at når konflikten er slut, så vil man ændre Tjenestemandsreformen. Nok er nok, det kan ikke passe, at køn skal afgøre ens løn. Punktum.

Fra den 10. august udvider Dansk Sygepleje Råd strejken med 702 sygeplejersker, mens der fra 17. august tilføjes yderligere 225 sygeplejersker til strejkelisten.

Foto: Stine Elkær
Annonce
Viborg For abonnenter

Byrådsmedlemmer efter skybrud: Der skal gøres noget ved kloakkerne nu

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Det kan åbenbart være svært at forstå, at stoffer i blodet ikke forsvinder ved en blodprøve: To mænd blev snuppet to gange lørdag

Livsstil For abonnenter

Den 60 år gamle Hald Sø-lejr har fået 13 millioner kroner dyr overhaling: - Tiden var løbet fra stedet

Viborg

Wilbek: Nyt hotel er vigtigt for hele kommunens vækst

Debat

Se at få bygget den motorvej!

Viborg For abonnenter

Turistchefen: Et stort plus for Viborg og hele regionen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Vi skal tage hånd om den lurende velfærdskrise

Livsstil For abonnenter

Familieliv og forretning i ét: Mathias og Natascha er sammen om det meste

Viborg

Se videoen - Byens nye hotel slår dørene op: Peak 12 er officielt åbnet

Erhverv For abonnenter

Naboer til ny grisefarm efterlyser større perspektiv for svineproduktioner

Bjerringbro For abonnenter

Stille sommer på Dyrebakken: Kejserænder bød Hans Bach velkommen hjem fra hospitalet

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Flintesmedens svalesang

Annonce