Annonce
Erhverv

Klumme: Hvad kræver det at lande den store internationale ordre?

Spørgsmålet har jeg stillet mig selv, da jeg i flere omgange har været betaget og imponeret over at se, hvordan de lokale erhvervsdrivende formår at komme ud over landets grænser.

Seneste eksempel var, da jeg hørte, at IQ Metal fra Hasselager havde skrevet under på den største ordre i virksomhedens historie. Og hvem er bedre til at svare på spørgsmålene, end virksomhederne selv?

Derfor har jeg taget en snak med IQ Metals administrerende direktør, Bo Fischer Larsen.

- Vi overtog virksomheden umiddelbart, inden finanskrisen ramte i 2007. ”Natten over” ændredes efterspørgslen på kapacitet og leveringstider til, at kunderne kun spurgte om pris. Den ”Globale Landsby” blev virkelighed og fra at konkurrere med ”naboen”, var vi nu i benhård konkurrence med lande som Kina, Vietnam og Østeuropa, siger han.

Alligevel fik de hos IQ Metal hurtigt gang i butikken, hvor de som underleverandør til store industrikunder udfører metalbearbejdning og producerer alt lige fra delkomponenter til færdige systemløsninger.

- Vi overtog en mindre smedevirksomhed med 45 mand Hasselager, 12 år senere er vi vokset til en mellemstor koncern med godt 250 medarbejdere, hvoraf de 200 seneste ansatte er kommet til via vores datterselskab, som vi startede i en polsk hønsestald i 2010, fortæller Bo Fischer Larsen.

Men hvordan lander man så en ordre i den absolutte tunge ende af et stort trecifret millionbeløb fra en stor tysk virksomhed?

- Selve kvalificeringsprocessen forløb over cirka 11 måneder, men reelt startede det i smedebutikken dengang vi i 2007 besluttede at skabe noget større. Vi ville etablere en platform, der kunne skaleres og trinvis løftes til højere niveauer. Man kan sige, at hønsestalden i 2010 var et trin op og et væsentligt ét af slagsen, da det således var virksomhedens første omend spæde, ”Globale footprint”. For 12 måneder siden var vi omsider nået så højt op på ”stigen”, at kendskabet til IQ Metal var nået ud over landets grænser, forklarer Bo Fischer Larsen.

På vegne af en stor tysk automotive-relateret virksomhed skulle et tysk konsulentfirma søge og udvælge 10 potentielle leverandører i Europa. Efter adskillige screeninger og test blev IQ Metal udvalgt som den primære leverandør til kunden, som umiddelbart inden ferien underskrev en langvarig partnerskabskontrakt med IQ Metal.

Direktøren er ikke bange for at kreditere deres etablering i netop Polen, som hovedårsag til, at IQ Metal i dag kan fejre deres historiske kontrakt, der sikrer virksomheden yderligere vækst i en rum tid fremover.

- Fra en hønsestald med en hammer og en armbolt har vi på få år skabt en 14.000 kvadratmeter topmoderne og automatiseret fabrik i Polen, der bygger på polske muligheder, mens fundamentet er danske værdier og DNA. Vi er således hverken polske eller danske - vi er stolte europæere, der har trådt det første ”globale footprint”.

Og så har Bo og co. fra starten haft fokus på særligt én ting:

- Mange har sagt det før mig, men det, at man af og til løfter blikket fra det operationelle, planlægger langsigtet og tænker strategisk, er nok det, som vi vil fremhæve, som en væsentlig årsag til, at vi står her i dag. Vi ved godt, at det er lettere sagt end gjort. Man må hele tiden ændre og rette ind, men vi har været tro mod os selv, og mod de langsigtede mål omkring vækst. I dag er målene de samme, for i vores branche stiger kravene til kritisk volumen. Derfor fortsætter vi også med at investere i vores virksomhed, nu vi har sikret os en sikkerhed i form af denne store partnerskabsaftale, siger Bo Fischer Larsen.

Den nye kontrakt betyder nemlig, at der igen skal ansættes nye medarbejdere. I første omgang bliver det på fabrikken i Polen.

- Jeg forstår udmærket godt, at folk måske tænker: ”Det giver jo ikke flere arbejdspladser i Danmark”. Men sandheden er, at vi ikke havde kunnet bibeholde det nuværende antal medarbejdere i Danmark, uden vores polske del af virksomheden. I vores verden hedder det ikke ”udflytning”. IQ Metal har nemlig ikke udflyttet - vi har etableret arbejdspladser i Polen, som har medvirket til at øge vores konkurrenceevne og er således den altoverskyggende årsag til, at det er lykkedes os at fastholde arbejdspladserne i Aarhus, trods det at de fleste af vores kunder i dag handler med hele verden, slutter Bo Fischer Larsen.

Jeg er meget glad og stolt over, at vi i vores region og i Sydbank har virksomheder som IQ Metal A/S, der har kompetencer og styrke til at konkurrere og vinde ordrer i knivskarp konkurrence med de store udenlandske koncerner.

Bo Fischer Larsen, administrerende direktør, IQ Metal. Pressefoto

Finansnyt

Finansnyt er leveret til Erhverv+ af Sydbank, der er Danmarks fjerde største bank og en af landets største erhvervsbanker. Torben R. Rasmussen er områdedirektør i Sydbank Aarhus-Aalborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

112 For abonnenter

52-årig fængslet efter blodigt overfald: 'Jeg var så gal, at jeg ikke kunne mærke smerte'

Annonce