Annonce
Viborg

Kommunekassen har hele 140 millioner kroner liggende fra 2020

Kommunens regnskabsår 2020 er næsten gjort op. Det bød på et mindreforbrug på 140 millioner kroner. Arkivfoto: Andreas Søndergaard
Regnskabet for 2020 sladrer om et år, hvor intet var, som det burde have været. Der ligger mange ubrugte millioner kroner i kommunekassen. Mindst 20 millioner kroner af disse bruges på nye tiltag.

Viborg: Regnskabet for det forfærdelige år 2020 er næsten gjort op, og det vidner bestemt om et år, hvor intet var, som det plejer at være.

Viborg Kommune har brugt 140 millioner kroner mindre end budgetteret. Normalt ligger mindreforbruget på 80-90 millioner kroner.

Reelt set er mindreforbruget endda endnu større, i det der også var sat 40 millioner kroner af til en såkaldt "buffer-pulje". Den blev heller ikke brugt.

Annonce

Onsdag blev politikerne i kommunens økonomi- og erhvervsudvalg orienteret om resultatet. Der er naturligvis politisk tilfredshed med, at der er styr på den kommunale økonomi, men så er der heller ikke meget mere at glæde sig over, konstaterer borgmester Ulrik Wilbek.

- Det er utroligt betryggende og dejligt, at vi har en god økonomi, men det her resultat handler udelukkende om corona. Det er hele grunden til, at det ser sådan ud, siger han.

Uønsket mindreforbrug

Der er mange årsager til, at så mange millioner kroner er blevet liggende i kommunekassen.

Man har brugt mindre på vikarer og mindre på løn, fordi en del ubesatte stillinger ikke er blevet besat. Også kørsel, kurser - og sikkert også kaffe - har der været langt mindre af i 2020, end man havde regnet med, dengang man lagde budgettet engang i 2019.

Også de manglende kulturelle oplevelser, herunder Snapsting, måtte aflyses sidste år, hvilket også sparede kommunen for penge.

- Overgangen til ny ferielov betyder også noget for mindreforbruget, men det har nu ikke noget med corona at gøre, påpeger Ulrik Wilbek.

Han fremhæver også, at man har haft færre udgifter end budgetteret til social- og sundhedselever.

- Der har været rekrutteringsudfordringer i hele landet. Det har givet os et mindreforbrug på fem millioner kroner, men det ønsker vi egentlig ikke.

Annonce

Pulje til forskellige tiltag

På familieområdet og det specialiserede socialområde er der brugt en anelse mere end budgetteret, men kun i omegnen af en million kroner, fortæller Ulrik Wilbek.

En portion af de forholdsvis mange millioner, der ligger i kommunens kasseapparat, overføres til i år.

- Men vi skal jo kun overføre de penge, som bliver brugt, og vi kan allerede nu se, at 2021 i nogen grad bliver ligesom 2020. Vi overfører derfor et sted mellem 80-100 millioner kroner, men det ligger ikke fast endnu.

Økonomi- og erhvervsudvalget har valgt at etablere en pulje på mindst 20 millioner kroner til genåbningen og andet.

- Der vil være nogle ekstraudgifter til handlen, som vi gerne vil støtte op om, ligesom vi blandt andet skal betale for hybridbanen på stadion, nævner Ulrik Wilbek.

Annonce

Knoklet

Borgmesteren påpeger, at det lavere aktivitetsniveau, som regnskabet fortæller om, dog ikke betyder, at der ikke er knoklet på de kommunale arbejdspladser.

- Der er brugt mange ressourcer på at opretholde en god service til borgerne under  vanskelige vilkår på kommunens kerneområder: Børn og unge, social, ældre og sundhed. Her skylder vi en meget stor ros til medarbejdere og ledere, som har samarbejdet på tværs ud fra det muliges kunst og med stor kreativitet, lyder det.

Byrådets målsætning for likviditeten er 200 millioner kroner. Ved udgangen af 2020 udgjorde likviditeten 481 millioner kroner, hvilket er en lille stigning i forhold til 2019, oplyses det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Ung VHK-juvel toppræsterede i semifinalen: - Fantastisk at være med til

Annonce