Annonce
Livsstil

Kom helt ned i gear: Ny bog vil inspirere til at besøge de danske småøer

Mange brugte sommeren 2020 på at besøge nogle af de danske småøer. Her er det færgen Højestene, der sejler mellem Svendborg, Skarø og Drejø i Det Sydfynske Øhav. Foto: Robert Wengler/Ritzau Scanpix
Forfatter Jørgen Hansen, der er manden bag Margueritruten, har skrevet en bog om 60 af Danmarks små øer. Bogen er fyldt med fakta og gode råd, hvis man vil besøge nogle af de mange små perler.

De fleste mennesker tilbragte sommeren 2020 hjemme på egne breddegrader, og det gav en pludselig opstået interesse for at besøge mange af de små øer, de danske farvande er så fulde af. Mange steder blev færgebilletten gjort gratis for gående og cyklende, og det gjorde, at turister strømmede til øerne i en grad, der ikke var set tidligere.

- Indtil for to år siden var det at tage på tur til eller ligefrem ferie på småøerne ikke ret udbredt. Så skete der jo en gevaldig masse sidste år. Vi ved alle sammen hvorfor, og hvad der var den dybere baggrund. Mange fik øjnene op for, at man kan besøge øerne. Det blev pludselig meget populært, og det tænker jeg også, det gør her i 2021, siger Jørgen Hansen, der er forfatter til en lang række bøger om danske egne.

24. marts udkom han med guidebogen ”Danmarks småøer”, der beskriver 60 af landets små øer og de oplevelser, man kan få, hvis man besøger dem.

Annonce

- Jeg tænkte, at mange nok gerne ville vide en lille smule mere om de øer, de havnede på. Hvad er deres historie, deres baggrund, og hvad kan man tage sig til, når man besøger de forskellige øer. Det er en slags håndsrækning til dem, der måske ikke tidligere har gjort så meget ud af at besøge småøerne, siger Jørgen Hansen, der også er manden bag Margueritruten.

Et andet gear

Ifølge forfatteren kan de små øer noget, man ikke finder i samme grad på fastlandet.

- Der er noget særligt ved øerne, og det kan man måske bedst beskrive med udtrykket ”et gearskifte”. I hverdagen har vi meget travlt, endda for travlt, men der sker noget, når man kommer til en ø. Især hvis man gør sig den ulejlighed at blive der lidt længere end bare lige mellem to færger. Man kommer ned i gear og opdager, at tingene måske ikke behøver gå så hurtigt, forklarer Jørgen Hansen.

Jørgen Hansen har arbejdet med turisme i Danmark gennem mange år og har skrevet en lang række bøger om oplevelser i Danmark. Han er også manden bag Margueritruten. Privatfoto

Han beskriver det som en fornemmelse, der er nemmest at forstå, hvis man selv oplever det. Ofte indfinder fornemmelsen sig allerede om bord på færgen.

- Der er en stilhed og en fredfyldthed over naturen på øerne, som langt de fleste mennesker vil opleve som noget behageligt og måske endda vederkvægende for at bruge et gammeldags udtryk. Det er en del af pointen med bogen, at øerne skal opleves på deres egne betingelser, men så giver de også utrolig meget igen, uddyber Jørgen Hansen. Han opfordrer til, at man lader bilen blive hjemme og oplever øerne på cykel.


Jeg tænkte, at mange nok gerne ville vide en lille smule mere om de øer, de havnede på. Hvad er deres historie, deres baggrund, og hvad kan man tage sig til, når man besøger de forskellige øer. Det er en slags håndsrækning til dem, der måske ikke tidligere har gjort så meget ud af at besøge småøerne.

Jørgen Hansen, forfatter


- Det giver mere mening at sætte sig op på en cykel end at fare rundt i en bil, for du får en helt anden oplevelse af naturen og i det hele taget livet på en ø, når du færdes i nedsat tempo. På nogle øer giver det helt sig selv. Livø i Limfjorden er for eksempel bilfri, og færgen til Anholt i Kattegat transporterer kun øboernes biler. Og Æbelø ud for Nordfyns kyst kan man kun komme til ved at gå ad en ebbevej.

Annonce

Sydesalt og tangtage

Jørgen Hansens egen favoritø er Læsø, der ligger i Kattegat ud for Sæby. Læsø har nemlig nogle særkender, man ikke finder andre steder i Danmark.

Jørgen Hansen

Har arbejdet med dansk turisme i mange år og har skrevet en lang række bøger om oplevelser i Danmark.

Han er også manden bag Margueritruten, der er en turistrute, der følger Danmarks smukkeste vejstrækninger og passerer cirka 200 seværdigheder. Ruten er opkaldt efter dronningens yndlingsblomst.

”Danmarks småøer” udkom med forlaget Legind 24. marts.

- For det første er det en relativ lang sejltur, så det med at komme ned i gear er meget tydeligt, når man sejler til Læsø. For det andet er Læsø et imponerende konglomerat af natur. Det er lige før, du har alle danske naturformer samlet på øen. Lige fra klit og flyvesand til enge og skov. Der er en naturmæssig variation, der er imponerende, når man tager øens størrelse i betragtning, fortæller Jørgen Hansen, der også fremhæver Læsøs håndværksmæssige traditioner, der stadig holdes i hævd.

- Der er saltsydningen, som er en ældgammel tradition på Læsø, og så er der tangtagene, der stort set kun findes på Læsø. Begge håndværk er spændende og historisk interessante, men samtidig også gode oplevelser for nutidsmennesker, siger Jørgen Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner tripper efter at komme i sving - har en måned til at finpudse og skærpe superligaholdet

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Annonce