Annonce
Viborg

Klumme: Uforståelig annonce gemte på succeshistorie om Skat

Jesper Bech Pedersen er journalist på Viborg Stifts Folkeblad. Foto: Morten Pedersen.

Viborg: UDLÆG FOR RESTANCER TIL DET OFFENTLIGE.

Gældsstyrelsen foretager fra den 28. august udlæg for restancer til det offentlige. Har du spørgsmål, er du velkommen til at ringe.

Ovenstående er et uddrag fra en lille annonce, som var med i folkebladet i onsdags. Og jo, jeg sad i den grad tilbage med spørgsmål efter at have læst den. Faktisk var jeg ret så meget i tvivl om, hvad dælen den prøvede at fortælle mig og hvorfor.

Så jeg gjorde som foreslået - jeg ringede til Gældsstyrelsen.

Her har vi den så, annoncen, som var med i folkebladet. Umiddelbart ikke helt nem at gennemskue, men mellem linjerne står, at Gældsstyrelsen er i færd med at kradse 1,7 milliarder kroner ind fra 90.000 borgere, som har gæld til det offentlige.

Skat er død

Gældsstyrelsen er - fandt jeg ud af - en af de syv nye styrelser, som det tidligere Skat nu er splittet op i.

Det skete 1. juli sidste år, men som Christian, der tog telefonen, trøstede mig med, så er jeg næppe den eneste, der ikke rigtig har opfanget, at der ikke længere er noget, der hedder Skat.

Christian kunne også gøre mig klogere på selve annoncen.

Det viser sig, at det er en slags pligt-annonce, som faktisk er med en gang om måneden i de danske dagblade. En offentlig påmindelse til borgerne om, at Gældsstyrelsen lige nu er i fuld gang med det, det tidligere Skat var sat i verden for: at kradse skejser ind til fælleskassen.

Millioner til statskassen

Ikke færre end 90.000 danskere har ubetalt gæld til det offentlige, og i juni begyndte Gældsstyrelsen den møjsommelige opgave med at sende hver og en et brev med en venlig påmindelse om at få klaret regningen.

Vi snakker alt fra ubetalte færdselsbøder til skattegæld, som samlet beløber sig til 1,7 milliarder kroner.

Christian kunne fortælle mig, at godt og vel halvdelen af brevene nu er sendt ud, og på nuværende tidspunkt har flere end 12.000 af skyldnerne betalt enten hele eller dele af deres gæld.

I runde tal er der kommet 125 millioner kroner ind. Dertil er der yderligere aftalt afbetalingsordninger for 90 millioner kroner, så rykkerindsatsen har altså allerede skaffet 215 af de syvcifrede til statskassen. Flere er på vej, for ikke alle har endnu fået deres rykkerbrev.

Yes! Bang for the buck! Godt gået, Skat, undskyld, Gældsstyrelsen.

Sådan tænkte jeg glad, lige indtil alvoren slog ned i mig.

Jeg er en af dem

Jeg må beklageligvis erkende, at jeg selv er en del af målgruppen, idet jeg slæber rundt på en ubetalt bøde på 50 kroner til Viborg Bibliotekerne, fordi jeg for snart et halvt år siden afleverede en bog for sent.

Så der er ikke noget at sige til, at mit samvittighedsplagede øje blev draget af den ellers ret intetsigende annonce.

Min brøde er ikke stor, men så meget desto større grund til at få den bragt ud af verden. Det vil jeg gøre nu - og så vil jeg ønske Christian og alle de andre 1399 medarbejdere hos Gældsstyrelsen god arbejdslyst.

Det er vigtigt, det I laver. Det er selve sammenhængskraften i samfundet og viljen til at bidrage til det fælles bedste, der er på spil.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce