Annonce
Rundt om Viborg

Kommunale småindkøb: Politikerne skal nu tage stilling

Lars Krog, brugsuddeler i Frederiks, satte en kommunal proces i gang, da han protesterede offentlig over, at den lokale børnehave angiveligt ikke længere måtte købe de daglige fornødenheder i den lokale butik. Arkivfoto: Preben Madsen
Byrådets økonomiudvalg tager på onsdag stilling til, hvordan Viborg Kommune skal sende "småindkøb" af dagligvarer i offentligt udbud.
Annonce

Viborgegnen: Der er lagt op til, at byrådets økonomi- og erhvervsudvalg med borgmester Ulrik Wilbek (V) for bordenden på sit møde onsdag træffer beslutningen om, hvordan Viborg Kommune fra næste år skal foretage sine dagligvareindkøb for op til 1500 kroner ad gangen.

Valget står mellem at tilslutte sig Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) eller selv at lave et udbud. Det sidste vil give lokale butikker en mulighed for at byde ind.

Kommunen skal ifølge EU-reglerne sende varekøb i offentligt udbud, når det drejer sig om indkøb på cirka 1,6 millioner kroner over fire år. I det konkrete tilfælde om "småindkøb" hos institutioner og afdelinger vurderer Viborg Kommune, at det løber op i cirka 10 millioner kroner - om året.

I forvejen er Viborg tilsluttet flere fællesindkøbs-aftaler, primært gennem SKI, for et større, to-cifret millionbeløb. Vil man også med hos SKI vedrørende "småindkøb", skal kommunen give tilsagn inden for det nærmeste par måneder.

Annonce

Brugsuddeler råbte op

Bagtæppet for den snarlige, politiske beslutning vedrørende de mindre dagligvareindkøb er, at brugsuddeler Lars Krog fra Frederiks sidste år opponerede over en meddelelse fra den lokale børnehave om, at man herfra ikke længere måtte købe de daglige fornødenheder i den lokale butik.

Det førte i december 2019 til, at økonomiudvalget besluttede at nedsætte en kommunal arbejdsgruppe med repræsentanter for den lokale dagligvarehandel. Gruppen skulle blandt andet undersøge muligheden for, at Viborg Kommune laver sit eget udbud i stedet for at tilslutte sig det landsdækkende SKI-udbud, hvor de lokale forretninger ingen chancer har for at komme til fadet.

Det beslutningsgrundlag, som den kommunale forvaltning nu har forelagt politikerne, viser, at kommunen næppe sparer penge direkte på udbuddet af småindkøbene. Uanset om det bliver gennem SKI eller eget udbud.

Besparelsen kommer angiveligt ved, at de ansatte på institutionerne skal bruge mindre tid på indkøb - og at man på rådhuset også sparer ressourcer, fordi der ikke som hidtil skal håndteres cirka 18.000 fakturaer vedrørende småindkøb hos lokale købmænd og supermarkeder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

VFF sætter sig tungt på førstepladsen - slår Silkeborg i topopgør

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Annonce