Annonce
Erhverv

Klumme: Præmieringsordning for lærlinge må ændres

Heike Hoffmann. Pr-foto
Det er ingen hemmelighed, at SMVdanmark er meget lidt imponeret af systemet for opkrævninger og udbetalinger fra AUB, som det blev udmøntet efter trepartsaftalen i 2016. Sensommerens omtaler af bøder og bonusser har understreget behovet for at gentænke setuppet.

Den ideologiske baggrund bag treparten holder stadig.

Virksomheder, der ansætter faglærte, skal uddanne lærlinge. Virksomheder, der ikke bidrager til næste generation af faglærte, skal mærke på pengepungen, at andre tager uddannelsesansvaret. Men på vegne af de små og mellemstore virksomheder, SMV’er, mener SMVdanmark, at der er brug for at gentænke ordningen.

SMVdanmark foreslår, at vi dropper det komplekse system med fradrag for faglærte, bittesmå præmier og udelukkelse af de virksomheder, der bidrager. Vi foreslår ganske enkelt, at arbejdsgiverbidraget bruges til markant at forhøje den refusion, som virksomhederne får, når deres lærlinge er på skoleophold. Det er gjort én gang med 7,5 procent, og vi ser ikke nogen grund til, at det ikke kunne gøres igen. Bare med en langt højere procentsats.

Fordele ved ny model

Vi ser stort set kun fordele ved forhøjede refusioner. Det vil have stor økonomisk betydning for SMV’er at få reduceret udgifterne i de perioder, hvor lærlingen ikke er i virksomheden. Det vil fjerne de økonomiske argumenter for at undlade at ansætte lærlinge på Eux, som er i skole i lange perioder.

Det vil kunne mærkes i virksomheden på præcis dét tidspunkt, hvor lærlingen er væk. Og ikke mindst vil det lukke virksomheder med kun én faglært ansat ind i den økonomiske varmestue, som trepartsaftalen smed dem ud af.

Annonce

Ude i kulden

En af de helt store knaster i systemet er nemlig, at virksomheder med kun én faglært ansat ikke kan få del i præmieringsordningen. De kan ansætte lærlinge lige så tosset de vil, men får ikke noget ekstra retur. Det giver ingen mening i et SMV-land, hvor vi ovenikøbet har rigtigt meget fokus på iværksætteri.

Det er fint at friholde de små og måske nystartede virksomheder for udgifter, men at sætte dem uden for døren, når de påtager sig et uddannelsesansvar, strider grundlæggende imod den solidariske model, vi har etableret med Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

Annonce

Incitamentet er lille

En anden knast er bonussernes størrelse. Et konkret eksempel er en tømrervirksomhed med 15 faglærte og 9 lærlinge. Trepartsaftalen kræver, at denne virksomhed har ansat cirka 0,8 lærling for at gå i nul.

Den udbetalte bonus er på godt 20.000 kroner. For at have cirka 11 gange så mange lærlinge, som aftalen kræver. Det er ikke det, SMVdanmark forstår ved økonomisk incitament.

Annonce

Hvem får AUB-bidraget?

I princippet går virksomhedernes AUB-bidrag til virksomhederne, men trepartsaftalens kompleksitet betyder også, at der er brugt mange penge på selve systemet. Det mener vi ikke, at vi skal bruge arbejdsgivernes indbetalinger på.

Dem skal vi bruge til at præmiere de virksomheder, der tager lærlinge, ved at forhøje refusionerne. Mere kompliceret behøver det ikke at være. Det tror vi på giver flere praktikpladser.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Stenalderbondens henlagte skat

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

- Jeg har aldrig helt forstået hypen omkring Hald Sø - men en weekendvandretur om søen fik mig overbevist

Viborg FF For abonnenter

Ny bane er klar til lørdagens derby - tekniker og sportschef roser stadions nye hybridunderlag

Debat

Man gjorde en humlebi fortræd: Viborg kan meget mere!

Rundt om Viborg

Protest: Naboer til kamp mod 'afvigende' bolig-nybyggeri i historisk fjordlandsby

Erhverv For abonnenter

Planer om grisefarm truer: Drømmen om livet på landet har fået store ridser for ungt par ved Fårup

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Store lugedag i Bjerringbro: Det vilde på Niels Due Jensens Plads er blevet lidt for vildt

Alarm 112

Kæmpe-skyldner blev spottet på Bilkas p-plads: Politiet snuppede de penge, han havde på lommen

Erhverv

Navnløs-sagen kan ende med påbud og bøder

Sport

Kort før lokalopgør: FC Midtjylland-spiller er blevet testet positiv for corona

Alarm 112 For abonnenter

Mistænkt for menneskesmugling og uagtsomt manddrab: Nu er han blevet dømt for at belure en bekendt, der klædte sig af

Viborg

Søndermarkskirken er vejkirke: - Det gør ligesom dørtærsklen lidt lavere

Annonce