Annonce
Rundt om Viborg

Konkurrence: Kommunen på vej med udbud for småindkøb

Nicolai Groth, brugsuddeler i Karup, var med i en arbejdsgruppe, der i vinter lykkedes med at få Viborg Kommune til selv at udbyde sine mindre vareindkøb. Arkivfoto: Morten Dueholm
Viborg Kommune sender snart sine mindre indkøb af dagligvarer i offentligt udbud, hvor man som købmand vil kunne byde på et eller flere geografiske områder.

Viborgegnen: I marts i år besluttede Viborg Byråds økonomi- og erhvervsudvalg, at Viborg Kommune selv vil sende mindre dagligvareindkøb i offentligt udbud. Alternativet var at tilslutte sig et fælleskommunalt udbud gennem Statens og kommunernes indkøbsservice (SKI).

Selv om det handler om vareindkøb i en enkelt kommune, skal det sendes i EU-udbud, fordi den samlede sum overstiger 1,6 millioner kroner over fire år. Faktisk vurderer Viborg Kommune, at det drejer sig om varer for cirka 3,2 millioner kroner - om året.

Kommunens samlede indkøb på et år er langt større. Men indkøb på over 1500 kroner ad gangen er ikke medregnet, fordi disse allerede foretages gennem SKI-aftaler. Ligeledes kommer helt små indkøb på under 300 kroner heller ikke med.

Annonce

Det kommende udbud på indkøb mellem mellem 300 og 1500 kroner ventes annonceret i EU-Tidende i slutningen af september. Selve udbuddet bliver så efter planen gennemført i januar 2021. Den eller dem, der får leverancerne, kan regne med at få fire-årige kontrakter fra 1. april 2021.

Lokale købmænd interesserede

Beslutningen om eget udbud af mindre vareindkøb blev truffet efter flere såkaldte dialogmøder med repræsentanter for dagligvareforretninger, der gerne vil have mulighed for fortsat at kunne handle med kommunen. Hidtil har de enkelte institutioner i et vist omfang selv kunnet købe ind hos den lokale købmand, men det stopper altså - bortset fra de helt små ad hoc indkøb.

Kriterierne er jævnfør EU-konkurrencebestemmelser om offentlige udbud indtil videre hemmelige. Det fremgår dog af økonomiudvalgets beslutning, at man vil dele kommunen op i fem geografiske områder. Sandsynligvis vil det give lokale købmænd og supermarkeder bedre chancer for at komme til fadet, da ingen dagligvarebutikker formentlig logistisk og transportmæssigt vil kunne levere til samtlige institutioner og afdelinger i hele Viborg Kommune.


Herved forventes indkøbsadfærden i kommunen at kunne optimeres

Fra kommunens sagsfremstilling


Baggrunden for hele øvelsen er, at Viborg Kommune ifølge EU-reglerne er nødt til at sende sine indkøb i udbud. Men det handler også om at spare administration. Indtil nu har den kommunale forvaltning årligt skullet håndtere omkring 18.000 fakturaer, og det antal forventes at falde betragteligt, når langt hovedparten af indkøbene kommer til at foregå via faste aftaler og med færre leverancer end nu.

Annonce
Kultur For abonnenter

Dagens magasinfund: Skulle du tigge i 1500-tallet, skulle du bære tiggertegn

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil

Et hul i det koksgrå skydække, og straks var kørestolen skiftet ud med svæveflyet: - Det var en vild følelse af bare at være fri

Alarm 112 For abonnenter

Politiet om millionskyldneren på Bilkas p-plads: - Han havde pengene, og han skyldte dem, så vi tog de 3800 kroner

Viborg FF

Viborg FF-træner før debut i midtjysk derby: - Det er meget mere end en fodboldkamp

Debat

Den glemte strejke kan blive den, vi husker

Alarm 112 For abonnenter

23-årig idømt fængsel for vanvidstur ned ad 13'eren: Mister to biler og retten til nogensinde at tage et kørekort

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Stor ros til Busbjerg Spillene

Viborg

Overraskende gæst i villahaven: Fisketyven fra Houlkær afsløret på video

Danmark

Albert Dyrlund er død: Youtuberen drømte om opmærksomhed, men ville også gerne af med den

Alarm 112

Opbremsning gik galt: Motorcyklist mistede herredømmet og kurede 25 meter hen ad asfalten

Viborg FF For abonnenter

To som bestemt ikke elsker hinanden - fire nedslag i historien om rivaliseringen mellem Viborg FF og FC Midtjylland

Rundt om Viborg

Godt år for købmand: Ti-doblede overskuddet på et år

Annonce