Annonce
Viborg

Konfliktniveauet bliver kun større dag for dag

Lars Norup. Foto: Morten Pedersen
Annonce

Uha, hvor konfliktniveauet mellem læger (hvoraf to er regionsrådsmedlemmer) med opbakning til regionshospitalet i Silkeborg og regionens ledelse med regionsrådsformand Anders Kühnau i spidsen er højspændt. Senest efter lægernes påstand om, at regionshospitalet i Randers ikke har levet op til kræftpakken.

Anders Kühnau skriver: "Jeg tager som regionsrådsformand på det kraftigste afstand fra den kommunikationsform, som videoen er udtryk for. Den er faktuelt forkert, manipulerende og uordentlig."

De tre implicerede læger, de fyrede Ulrich Fredberg og Mahican Gielen samt regionsrådsmedlem Jørgen Winther, fastholder, at regionshospitalet i Randers samt formentlig andre sygehuse i landet ikke har fulgt Sundhedsstyrelsens skærpede regler om screening for kræft.

Sandheden er vel, at begge parter har en sag, men også at man graver sig ned i grøfter, som det bliver svært at komme op af igen.

Som lægmand, der har fulgt konflikten, ser det ud til, at det er en strid om ord, og om at fortolke lægers ret til at foretage lægefaglige vurderinger.

Problemet er begrebet "mistanke for kræft", og der er jo ikke noget facit. Skal det altid omfatte smerter i brystet, eller hvad? Hvis alle brystsmerter skal omfattes, bliver hospitalerne lagt ned, fordi kræftpakken siger højdosis skanninger, og det er der ikke kapacitet til.

Randers og andre sygehuse har i mange tilfælde brugt røntgen, som har en dårlig "opklaringsprocent".

Det ser unægtelig ud, som om Silkeborgs løsning med lavdosis skanning er bedre end god. Men det er ikke tilstrækkeligt videnskabeligt dokumenteret, hvilket Anders Kühnau skriver, og det er rigtigt.

Men hvis Silkeborgs patienter skulle tilbydes ekstra skanninger med højdosis, så skal de andre sygehuses patienter, der har fået røntgen, vel principielt have det samme tilbud? Dem, der har fået lavdosis skanning i Silkeborg, ville have fået røntgen i Randers og andre steder!

Silkeborg havde landets højeste "opklaringsprocent" for kræft. Meget tyder på, at dokumentationen, som er undervejs, vil give Silkeborg-metoden medvind.

Kan man med det konfliktniveau, som er opbygget, forestille sig, at regionen - med formanden i spidsen  -  så vil lægge sig fladt ned og omgående erstatte røntgen med lavdosis skanning?

Man har lyst til at skrige: Break! Tænk kun på patienterne!


Man har lyst til at skrige: Break! Tænk kun på patienterne!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce