Annonce
Klima

Kina beskytter truet dyreart efter corona

En illegalt smuglet pangolin opsnappet af toldmyndigheder i Kuala Lumpur. Foto: Bazuki Muhammad/Reuters/Ritzau Scanpix
Det truede skældyr skal ikke længere bruges til kinesisk medicin, og tre underarter er nu lige så beskyttede som pandaer.

Den corona-pandemi, som nu i månedsvis har raset i hele verden, opstod muligvis, fordi sjældne dyr bliver smuglet til kinesiske markeder, hvor virus kan sprede sig fra dyr til mennesker.

Et af de dyr, der især er kommet fokus på som mulig oprindelse til den nye coronavirus, er det mærkværdige skældyr, der også kaldes en pangolin. Skældyr lever både i Afrika og Asien, og ligner mest af alt en blanding af en myresluger og en grankogle. Flere af arterne er kritisk truede, fordi de bliver indfanget i stort tal. Det sker både på grund af deres kød og fordi skællene bruges i såkaldt kinesisk medicin.

Lukker smuthul i loven

I kølvandet på coronakrisen vil de kinesiske myndigheder dog have sat stop for rovdriften på de skællede dyr. Pangolinen er blevet fjernet fra den officielle liste over arter, der bruges til kinesisk medicin, og tre af arternes beskyttelsesstatus er blevet hævet til højeste grad, Class 1.


At få sat en stopper for det lovlige salg af pangolin-skæl lukker det sidste større smuthul, der har forhindret indsatsen for at redde skældyret.

Peter Knights, WildAid.


Det er samme fredningskategori som landets elskede panda, og det betyder, at man kan få op til ti år i fængsel for at indfange, dræbe, eller handle med dyrene. Det giver anledning til forsigtig optimisme for skældyrets fremtid.

- At få sat en stopper for det lovlige salg af pangolin-skæl lukker det sidste større smuthul, der har forhindret indsatsen for at redde skældyret, siger Peter Knights, leder af naturbeskyttelsesorganisationen WildAid.

Efter udbruddet af den ny coronavirus forbød Kina at sælge vilde dyr til brug som fødevarer, men der er stadig flere dyrearter, som bliver importeret til brug i den traditionelle, men oftest virkningsløse, kinesiske medicin. Det er denne handel med skældyr, Kina nu søger at lukke ned.

Annonce

Actionhelt slår et slag for skældyret

I 2017 blev der vedtaget et internationalt forbud mod handel med skældyr, men den illegale handel fortsatte, og det er i dag det mest smuglede dyr i verden. Toldmyndigheder har gentagne gange opsnappet store forsendelser af frosne eller levende dyr, og især deres skæl.

For eksempel konfiskerede Singapore sidste år en last på 14,2 tons pangolin-skæl, der kom fra Nigeria og skulle være smuglet til Vietnam. Det vurderes, at det har kostet omkring 36.000 pangoliner livet at producere den enkelte forsendelse.

Verdens Bedste Nyheder

Denne artikel er produceret af Verdens Bedste Nyheder, som er et uafhængigt medie, der laver konstruktiv journalistik med udgangspunkt i FN’s Verdensmål.

Verdens Bedste Nyheder fokuserer på ofte oversete fremskridt, potentialer og løsninger på verdens udfordringer.

Læs mere på verdensbedstenyheder.dk

Organisationen WildAid har arbejdet med at beskytte dyrene på forskellige kreative måder. I et forsøg på at nå de kinesiske forbrugere har organisationen lavet et tv-spot med den kinesiske actionhelt Jackie Chan. I spottet lærer han tre skældyr kung fu, så de kan forsvare sig mod angreb. Men selvom tonen er humoristisk, er budskabet til de kinesiske forbrugere alvorligt nok:

- Pangolinen kan kun forsvare sig ved at rulle sig sammen i en kugle. Men alle arter er nu beskyttet af loven. Så køb aldrig hverken kød eller skæl, siger Jackie Chan i videoen.

Ifølge organisationens egne tal er dette og andre tv-spot nået ud til i alt 800 millioner seere i Kina og Vietnam, og holdningerne er begyndt at ændre sig. Færre tror nu på, at skældyrets skæl har medicinsk virkning.

Annonce

Mest læste

Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Bronzealderens krigere

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Nu kan du blive vaccineret mod corona-virus uden tidsbestilling i Viborg

Viborg For abonnenter

Plads til dobbelt så mange vandhunde efter 1. august: Viborg Svømmehal er klar til flere gæster efter nedlukning

Viborg

Landboforeninger i offensiven om vandplaner: Problemerne skal løses lokalt og i fællesskab

Sport For abonnenter

Viborg HK fik en kæmpesejr og et godt udbytte med hjem fra Tyskland

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Rundt om Viborg For abonnenter

Opfordring fra naturfredningsforening: Fjern dæmningen og byg en bro

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

Rundt om Viborg

Ny tilladelse: Gipsrester kan bruges som gødning på marker

Viborg For abonnenter

Efter megen snak om rå beton fik viborgenserne selv syn for sagen: Peak 12 blev godt modtaget af gæsterne

Viborg

Rigsretssag mod Støjberg medfører udskiftning i domkirken

Annonce