Annonce
Rund om Viborg

Klejtrup-par opgiver kampen: Vi ville hellere have beholdt ålekisten end at have deres penge

Kim Busted tjekker for ål i ålekisten. Det har han gjort i 32 år, men snart er det en saga blot. Ålekisten skal lukkes, så fiskene kan vandre frit. Foto: Morten Dueholm.
Der er fem ålekister tilbage i Danmark, og om en måned er der kun fire. Ålekisten i Klejtrup Mølle blokeres nu med beton.

Klejtrup: Snart er det slut med ålekisten i Klejtrup Mølle på Brovej i Klejtrup. En betonvæg skal sættes op og bremse vandet og dermed ålenes vej ind i ålekisten under møllen, og samtidig med, at et stykke kulturhistorie forsvinder, rammer myndighederne en families livsværk og en fiskers passion lige der, hvor det gør mest ondt. Selvom Kim Busted, der bor i møllen sammen med sin hustru Grete, er glad for aftalen med Mariagerfjord Kommune om erstatning, så bliver det derfor ikke en rar oplevelse, når myndighederne lukker ålekisten i denne måned.

- Vi ville hellere have beholdt ålekisten end have pengene fra Mariagerfjord Kommune og staten. Møllen blev købt, fordi ålekisten er tinglyst på ejendommen. Det er vores livsværk, der rammes. Vi overtog en ruin. Jeg er fisker af hele mit hjerte, men nu orker vi simpelthen ikke at kæmpe mere, siger Kim Busted.

Parret har boet på Brovej i 32 år, og alle årene har de fanget ål i husets gamle ålekiste, der kan dateres tilbage til 1380, men nu er den sidste del snart helt slut. Ålen er på tilbagegang, også i Klejtrup, og en ny vandmiljølov skal sikre fri passage for dyreliv i vandløbene. Kim og Grete Busted får en økonomisk erstatning, og samtidig fjernes en gammel staldbygning ved møllen, hvor der også opføres en ny gavl.

- Vi er glade for aftalen, men vi ville hellere have beholdt ålekisten. Der er kun fem af dem i hele Danmark, og nu fjerner myndighederne et stykke historie og erstatter det med en betonvæg. Det er ikke på grund af vores ålekiste, at ålen er truet. Vi fanger ikke mere her i møllen, end vi selv kan spise, og det er mange år siden, at der har været ret mange ål i kisten, siger Kim Busted.

Parret er urolige for, hvordan den gamle møllebygning reagerer, når ålekisten lukkes. Hver gang myndigheder og virksomheder har rørt ved opgaver, der vedrører vand i Klejtrup, har huset slået revner. Her ses en revne fra en verserende sag, der er tre år gammel. Foto: Morten Dueholm.

Butikken fortsætter

Ved siden af møllen ligger Røgeriet Ålekisten, og Kim Busted kan berolige med, at forretningen fortsætter som hidtil, selvom ålekisten, der har navngivet og inspireret til virksomheden, lukkes.

- Jeg fanger ikke mine ål i ålekisten i huset. Det er der slet ikke nok til. Jeg har fiskeret til Tjele Langsø og Mariagerfjord, så det rammer heldigvis ikke min virksomhed, siger Kim Busted.

Parret har kæmpet for at beholde ålekisten i en årrække, men nu vælger de at kaste håndklædet i ringen.

- Vi er især glade for at komme af med staldbygningen og få en ny gavl. På den måde gavner det os. Vi er 64 og 62 år. Vi orker ikke at blive ved, og måske vil en fremtidig ejer af møllen slet ikke have en ålekiste, siger Kim Busted.

Både han og Grete deler dog en uro. Hvad sker der med den gamle mølle, når ålekisten lukkes? To gange før har myndighederne nemlig udført opgaver i Klejtrup, som vedrører noget med vandstand og grundvand, og hver gang har parret kunne se resultatet på deres hus. Møllen slår nemlig revner.

- Vi har stadig en sag kørende, hvor vi afventer en erstatning. Du kan se revnerne, for de er ikke lavet, fordi sagen ikke er afsluttet, siger Kim Busted og viser rundt i møllen, hvor væggene ganske rigtigt slår revner flere steder.

- Vi kan da godt være lidt urolige for, hvad der sker, når vi ikke længere skal have vand i kælderen, siger Kim Busted.

Rammer de forkerte

Fiskeren har sine egne forslag til, hvorfor ålen falder i antal. Især sygdomme i ålene, og så fiskeriet af de små glasål – der reelt er åleunger – i især Sydeuropa, anser Kim Busted som mere plausible årsager til ålens tilbagegang.

- Hvis man slår ungerne i en art ihjel, hvad sker der mon så med arten, spørger han retorisk, imens vandet fra ålekisten under møllen kan høres bruse under hans ord.

Snart forsvinder den lyd helt. I denne måned lukkes ålekisten, og så bliver der stille i Klejtrup Mølle.

- Myndighederne skyder gråspurve med kanoner. Det er de forkerte, de rammer, siger Kim Busted og ser tavs ud over vandet i haven ved møllen.

Så tilføjer han:

- Men det ser vel godt ud på papiret.

Som en del af aftalen har Mariagerfjord Kommune lovet at betale for at rive den gamle staldbygning ved møllen ned. Samtidig laves en ny gavl. Foto: Morten Dueholm.
Udgangen af ålekisten. Tidligere var der flere ål at fange, men nu fanger Kim Busted ikke flere end han og Grete selv kan spise. Foto: Morten Dueholm.
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Håndbold-samarbejde øst for søerne

Viborg FF

VFF-træner: Vi kunne have lukket kampen - skade er streg i regningen

Annonce