Annonce
Bjerringbro

Kommunen fastholder ønske om grødeskæring to gange årligt

Der er meget grøde i Gudenåen, men det bliver næppe via ekstra grødeskæringer, at man i fremtiden skal regulere vandstanden i den store å. Arkivfoto: Annelene Petersen
Flertal i klima- og miljøudvalg stemte for at sende en bemærkning til Miljøstyrelsen, hvori de fastholder ønske om grødeskæring to gange om året.

Bjerringbro: De fire kommuner, Randers, Viborg, Favrskov og Silkeborg har samarbejdet om at lave et nyt regulativ for Gudenåen. Der er dog opstået en uenighed om antallet af grødeskæringer. Alle fire kommuner har besluttet, at uenigheden skal sendes til  afgørelse hos miljøministeren.

Uenigheden mellem kommunerne handler om antal af gange, der skal skæres grøde i Gudenåen.

Viborg kommune står alene med ønsket om at skære grøde to gange årligt, mens de tre andre kommuner siger én gang, som det nuværende regulativ tillader, dog med mulighed for en yderligere skæring ud fra objektive kriterier.

Annonce

Det er denne uenighed, der har betydet, at sagen er blevet sendt til afgørelse i Miljø- og Fødevareministeriet.

Torsdag skulle klima- og miljøudvalget tage stilling til, om der skulle sendes bemærkningerne til Miljøstyrelsens udkast, der har været i høring hos Viborg Kommune.

Allerede inden mødet gjorde næstformand hos klima- og miljøudvalget, Kai O. Andersen (SF) det klart, at han ikke mente, at man skulle sende nogen større protest omkring antallet af grødeskæringer tilbage til Miljøstyrelsen, eftersom han håbede, at udvalget ville tage til efterretning, at der ikke var nogen klar udmelding fra forvaltningen hos Viborg Kommune om muligheden for to gange grødeskæring, efter at de havde gennemgået udkastet fra Miljøstyrelsen.

Stædighed

Det er også Kai O. Andersen, der sammen med  formand for klima- og miljøudvalget Stine Damborg Hust (K) har deltaget i en politisk styregruppe med repræsentanter fra de fire Gudenå-kommuner, der netop skulle blive enige om antallet af grødeskæringer.

Det blev de dog ikke, og det ærgrer Kai O. Andersen, at man stod så stejlt og ikke forsøgte via forhandlinger at få fælleskommunal enighed om en årlig grødeskæring, med mulighed for en ekstra skæring ud fra objektive kriterier.

- Alternativet bliver at lade centralmagten afgøre sagen for os, og så er jeg overbevist om, at den ekstra skæring ikke finder vej gennem lovmaskineriet, siger Kai O. Andersen og fortsætter:

- Vi taler om et regulativ for en del af Gudenåen, der udgør knapt 70 kilometer. Viborg Kommune har ansvaret for strækningen fra Tangeværket og forbi Bjerringbro – knap otte kilometer. Her fastholder vi så stædigt to skæringer på vores lille strækning, mens de øvrige kommuner skærer én gang. Det giver ikke mening, og forvaltningen siger også klart og tydeligt, at det ud fra en faglig vurdering er uhensigtsmæssigt at skære to gange på disse otte kilometer og én gang derfra på rejsen mod Randers Fjord.

Kai O. Andersens argumenter prellede dog af på byrådet tilbage i 2019  og nu også hos klima- og miljøudvalget, der alle på nær ham stemte for at sende en bemærkning til udkastet fra Miljøstyrelsen, hvori der står, at Viborg Kommune ønsker at fastholde det oprindelige ønske om to årlige skæringer.


Vi taler om et regulativ for en del af Gudenåen, der udgør knapt 70 kilometer. Viborg Kommune har ansvaret fra Tangeværket og forbi Bjerringbro – knap otte kilometer. Her fastholder vi så stædigt to skæringer på vores lille strækning, mens de øvrige kommuner skærer én gang.

Kai O. Andersen (F), næstformand hos klima- og miljøudvalget


Derudover står der også i bemærkningen, at hvis det ikke er muligt, ønskes en drøftelse mellem de fire kommuner omkring mulighederne for en årlig skæring med mulighed for en ekstra.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce