Annonce
Rundt om Viborg

Kongeørne spænder ben for vindmølleprojekt

Arkivfoto: Kim Haugaard/Scanpix
En udtalelse fra Miljøstyrelsen om et vindmølleprojekt i Jammerbugt Kommune kan være interessant set i forhold til de omstridte vindmølleplaner i Tjele.
Annonce

Tjele: Et kongeørnepar ser ud til at sætte en stopper for et vindmølleprojekt i Jammerbugt Kommune i Nordjylland. Kongeørnene har deres rede cirka 3,4 kilometer fra det sted, hvor man vil stille den nærmeste af projektets vindmøller op, og det er for kort en afstand til, at Miljøstyrelsen vil acceptere det. Miljøstyrelsen kræver en afstand til kongeørnenes rede på seks kilometer.

Miljøstyrelsens krav kan være interessant i forhold til det omstridte vindmølleprojekt i Nr. Vinge ved Tjele. Her er det ikke ørne, men gæs, som vindmøllerne kan komme til at genere. Faktisk skal møllerne stå i en del af det område, som den beskyttede gåseart tajga-sædgåsen har som sit foretrukne vinterkvarter i Danmark.

Ifølge avisen Nordjyske er sagen om vindmøllerne i Jammerbugt Kommune ikke endeligt afgjort. Kommunen har på eget initiativ spurgt Miljøstyrelsen i forbindelse med udarbejdelsen af kommunens miljørapport. Styrelsen har bare udtalt sig, men formanden for kommunens teknik og miljø-udvalg Jens Chr. Golding siger til Nordjyske, at "brevet fra styrelsen er et vink med en vognstang, og der er stor sandsynlighed for, at projektet ikke bliver til noget".

Det er i dette område ved Nr. Vinge, at vindmøllerne skal stå. Området er en del af tajga-sædgåsens foretrukne vinterkvarter i Danmark. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Protest fra ornitologer

De to vindmølleprojekter er dog ikke på samme stade i sagsbehandlingen. I Jammerbugt Kommune overvejer kommunen i øjeblikket, om man skal lave et lokalplanforslag for vindmøllerne. I Viborg Kommune har man lavet et lokalplanforslag, og her er man på vej med den endelige sagsbehandling og den afgørende beslutning fra politikerne.

Vindmølleprojektet i Tjele er blevet mødt med indsigelser fra blandt andre Dansk Ornitologisk Forening og Aarhus Universitet, som ligger inde med ekspertviden om tajga-sædgåsen. Ornitologerne og universitetet frygter, at vindmøllerne vil forringe gåseartens levevilkår i Danmark. Omvendt mener mølleopstillernes rådgiver, at møllerne ikke vil påvirke gåsebestanden, og at møllerne kun vil tage livet af ganske få gæs i løbet af et år.

Viborg Kommune har i denne uge holdt et møde med gåseeksperterne fra Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet og repræsentanter for møllefirmaet og deres rådgiver for at få klarlagt, om mølleprojektet vil skade gåsebestanden i Natura 2000-området ved Tjele.

Tajga-sædgåsen er beskyttet, og Danmark har påtaget sig et særligt ansvar for ikke at forringe gåseartens vilkår. Arkivfoto: Thorkil Brandt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Demokrati er åben samtale

Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Sport For abonnenter

Lyt med - En stor profil siger farvel efter fem år på Kirkebækvej

Annonce