Annonce
Viborg HK

Kommentar: Alt for tidligt at kaste håndbold-håndklædet i ringen

Viborg HK og de øvrige klubber bør kæmpe til det sidste for at få sæsonen spillet færdig. Arkivfoto: Johnny Pedersen
Det er forståeligt, at håndboldklubberne længes efter en afklaring. Men det virker uambitiøst og uklogt at opgive sæsonen allerede nu. Coranaen kom hurtigt, men der kan også hurtigt vise sig løsninger, som gør det muligt at få spillet flere kampe i denne sæson.

Viborg: Senest den 20. april skal der være en afklaring på, om håndboldligaerne og 1. division kan spilles færdig.

Men med de udtalelser, som blandt andre VHK-direktør Jørgen Hansen og flere andre håndboldbosser kom med efter torsdagens møde i udvalget for professionel håndbold, peger pilen på, at sæsonen senere på måneden bliver afblæst, og de aktuelle stillinger bliver forvandlet til slutstillinger.

Det er helt forståeligt, at håndboldklubberne gerne vil have en afklaring på den her forfærdeligt usikre situation, som corona-virussen har sat os alle i. Jeg vil da også gerne vide, hvornår jeg kan sende min søn i skole igen.

Det er også til at forstå, at håndbolddirektørerne er trætte af situationen og måske mest af alt bare vil have den overstået og starte på en frisk til næste sæson. Jeg tror, at vi er mange, som allerede er trætte af 2020 og rigtig gerne vil have lagt året bag os og begynde forfra i 2021.

Men i håndboldens tilfælde vil jeg mene, at det både er uambitiøst og uklogt at kaste håndklædet i ringen og opgive sæsonen allerede nu. For ikke at tale om, at jeg synes, at det er både forbundets, klubbernes og spillernes pligt at kæmpe til det sidste for at få gennemført sæsonerne.

Uambitiøst fordi der lynhurtigt kan vise sig nogle løsninger, som gør det muligt at afvikle håndboldkampe igen. Vi får næppe kampe med fyldte haller, men dag for dag lyder det til, at testkapaciteten i Danmark stiger, og testene bliver bedre - og i hele verden tænkes der kreative tanker om eksempelvis at skabe "lukkede miljøer", hvor alle deltagere er testede og derfor kan deltage i eksempelvis en håndboldkamp.

Og det skulle undre mig, hvis ikke der hele tiden dukker andre gode forslag op i den kommende tid, hvor verden forhåbentlig begynder at åbne sig en smule igen.

Samtidig undrer det mig, at pilen så entydigt peger på en afblæsning fremfor de åbenlyse alternativer med en sæsonafgørelse med færre kampe, som kan udtænkes. For kvindeligaens vedkommende mangler der kun to-tre spillerunder, før grundspillet er færdigspillet og man derfor kan sige, at man trods alt har spillet sæsonen færdig på en sportslig værdig vis.

Og det ligger også lige for med et skærpet slutspil, hvor man i stedet for gruppespil spiller knald eller fald-kampe med enkeltkamps-kvartfinaler, semifinaler og et brag af en finale - og det samme kunne man jo udtænke i bundstriden - det vil blot være tre kampe mere.

Selv hvis vi er langt inde i maj, før kampene kan begynde, bør det være muligt at gennemføre tre runder og dermed i det mindste fuldføre grundspillet. Jeg har fuld respekt for, at man ikke bare kan kaste spillerne ind på banen så hurtigt som muligt, men vi skal huske, at det er ens for alle.

Hvis man eksempelvis beslutter, at alle får to uger til at blive klar, så er det sådan, det er, og så må trænere og spillere jo spille under den præmis.

Løsningen er ikke nødvendigvis god - men den er i mine øjne bedre end en afblæsning, som først bør komme i spil, hvis alle andre muligheder er udtømte. Det er de altså slet ikke endnu.

Annonce

I håndboldens tilfælde vil jeg mene, at det er både uambitiøst og uklogt at kaste håndklædet i ringen og opgive sæsonen allerede nu.

Sportsredaktør Danni Kristensen

Skal have gang i maskineriet

Årsagen til, at jeg tidligere i kommentaren skrev, at det set gennem mine briller vil være decideret uklogt at afblæse sæsonen, bunder også i økonomi.

Jeg har i forbindelse med krisen interviewet en sportsøkonom, som netop peger på, at tidsfaktoren bliver afgørende for, hvor ondt denne krise kommer til at gøre på sports-økonomien. Med andre ord: Jo længere tid sporten ligger stille, jo dyrere og sværere bliver det at rejse sig igen.

Håndboldklubbernes eneste produkt er reelt håndboldkampe, og ved at afblæse sæsonen allerede nu vil de reelt ikke have et produkt i et halvt år, da den nye turnering formentlig først begynder til september.

Corona-krisen vil komme til at koste penge. Det kan ikke undgås, men netop derfor gælder også om - hvis det overhovedet er muligt og sundhedsmæssigt forsvarligt - hurtigst muligt at få gang i maskineriet igen, og det sker altså ikke ved at gå på sommerferie midt i april.

Argumentet med, at spillerne har fået varslet sommerferie fra juni, synes jeg er tyndt. Vi befinder os i en ekstraordinær force majeure-situation. Og vi har i eksempelvis fodboldens verden set masser af vilje fra både spillere, klubber og forbund til at strække turneringen helt ind i juli for at få den afviklet ordentligt.

Det bør være en form sag for klubber og spillerforening at blive enige om, at sommerferien ikke bliver som forventet i år på grund af de givne omstændigheder. Og med et udskudt OL er der heller ingen bagkant i forhold til de mange spillere, som skulle have været i landsholdstjeneste.

Og nej - det er ikke et ideelt produkt at spille håndboldkampe for tomme tribuner, hvilket er det mest realistiske scenarie.

Men efter et par måneder uden livesport overhovedet, så er jeg sikker på, at TV2 rigtig gerne vil have direkte håndboldkampe på stationens kanaler. Lige nu er den ene af stationens to sportskanaler blevet til en filmkanal, så mon ikke TV2 vil hilse nogle afgørende grundspilskampe og eventuelt nogle finaledramaer velkommen i en tid, hvor mange af os formentlig stadig skal holde os hjemme og dermed ser mere tv, end vi plejer?

Jeg er sikker på, at vi er mange håndboldhungrende tv-seere, som godt kan se bort fra de tomme tribuner, hvis bare vi får lov til igen at se nogle direkte håndbolddramaer.

Og ved igen at få gange i kampene - godt nok kun som et tv-produkt - så begynder klubberne trods alt at have en form for produkt at sælge til sponsorerne.

Det er næppe nogen guldgrube, men det er vel bedre end ingenting?

Folkebladets sportsredaktør Danni Kristensen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

I centrum for hård kritik: Oversygeplejerske på ombrust børneafdeling har også sagt stop

Annonce