Annonce
Rundt om Viborg

Kartoffel-universet - både til oplysning og underholdning

I forbindelse med forprojektet til "Kartoflens Univers" har Gregers Laigaard og co. holdt møde med blandt andre Jørn Ussing Larsen (siddende bagerst på en palle) fra "Kornets Hus". Privatfoto
Et kommende "Kartoflens univers" i Grønhøj skal blandt andet også være et videnscenter. Der bliver lagt vægt på, at besøgende kan blive klogere på både historien, forskningen og anvendelsen af kartofler.
Annonce

Grønhøj: "Kartoflens Univers" er stadigvæk arbejdstitlen på det museum og oplevelsescenter, som foreningen "Liv på Alheden" med kroejer Gregers Laigaard i spidsen arbejder med at etablere ved Grønhøj Kro.

Foruden at give oplevelser og underholdning skal det også være et videnscenter, hvor man som besøgende kan blive klogere på kartoflers anvendelse gennem tiden - samt på forskning, der peger frem mod nye muligheder.

Det skal eksempelvis være tydeligt, at der hele tiden forskes i forædling, dyrkning og anvendelse af kartofler, fortæller turismekonsulent Britta Leth, som sammen med Mogens Knudsen er knyttet til projektet.

Britta Leth har i sin research besøgt Give-virksomheden Danespo, der sælger store mængder spisekartofler af højeste kvalitet i Danmark og udlandet. Danespo handler også med læggekartofler til både kartoffelavlere i Danmark og til andre avlere i flere end 40 lande verden over.

Desuden arbejder Danespo med forædling af nye sorter, så markedets behov kan opfyldes.

Danespo er i 2018 flyttet ind i helt nye lokaler med moderne laboratorium og drivhuse. Her udvikles nye kartoffelsorter, og det kan tage 15 år, før kartoflen er klar som ny lægge- og spisekartoffel.

Besøget har givet Britta Leth inspiration til, at der ved "Kartoflens Univers" kan etableres et stort drivhus og laboratorium, hvor arbejdet omkring bestøvning og forædling kan præsenteres og formidles.

Den idylliske Grønhøj Kro med tilknyttet Morten Korch-museum kan med "Kartoflens Univers" få endnu en attraktion. Arkivfoto
Annonce

Spanske soldater

I forprojektet, der skal bane vejen for den egentlige etablering af "Kartoflens Univers", har bestyrelsen for "Liv på Alheden" og de tilknyttede konsulenter haft et møde med idémanden bag "Kornets Hus", Jørn Ussing Larsen, og projektleder Peder Hermansen.

Formand for "Liv på Alheden", Gregers Laigaard, siger efterfølgende, at dette møde gav masser af inspiration til blandt andet indretning af "Kartoflens Univers" og det kommende arbejde med at søge midler hos fonde.

Kartoflens og kartoffeltyskernes historie bliver også vigtige elementer i det kommende "univers". I europæisk sammenhæng går historien tilbage til 1537, hvor spanske soldater bragte kartoflen til vort kontinent. Forinden havde kartoflen været kendt og dyrket i Sydamerika i formentlig flere tusind år.

Der gik dog mange år, før det blev helt almindeligt at dyrke og spise kartofler over hele Europa.

Det vides ikke med sikkerhed, hvornår kartoflen kom til Danmark, men det er sandsynligt, at rodfrugten blev medbragt af de franske huguenotter, der omkring 1720 kom til Fredericia.

Annonce

"Kartoffeltyskerne"

Kartoffeldyrkningen her til lands kom først rigtigt i gang med "kartoffeltyskerne", som Kong Frederik den 5. hentede til blandt andet Alheden omkring 1760 for at få heden opdyrket.

Det var dog ikke ensbetydende, at alle lokale begyndte at spise kartofler, for helt op til cirka 1820 betragtede mange kartoflen som uværdig til menneskeføde.

Men at det har været anderledes i nu 200 år tilskrives altså ikke mindst "kartoffeltyskerne". Og deres historie får da også en væsentlig rolle i "Kartoflens Univers", som jo kommer til at ligge centralt i "kartoffeltyskerlandet".

I forhold til kartoffeltyskernes historie vil der logisk nok blive arbejdet tæt sammen med foreningen "Kartoffeltyskerne på Alheden", der for alvor har samlet efterkommere og givet dem viden om deres slægts forhistorie.

Kartoffeltyskerforeningen, der har involveret sig i projektet for "Kartoflens Univers", har i forvejen et lille museum i et træhus ved Grønhøj Kro. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce