Annonce
Debat

Klamme kælling - det kunne jeg aldrig kalde min mormor

Læserbrev: Efter en del provokerende og nedladende oplevelser kontaktede jeg en god bekendt, som også er ved at være træt af den tone, der ofte møder os i dele af samfundet samt i medierne. Som specialpædagog og folkeskolelærer står vi dagligt med oplevelser, der kan virke hovedrystende.

Men helt slemt er det, når politikerne på åben skærm udtaler, at der skal mere og mere til, før de reagerer på ubehageligheder på de sociale medier. Såvel som når vores alle sammens fredagsprogramdommer genkender den uordentlige og grove tone, der ligeledes rammer flere af ”X-Factor” deltagerne.

Det vil sige, at det også er børn og unge, der bliver forulempet på diverse sociale platforme. Og det er emner som udseende, seksualitet og etnicitet, der bliver brugt som skyts mod ungdommen.

Annonce

Bemærkelsesværdigt og samtidigt skræmmende er det, at alle aldersgrupper tillader sig at klikke på de beskidte taster; vel vidende at der sidder mennesker - i mange tilfælde børn - eller som i nævnte tilfælde folkevalgte politikere bag skærmen og er modtagere af grove og utilstedelige kommentarer.

Når vi får diskuteret den fejldiskurs, vi tenderer mod i både skrevne og talte medier, bliver vi bekræftet i, at vi som demokratisk samfund ikke kan tillade os at udvide vores tolerance og accept og blot vende det blinde øje til.

Husk på - børn bliver voksne på et tidspunkt og skal føre vores demokrati og værdier videre. Ønsker vi som samfund, at de kommende generationer skal vokse op uden takt og tone, ordentlighed, næstekærlighed og respekt for deres medmennesker?

Kære læser - forestil dig et øjeblik, hvor tom og ubehagelig Danmark ville være uden vores fundamentale værdier!

I dansk toppolitik er flere politikere begyndt at anerkende hinanden i diverse debatter for deres politiske resultater og synspunkter frem for at udskælde hinanden.

Men der skal en langt større indsats til. Indsatsen skal dels komme fra politisk side med initiativer til at sætte den gode, respektfulde tone på dagsordenen, stilet mod forældre, der bør inspireres og guides til at være nysgerrige på deres børns sprog allerede i en tidlig alder.

Hvis du ikke vil sige det, du har på hjerte til din mormor, så omformuler! Eller har du ikke noget godt at sige, så ti stille. Ligeledes kan vi benytte os af folkeskolen og de øvrige uddannelsesintuitioner som et af midlerne til at opnå en god tone og adfærd - og ikke kun på de sociale platforme, men i alle sociale arenaer.

Vores børn og unge mennesker sidder i klasseværelserne. Det er dem, vi skal have fat i, og vi skal nå dem, inden de bliver voksne. For os at vurdere, er det på forskellige samfundsniveauer, kampen skal kæmpes. I hjemmet hvor det er et forældreansvar. Men også i de institutioner, barnet befinder sig i, skal det være legalt at blive irettesat til gavn for god tone, opførsel og respekt.

Måske det i folkeskolen skulle være en del af pensum. Den enkelte lærer kan ikke kæmpe kampen alene, omend det er en smuk og vigtig kamp.

Vi håber, at læserbrevet kan sprede små ringe i vandet, så den gode tone igen kommer på dagsordenen og blive en selvfølgelighed i Danmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Debat

Viborgs historiske hjerte er grønt

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce