Annonce
Viborg

Nu bliver der opsat nye målere: Der kommer mere tjek på grundvandet

Claus Holst Iversen står her ved en af de to nuværende målere. 20 flere er på vej. Foto: Niels-Chr. Jönsson
Viborg Kommune etablerer i den kommende tid 20 nye målestationer, der kontinuerligt følger grundvandsstanden. Målingerne vil gøre det muligt at forudsige vandstandsændringer meget mere nøjagtigt.

Viborg: Hvis du i den kommende tid ser en mobil borerig rundt om i kommunen, er der hverken tale om, at nogen er i gang med at lede efter olie (det er jo også på vej ud), eller at man er gået i gang med endnu et geotermiprojekt.

De mange boringer - 20 i alt - handler om at få mere tjek på det såkaldt terrænnære grundvand i kommunen. Det er - i modsætning til vores drikkevand - det grundvand, der står nær jordoverfladen, og det har stor betydning for både kommende boligområder og for vandstanden i ådalene.


Annonce

Der er fra statslig side et ønske om, at kommunerne etablerer flere målestationer.

Claus Holst Iversen, hydrogeolog Viborg Kommune


- Der er generelt en tendens til, at grundvandet stiger i disse år. Det er blandt andet på grund af den stigende mængde nedbør. Vi har da også nogle nationale modeller, der med en vis sikkerhed kan forudsige, hvad det betyder. Men de her modeller bygger ikke på ret mange fakta, og dermed er de ikke så sikre, som vi ønsker. Der er da også fra statslig side et ønske om, at kommunerne etablerer flere målestationer, siger Claus Holst Iversen, der er hydrogeolog ved Viborg Kommune.

Oppe på bakken kommer der nye grundvandsmålere.

Bedre grundlag

Faktisk har Viborg Kommune i øjeblikket kun to steder, hvor man kontinuerligt måler grundvandsstanden, men det bliver det altså lavet godt og grundigt om på nu.

- Vi etablerer nu 20 målere mere rundt om på udvalgte steder i kommunen, så vi meget bedre kan følge med i, hvordan grundvandsstanden udvikler sig, og dermed kan der laves meget mere sikre modeller til at forudsige udviklingen, siger Claus Holst Iversen.

De modeller vil blandt andet kunne bruges af kommunens egne planudviklere i forbindelse med kommende udstykninger, men de vil også have betydning for de bygherrer, der skal bygge fremtidens boliger og for de lodsejere, der har jord i ådalene.

De nye boringer udstyres med en såkaldt vandstandslogger, som på timebasis sender data om grundvandsstanden til den nationale database Jupiter, og alle og enhver kan faktisk følge med i udviklingen på vandportalen.dk.

De nye målestationer er en del af kommunens klimatilpasningsplan, som skal sætte retningen for klimatilpasningsindsatsen frem mod 2050. Her vil håndtering af stigende grundvand være et centralt emne, som kommunen skal forholde sig til.

- Med de her mange nye målestationer bliver vi klædt meget bedre på til den opgave, og vi kommer også forholdsvis langt frem i forhold til mange andre kommuner, siger Claus Holst Iversen.

Annonce
Viborg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Viborg FF For abonnenter

Genlæs livebloggen: Viborg FF lammetævede AaB i Aalborg

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Så kom sejren - Viborg FF tævede AaB i vanvittigt målorgie

Viborg FF For abonnenter

Karakterbogen: Flyvende hollændere og mange andre gode Viborg-præstationer

Sport

Spillere tager afstand fra stenkast mod fanbus

Livsstil

Ambulancer er under hårdt pres, men udrykninger til livstruende tilfælde holder tiden

Debat

Slår for mange børn sig på vores folkeskole?

Viborg For abonnenter

Kloge Camille brugte flere ungdomsår isoleret på værelset: Nu knokler hun i timevis med den ko-passion, hun fik ro til at finde

Viborg FF

Fodboldbrag i Aalborg: Viborg-fans angrebet med sten

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

De pårørende er underrettet: Det var en 29-årig mand fra Tjele, der mistede livet på Kjellerupvej - vidner så ham slingre

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Rundt om Viborg For abonnenter

Lokal politiker er optimist: Hjarbæk Fjord vil med de rigtige løsninger få det bedre over de kommende 10-15 år

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding inden sidste runde

Viborg

Salg af byggegrunde: Rekorden er - nok - slået

Annonce