Annonce
Bjerringbro

Klimaterning og plantebøf: En grøn sommerferie i det grønne

Siden 1. juli har Energimuseet ved Tange kørt sit sommerprogram med masser af aktiviteter for bøde børn, unge, voksne og ældre. Foto: Eskil Lyngsøe
Energimuseets sommerprogram kører for fuld udblæsning. Gæsterne vælter ind, og i år gør de det med en lidt grønnere samvittighed end tidligere.
Annonce

Tange: - Kom Sigurd, så går vi over til sandkassen, siger en forælder, hvorefter en lille, lyshåret dreng styrter mod legepladsen ved det udendørs caféområde.

Energimuseet er ikke et helt almindeligt museum. Det er tydeligt på sådan en sommertirsdag lige over middag. Familierne flokkes om picnickurvene i græsset, børnene leger på legepladsen, og bedsteforældre læser de oplysende skilte, mens sommertoget futter roligt forbi.

Der er noget særligt ved Energimuseet i skolernes ferier, fortæller dets souschef, Tina de Linde.

- Vi arbejder på mange fronter, men skoleferierne er altid noget specielt. Folk kommer her kun for at få en fed oplevelse og for at være sammen. Det synes jeg er en kæmpe fornøjelse at være med til at sørge for i de her dage, siger hun.

- Energimuseet er bare et fedt sted, hvor man kan være sammen med hinanden på tværs af generationer. Og der er ro til det. Der er noget til de små at lege med, noget til de store at nørde med, og bedstefar har noget historik at kunne give - og far og mor slapper altid af, når alle de andre har det rart, siger Tina de Linde.

Vi har en vision om, at vi skal være centeret for den grønne omstilling rent oplevelsesmæssigt, og det afspejler sig i alt, hvad vi gør. Vi er ikke perfekte, og vi har også lang vej til mål, men man skal jo starte et sted

Tina de Linde, souschef, Energimuseet

Annonce

Øget klimafokus

Denne sommerferie har da også været særlig indtil nu. Museet ved Tange har nemlig haft besøgstal, som ligger en pænt stykke over dem fra sidste år.

- Vi er ekstremt vejrafhængige. Sidste sommer var ikke verdens bedste for os. I øjeblikket ligger vi nok omkring 25 procent over sidste år, så det er rigtig fint, siger hun og tilføjer, at museet sidste sommer havde 9200 besøgende - to uger inde i juli ligger det tal i år allerede på 5100.

Lige så grønt, som der er i de smukke omgivelser ved Gudenåen, er tankerne og intentionerne fra museets side. På det seneste har de grønne ambitioner fået lov til at skinne tydeligere igennem for museets besøgende.

- Tidligere har vi været meget fokuserede på det mere traditionelle science-show, men i år har vi sat meget mere fokus på bæredygtighed og grøn omstilling, siger Tina de Linde.

Ud over udstillinger og aktiviteter, som handler om klodens klima, sætter caféen klimaet på dagsordenen gennem sæsonbestemte råvarer, fokus på madspild og burgere med grøntsagsbøffer i stedet for oksekød. Desuden bliver alle museets besøgende tilbudt en gratis klimaterning, som skal hjælpe dem til at leve mere bæredygtigt.

Annonce

Gamle dage uden tv

Energimuseets satsning på at være grøn og klimavenlig er noget, gæsterne er meget positive over for, fortæller Tina de Linde.

- De tager så godt imod det, at vi faktisk selv er blevet en smule overraskede. Vi har en vision om, at vi skal være centeret for den grønne omstilling rent oplevelsesmæssigt, og det afspejler sig i alt, hvad vi gør. Vi er ikke perfekte, og vi har også lang vej til mål, men man skal jo starte et sted, siger hun.

Denne sommertirsdag, hvor solen af og til titter frem mellem skyerne, er der masser af besøgende på museet, og det springer hurtigt i øjnene, at der er alt fra blebørn til bedsteforældre.

Nogle af dem, der har taget turen til Tange, er Bent og Grethe Pedersen fra Havndal. De har taget børnebørnene Rosa og Jakob med, og de er kommet for at få sig en oplevelse. Bedsteforældrene har en enkelt gang for mange år siden besøgt museet, men for børnebørnene på 13 og 11 år er det første gang.

- Jeg har været oppe på Ørstedloftet og trykke på en masse knapper og dimsedutter, drejet på nogle hjul og set noget elektricitet og magnetisme. Det er meget fascinerende og spændende, siger Rosa Schwartz.

For bedsteforældrene er der også masser at kigge på.

- Selvom vi jo ikke er gamle, kan vi alligevel nikke genkendende til nogle af de ting, vi har set i de ældre huse, siger Grethe Pedersen og nævner blandt andet det nostalgiske møde med de gamle køkkener og køkkenmaskiner.

- Jeg har meget ondt af de folk i gamle dage, som ikke havde tv, bryder Jakob Schwartz ind.

Energimuseet har åbent hver dag fra 10 til 17, og sommerferieprogrammet fortsætter helt frem til den 11. august.

For museets souschef Tina de Linde er perioderne med skolernes ferier altid helt specielle. Hun nyder at kunne give de mange besøgende en god oplevelse.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce