Annonce
Viborg HK

Knæskade var hård at sluge - fandt støtte i holdkammerater

Laura Damgaard nyder i den grad at være tilbage på håndboldbanen. Genoptræningen var kedelig - men nødvendig. Arkivfoto: Johnny Pedersen/Ritzau Scanpix
Laura Damgaard kedede sig under genoptræningen af sit knæ, men hun fandt motivation i at være omgivet af sine holdkammerater på daglig basis.
Annonce

Viborg: Laura Damgaard er med succes tilbage på banen for Viborg HK. Bagspilleren gjorde comeback den 8. februar i storsejren på udebane over EH Aalborg, og i sidste uge scorede hun tre gange i 33-30-triumfen mod København Håndbold.

Fantastisk for 23-årige Laura Damgaard, som ellers fik et knæk kort inde i denne sæson - hendes første i Viborg HK. Efter en lovende opstart og en god begyndelse på ligaen blev den fintestærke spiller ramt af en knæskade i november-opgøret mod sin tidligere klub, EH Aalborg.

Lige da uheldet skete var der mange ting, som løb gennem hovedet på Damgaard, som havde sat næsen op efter en stor sæson i den grønne trøje.

- Først og fremmest var jeg mega ærgerlig. Jeg var lige kommet til en ny klub, som jeg havde glædet mig rigtig meget til at spille for, og så blev jeg sat ud af spillet. Den var hård at sluge, siger Laura Damgaard.

I stedet for at være blandt holdkammeraterne på banen måtte hun nu se på, uden at kunne gøre hverken fra eller til.

- Det var hårdt mentalt at se de andre løbe rundt i hallen, mens jeg følte, at jeg selv lavede alt muligt ligegyldigt - men som selvfølgelig var nødvendigt for, at jeg kunne blive stærk i knæet igen, siger Laura Damgaard

Skader hos Viborg HK

Viborg HK må til topbraget mod Team Esbjerg undvære tre spillere:

Ida-Marie Dahl er korsbåndsskadet og er ukampdygtig resten af sæsonen

Pauline Bøgelund har en bruskskade i det ene knæ og genoptræner i øjeblikket for at få smerterne væk.

Majbritt Toft Hansen har fået en blokade i den ene skulder og er ude i mindst en uge.

Annonce

Øvelser blev ren rutine

Meldingen fra lægerne var, at hun havde revet korsbåndet næsten helt over. Men heldigvis for Laura Damgaard drejede det sig om det bagerste korsbånd og ikke det forreste.

- Det var selvfølgelig fint, at det ikke var det forreste korsbånd, men det troede vi nu heller ikke, at det var. Det tager dobbelt så lang tid, hvis det var det forreste korsbånd, som havde været ødelagt, så på den måde var jeg heldig, og jeg slap for at blive opereret. Jeg skulle i stedet have en skinne på, som skulle hjælpe med at få det til at gro sammen inde i knæet, siger Laura Damgaard.

Tre en halv måned gik der, før Laura Damgaard kunne træne i hallen igen, og så gik det ellers stærkt. To uger efter stod hun på banen i Nr. Sundby Idrætscenter - klar til kamp mod EH Aalborg.

Men i begyndelsen af genoptræningen var det ikke meget, hun måtte lave.

- Det var noget med en halv squat lige så stille og meget kontrolleret. Det var måtteøvelser for at træne baldemuskulaturen og i det hele taget alle musklerne, som skulle hjælpe med at holde knæet stabilt, når jeg kom tilbage på banen. Jeg havde også meget balancetræning, siger Laura Damgaard.

Havde du nemt ved at motivere dig?

- Det var super nederen at lave de øvelser, men på et eller andet tidspunkt kom jeg ind i en rutine - en form for boble, hvor jeg bare lavede dem uden rigtig at tænke over det. Jeg havde mere fokus på at kigge ind på banen for at følge med i, hvad de andre lavede, og så kørte jeg mine øvelser per automatik.

- Det var ikke sjovt, og jeg glædede mig ikke til det. Jeg gjorde det bare, siger Laura Damgaard.

Sidste sæsons ligatopscorer fandt ret hurtigt ud af, at hun havde brug for at være i nærheden af holdkammeraterne, selv om hun ikke havde mulighed for at træne sammen med dem.

- Selv om jeg ikke trænede, så kunne jeg gå med ud i omklædningsrummet bagefter. Der sker også meget socialt uden for banen, og det var vigtigt for mig at være til stede, når de andre var i hallen, siger Laura Damgaard.

Annonce

Født med hoftedysplasi

Laura Damgaard er oprindeligt fra Horsens. I de sene ungdomsår skiftede hun Skanderborg Håndbold, hvor hun gik på SHEA (Skanderborg Håndbold Elite Akademi), og hun var i 2016 med til at rykke klubben op i ligaen - i øvrigt sammen med den nuværende holdkammerat i Viborg HK, Amalie Grøn.

I Skanderborg-tiden blev det også offentligt kendt, at Laura Damgaard er født med hoftedysplasi. Det betyder, at hendes hofteskål er underudviklet.

- Hvis jeg løber for meget eller laver for mange retningsskift, så kan det blusse op og gøre ondt. Jeg kommer aldrig til at kunne løbetræne fem gange om ugen, for det kan mine hofter ikke holde til. I løbet af sæsonen har vi ikke så meget løbetræning, men i forbindelse med sommertræningen er det noget, som jeg tænker over.

- Jeg har efterhånden lært at leve med diagnosen. Jeg finder mine udveje og laver for eksempel noget intervaltræning på cyklen i stedet for at løbe, siger Laura Damgaard.

Det er efterhånden længe siden, at hoften har generet Laura Damgaard, og det er ikke noget, som fylder hos hende i hverdagen.

- I sidste sæson spillede jeg jo nærmest fuld tid i ligakampene for EH Aalborg, og der mærkede jeg ikke noget til det. Så der skal meget til (for at det blusser op, red.), siger Laura Damgaard.

Laura Damgaard og kompagni spiller onsdag aften klokken 18.30 topkamp mod Team Esbjerg i Blue Water Dokken.

Laura Damgaard skal onsdag mod Team Esbjerg spille sin tredje ligakamp, efter at knæskaden er ude af verden. Arkivfoto: Morten Pedersen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce