Annonce
Rundt om Viborg

Konkurrence: Kommunen på vej med udbud for småindkøb

Nicolai Groth, brugsuddeler i Karup, var med i en arbejdsgruppe, der i vinter lykkedes med at få Viborg Kommune til selv at udbyde sine mindre vareindkøb. Arkivfoto: Morten Dueholm
Viborg Kommune sender snart sine mindre indkøb af dagligvarer i offentligt udbud, hvor man som købmand vil kunne byde på et eller flere geografiske områder.
Annonce

Viborgegnen: I marts i år besluttede Viborg Byråds økonomi- og erhvervsudvalg, at Viborg Kommune selv vil sende mindre dagligvareindkøb i offentligt udbud. Alternativet var at tilslutte sig et fælleskommunalt udbud gennem Statens og kommunernes indkøbsservice (SKI).

Selv om det handler om vareindkøb i en enkelt kommune, skal det sendes i EU-udbud, fordi den samlede sum overstiger 1,6 millioner kroner over fire år. Faktisk vurderer Viborg Kommune, at det drejer sig om varer for cirka 3,2 millioner kroner - om året.

Kommunens samlede indkøb på et år er langt større. Men indkøb på over 1500 kroner ad gangen er ikke medregnet, fordi disse allerede foretages gennem SKI-aftaler. Ligeledes kommer helt små indkøb på under 300 kroner heller ikke med.

Det kommende udbud på indkøb mellem mellem 300 og 1500 kroner ventes annonceret i EU-Tidende i slutningen af september. Selve udbuddet bliver så efter planen gennemført i januar 2021. Den eller dem, der får leverancerne, kan regne med at få fire-årige kontrakter fra 1. april 2021.

Annonce

Lokale købmænd interesserede

Beslutningen om eget udbud af mindre vareindkøb blev truffet efter flere såkaldte dialogmøder med repræsentanter for dagligvareforretninger, der gerne vil have mulighed for fortsat at kunne handle med kommunen. Hidtil har de enkelte institutioner i et vist omfang selv kunnet købe ind hos den lokale købmand, men det stopper altså - bortset fra de helt små ad hoc indkøb.

Kriterierne er jævnfør EU-konkurrencebestemmelser om offentlige udbud indtil videre hemmelige. Det fremgår dog af økonomiudvalgets beslutning, at man vil dele kommunen op i fem geografiske områder. Sandsynligvis vil det give lokale købmænd og supermarkeder bedre chancer for at komme til fadet, da ingen dagligvarebutikker formentlig logistisk og transportmæssigt vil kunne levere til samtlige institutioner og afdelinger i hele Viborg Kommune.


Herved forventes indkøbsadfærden i kommunen at kunne optimeres

Fra kommunens sagsfremstilling


Baggrunden for hele øvelsen er, at Viborg Kommune ifølge EU-reglerne er nødt til at sende sine indkøb i udbud. Men det handler også om at spare administration. Indtil nu har den kommunale forvaltning årligt skullet håndtere omkring 18.000 fakturaer, og det antal forventes at falde betragteligt, når langt hovedparten af indkøbene kommer til at foregå via faste aftaler og med færre leverancer end nu.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce