Annonce
Erhverv

Klimamål i øjenhøjde: Nu skal hele Djursland tænke i bæredygtighed

Rosenholm slot lægger den 3.-5. september omgivelser til en klimamesse, der skal være med til at sætte ramme om bæredygtighedsarbejdet i Djursland. Men allerede 16. april bliver første spadestik taget, når bæredygtighedsnetværket Change Djursland holder sit første møde på stedet. Arkivfoto: Erik Jepsen
I midten af april bliver første skridt taget mod et bæredygtigere Djursland. Her mødes medlemmer af Business Djurslands nye bæredygtige netværk for første gang for at dele erfaringer og få inspiration til, hvordan de bedst arbejder med bæredygtighed i hverdagen.

Kolind/Hornslet: Hvor meget CO2 udleder din husstand? Ja, dig der læser denne artikel. Ved du det ikke? Så er du langtfra alene.

Netop derfor har Syddjurs Kommune i samarbejde med den digitale boligplatform myhouse.dk sat sig for at gøre borgere klogere på eget CO2-forbrug ved at give dem mulighed for at lave en særskilt klimaplan for deres husstand ud fra blandt andet ens boligform, transport-, mad- og rejsevaner. Tanken er at få højtflyvende mål om at reducere danskernes CO2-klimamål med 70 procent inden 2030 lidt mere i øjenhøjde og samtidig give kommunen mulighed for at følge med i, hvordan det står til med at reducere forbruget i kommunen samlet set.

Annonce

Et vigtigt samarbejde

- Spørger man kommunerne, om de ved, hvordan de skal reducere deres CO2-forbrug frem mod 2030, så har de allesammen tænkt over det og er så småt gået i gang. Men spørger man dem, hvordan de har tænkt sig at involvere borgerne i arbejdet, så bliver der helt stille, siger Erik Rosenkrantz, der sammen med Helene Rosenkrantz står bag platformen, som bliver lanceret i Syddjurs Kommune i denne måned.

- Så det her er et forsøg på at involvere hver eneste borgere i en kommune, så både børn og voksne kan lave klimaplaner og nå deres CO2-mål, som kommunen så samtidig kan følge med i, for at se om de samlet set er på rette vej, uddyber han.

Foruden at være medejer af myhouse.dk er Erik Rosenkrantz også i familie med Christian Rosenkrantz og direktør for Rosenholmfonden, der forestår driften af Rosenholm Slot. Netop slottet får da også en rolle at spille i arbejdet med at gøre Djursland mere bæredygtigt.


Det er selvfølgelig stort. Men vi kan ikke blive ved med at gå i det samme spor, som vi har gjort de sidste mange år. Og det at se ind i, at det er muligt at tænke profit og gøre noget godt for planeten, er en god sag, som vi også som erhvervsforening ønsker at bidrage til

Ole Svit, direktør i Business Djursland


Udover at få borgerne i tale har myhouse.dk nemlig en ambition om at involvere de lokale virksomheder på Djursland i arbejdet med at gøre Syddjurs grønnere i første omgang gennem boligplatformen og siden på en klimamesse, der vil blive afholdt på Rosenholm Slot den første weekend i september.

For når borgerne gratis benytter sig af firmaets platform, er det planen, at platformen vil komme med forslag til, hvordan borgerne let kan udskifte for eksempel benzinslugeren med en elbil, få sat solceller op, lagt jordvarme eller få energirenoveret huset. Og netop de opgaver håber Erik Rosenkrantz, at lokale virksomheder vil byde sig ind til at løse.

Annonce

En ny vej

- Derfor er vi meget interesserede i at mødes med det lokale erhvervsliv for at se, hvad de kan byde ind med, siger Erik Rosenkrantz, der også står bag den kommende klimamesse, hvor det er planen, at borgere i Syddjurs gennem boligplatformen skal kunne booke møder med de lokale virksomheder, der også byder ind på opgaverne.

Af samme grund glæder det ham meget, at netop myhouse.dk bliver omdrejningspunktet, når 40 nyslåede medlemmer af det bæredygtige netværk Change Djursland for første gang samles 16. april på Rosenholm Slot for at tale om, hvordan de hver de især kan bidrage til den grønne omstilling.

Et møde, der efter planen bliver det første ud af fire årlige netværksmøder, som vil blive faciliteret af kommunikations- og bæredygtighedskonsulent Lone Rubin, og som skal samle erhvervsliv, ungdomsuddannelser, kommuner, foreninger og landsbyklynger om arbejdet med at gøre Djursland mere bæredygtigt.

- Noget af det, der skal til for at løfte dagsordenen, er, at vi alle, også de unge, bliver klogere på, hvordan vi kan løfte klimadagsordenen, siger Ole Svit, direktør i Business Djursland, der står bag det nye netværk.

- Derfor har vi allesammen brug for at vende bøtten og tænkte drift og forretning på ny måde, hvis vi skal sikre vores fremtidige eksistens. Det er selvfølgelig stort. Men vi kan ikke blive ved med at gå i det samme spor, som vi har gjort de sidste mange år. Og det at se ind i, at det er muligt at tænke profit og gøre noget godt for planeten, er en god sag, som vi også som erhvervsforening ønsker at bidrage til, understreger Ole Svit, der sammen med næstformand og bæredygtighedskonsulent Vibeke Tuxen er leder af netværket.

Fra bæredygtighedsuge til bæredygtigt netværk

16. april 2021 ser et nyt netværk dagens lys på Djursland.

Netværket, der har fået navnet Change Djursland, er en udleder af Business Djurslands folkelige bevægelse af samme navn, som sidste år fik bevilget 445.500 kroner fra Erhvervsministeriets Landdistriktspulje til blandt andet at afholde en bæredygtighedsuge og et bæredygtighedsevent, der alt sammen skulle være med til at få djursboernes øjne op for fordelene i at tænke i bæredygtighed.

Trods udfordringer med corona, der fik antallet af gæster ned på et minimum og flyttede flere af arrangementerne online, lykkedes det ifølge Ole Svit, direktør i Business Djursland, at sætte tanker i gang hos flere, som nu skal udmøntes i konkrete handlinger gennem det nye netværk, som også er slået sammen med Cirkulært Innovationsnetværk Djursland, som Business Djursland overtog driften af i oktober sidste år.

Change Djursland bliver dermed et netværk for virksomheder, foreninger, skoler og andre, der vil bidrage til en bæredygtig og ansvarlig udvikling af Djursland ved at skabe grobund for at arbejde med FN’s 17 verdensmål for bæredygtig vækst og udvikling i alt fra husholdninger til transport, fra byggeri til produktion og fra privat til offentlig virksomhed.

Første møde bliver afholdt 16. april på Rosenholm Slot. Indtil videre har 40 meldt sig til, men netværket er stadig åbent for tilmeldinger. Det kræver dog et medlemskab af Business Djursland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce