Annonce
Bjerringbro

Kodeordet genbruges som navn på udstilling

I anledning af 75 år for befrielsen har Museum Silkeborg Blicheregnen en særudstilling. Privatfoto
Blicheregnens Museum markerer befrielses-år med særudstilling.
Annonce

Thorning: Hilsen til Tune - Modstand på Blicheregnen. Det er titlen på den særudstilling, som Museum Silkeborg Blicheregnen åbner lørdag. Udstillingen skulle have været åbnet tidligere, men den blev som meget andet forsinket på grund af corona-kristen.

Udstillingen markerer, at det i år er 75 år siden, at Danmark blev befriet efter fem lange besættelsesår. Besættelsen på Blicheregnen er en fortælling om spionage, desertører, modstandsfolk og tyske soldater på skoler og i private hjem.

I særudstillingen kigger museet nærmere på, hvordan det var at leve med Karup (Fliegerhorst Grove) i baghaven og en hel bataljon tyske soldater udstationeret på skoler og i private hjem.

Annonce

2.000 tyske soldater

- Ingen havde regnet med, at krigen ville fortsætte i fem år, da tyskerne tromlede ind over Europa og besatte Denmark og mange andre lande i 1940. Modstanden var som i resten af landet begrænset på Blicheregnen i de første år af besættelsen, men vi ser nærmere på, hvordan begivenheder ude i verden påvirkede de hjemlige himmelstrøg og fik modstanden til at blusse op, fortæller museumsinspektør Marianne Gjørtz Hougaard i en pressemeddelelse.

Besættelseshæren handlede i butikkerne, købte heste og landbrugsvarer, den ansatte vognmænd og arbejdere til at hjælpe med at bygge Fliegerhorst Grove, og den holdt hjulene i gang på egnen.

Fra oktober 1944 var mere end 2.000 tyske soldater udstationeret på egnen, og endnu flere var på Fliegerhorst Grove. Sognerådet i Kjellerup begyndte i april 1945 at forberede sig på krisen, som ville komme med befrielsen, man frygtede arbejdsløshed og nedgang i handlen.

Annonce

Hestehandel

Alligevel trodsede mænd og kvinder på egnen besættelsesmagten, der blev uddelt illegale blade, skjult flygtninge - både desertører og modstandsfolk fra andre landsdele, og ikke mindst kom der fra England masser af våben og sprængstoffer, som blev fordelt til sabotagegrupper i Silkeborg, Viborg, Aarhus og Randers.

Titlen på udstillingen "Hilsen til Tune" er kodenavnet på Kjellerup-gruppens første nedkastning ved Hinge Sø, men også i Demstrup var der en aktiv modtagegruppe. I området var der også kampgrupper, som skulle stå klar den dag, de allierede gjorde landgang, og desuden var der baggrundsgrupper, der gemte våben og transporterede dem i sygebiler, klaverer og kartoffelkasser.

Særudstillingen er blevet til med støtte fra Nordea-Fonden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

17-årig startdebutant var smadret til sidst: Fansene gav mig et boost

Annonce