Annonce
Bjerringbro

Konflikten om Tange Sø: Tvivl om hvorvidt Tange Sø er en naturlig eller menneskeskabt sø

Da miljøminister Lea Wermelin (S) besøgte Gudenåcentralen og Tange Sø i august 2020, blev hun vist rundt af Kristian Pihl Lorentzen (V). Arkivfoto: Johnny Pedersen
Kristian Pihl Lorentzen (V) undrer sig over nye oplysninger om søen og har bedt miljøministeren opklare spørgsmålet.

Tange: Er Tange Sø en naturlig eller en menneskeskabt sø?

Ja, spørgsmålet lyder næsten som en vittighed, når man ved, at søen for mere end 100 år siden med hårdt arbejde blev etableret af lokale folk. Men baggrunden for spørgsmålet er, at søen  i materialet til EU's vandløbsdirektiv for 2021-27 omtales som en naturlig sø.

Den oplysning er dukket op i forbindelse med, at Foreningen til Bevarelse af Tange Sø fortsat arbejder på, at søen kan bevares. Derfor mødtes folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V) forleden med miljøminister Lea Wermelin (S) for at diskutere sagen.

Annonce

De nye oplysninger kan have afgørende betydning for søens fremtid, da der er forskellige regelsæt for naturlige søer og for menneskeskabte - modificerede - søer.

Mystisk nyhed

- Det er mystisk, og det er en meget overraskende oplysning. I min verden er Tange Sø stærkt modificeret på samme måde som for eksempel søen i Silkeborg by, som også er menneskeskabt, lyder det ikke overraskende fra Pihl Lorentzen, som føler, at han havde en god snak med ministeren.


Det er mystisk, og det er en meget overraskende oplysning. I min verden er Tange Sø stærkt modificeret, det er jo en menneskeskabt sø.

Kristian Pihl Lorentzen, folketingsmedlem (V).


- Nu har jeg bedt ministeren redegøre for hvorfor, og på hvilket grundlag Gudenåens delstrækning mellem Kongensbro og Tange Sø er blevet endeligt klassificeret som "naturlig sø", når der er tale om en opstemmet sø, der tidligere var klassificeret som "stærkt modificeret", siger han.

I foråret brugte en arbejdsgruppe med blandt andet Foreningen til Bevarelse af Tange Sø,  Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund meget tid på at nå frem til en løsning for søen.

- Men det lykkedes ikke, og situationen er mere fastlåst end nogensinde. De to store organisationer Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund vil have søen tømt, og samtidig er der de fire borgmestre, som har forskellige holdninger til søen, siger han.

Annonce

Tange-stryg måske forude

- Ser du de nye oplysninger som en mulighed for at bevare Tange Sø, som vi kender den?

- Det er alt for tidligt at sige. Nu skal vi først have opklaret, hvorvidt søen er klassificeret som en naturlig sø, for så er der andre regler som gælder, og så er der god tid til at arbejde med sagen, siger Pihl Lorentzen.

- Men hvis Tange Sø virkelig har status som naturlig sø, så kan det måske blive muligt at etablere det omtalte Tanges-stryg, tilføjer han med henvisning til, at den oprindelige plan var, at søens fremtid skal afgøres i år, hvis man skal opfylde kravene fra EU.

Hvorvidt klassificeringen er en "skrivebordsfejl" vides ikke, men Pihl Lorentzen har bedt ministeren oplyse, om man i forbindelse med vandløbsklassificeringen af Gudenåens delstrækninger har fulgt statens procedure for udpegning af vandområder inklusive dokumentation og afdækning af de omkostninger, der er forbundet med at bringe Gudenåens delvandområder i god økologisk tilstand.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar til sagen fra Lea Wermelin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Vent med at smide mundbindet i skraldespanden: Det skal fortsat bruges på sygehuset og ved lægen

Annonce