Annonce
Rundt om Viborg

Kommunen klar til at ekspropriere for at beskytte drikkevand

Rent drikkevand er et fokusområde - også i Viborg Kommune - der sammen med Økologisk Landsforening tilbyder landmænd et gratis økotjek af deres jorder. Arkivfoto: Preben Hupfeld
Viborg Kommune vil undgå juletræsproduktion med brug af sprøjtemidler i vandindvindingsområde ved Roum og er klar til at ekspropriere.
Annonce

Møldrup/Roum: Ejeren af en mark ved Åstrupgård Plantage nær Roum har planer om at ville plante juletræer på noget af arealet, og det kan være et problem for Møldrup Vandværk, som har en såkaldt kildeplads til vandindvinding i området. Produktion af juletræer kan nemlig indebære, at der sprøjtes med kemikalier, som på længere sigt kan skade grundvandet.

Udsigten til juletræsproduktion bekymrer vandværket, der har henvendt sig til Viborg Kommune. Da området ligger i et såkaldt boringsnært beskyttelsesområde kan kommunen nedlægge sprøjteforbud. Men i så fald vil ejeren kræve, at kommunen/vandværket overtager hele det 9,9 hektar store areal.

Og det bliver formentlig udfaldet af sagen. Byrådets klima- og miljøudvalg har besluttet, at der af hensyn til drikkevandet i Møldrup ikke må sprøjtes med pesticider på arealet. Udvalget har desuden besluttet, at kommunen ekspropierer arealet, hvis der "ikke kan indgås en frivillig" aftale.

Det er så muligt, at det formelt ender med en frivillig aftale. Men for lodsejeren er det økonomisk vigtigt, at kommunen erklærer sig parat til at ekspropriere. Det betyder nemlig, at lodsejeren får en skattefordel.

Viborg Kommune er af hensyn til drikkevandet i Møldrup indstillet på om nødvendigt at ekspropriere det med rødt markerede område for at undgå, at der sprøjtes med pesticider i forbindelse med juletræsproduktion. Illustration: Viborg Kommune
Annonce

Frivilligt økotjek

Som nævnt ligger arealet ved Åstrupgård Plantage inden for et boringsnært beskyttelsesområde - forkortet BNBO. Og i forhold til disse områder har Viborg Kommune besluttet at lave en særlig indsats for en miljørigtig anvendelse, der skal sikre rent drikkevand fremover.

Tiltaget går blandt andet ud på, at kommunen i samarbejde med Økologisk Landsforening tilbyder landmænd og andre lodsejere i boringsnære beskyttelsesområder et frivilligt økotjek af jorden. Tilbuddet indebærer også, at en konsulent fra Økologisk Landsforening kan komme på besøg og fortælle om muligheder for at omlægge til økologisk landbrugs- eller skovdrift.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Regulering af landbruget går for vidt

Viborg

Demokrati er åben samtale

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Sport For abonnenter

Lyt med - En stor profil siger farvel efter fem år på Kirkebækvej

Annonce