Annonce
Rundt om Viborg

Konsekvens af EU-lov: Slut med at læse om døbte, gifte og døde

I Frederiks vil man som en følge af den nye persondatalov ikke længere skrive offentligt om, hvad der foregår af "kirkelige handlinger". Arkivfoto: Agata Lenczewska-Madsen

Med den nye EU-baserede persondatalov må præster og sogne næppe fortælle om borgere, der indgår i "kirkelige handlinger". Frederiks Sogn har allerede taget konsekvensen.

Frederiks: I mange år har det været kutyme, at aviser, kirkeblade og andre publikationer oplyser de lokale og andre interesserede om, hvem der er blevet døbt, konfirmeret, gift eller er død i sognet.

Men det er - bortset fra konfirmerede - slut nu for i hvert fald Frederiks Sogns vedkommende.

I de seneste nyheder fra sognet - som sædvanligt en side i Ugeavisen Karup - står der under overskriften "Navnene mangler":

"Persondataloven foreskriver, at vi ikke må offentliggøre navne på sognebørn, der har været en kirkelig handling for, uden forudgående indhentet tilladelse. Derfor vil der fremover ikke være navne på døbte, viede og begravede/bisatte på kirkesiderne".

EU-lovgivningen tager udgangspunkt i, at der kan være konfliktstof i et religiøst fællesskab, og det er vi jo ikke vant til

Bjarne Bæk Markussen, provst i Viborg Østre Provsti
Provst Bjarne Markussen, Viborg Østre Provsti, erkender, at den nye persondatalov sætter begrænsninger for, hvad præster og menigheder kan offentliggøre om sognebørnene. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Konfirmander spørges

Sognepræst Carl-Gustav Christensen fortæller, at når konfirmander ikke er nævnt, skyldes det, at præsterne også fremover vil indhente tilladelse til offentliggørelse af navne og eventuelt et billede, når forberedelserne til konfirmationen begynder.

Han siger også, at ovennævnte navnestop en en konsekvens af den nye persondatalov, der træder i kraft fredag den 25. maj. En dansk lov, der indfører EU's persondataforordning kaldet GDPR (General Data Protection Regulation) om beskyttelse af personlige oplysninger og data i relation til myndigheder og virksomheder.

For yderligere kommentarer henviser Frederiks-præsten til provsten for Viborg Østre Provsti, Bjarne Bæk Markussen, Bjerringbro.

Annonce

Møde med præster

Bjarne Bæk Markussen siger, at hverken provstiet eller Viborg Stift endnu ikke har givet konkret, juridisk rådgivning til, hvordan de enkelte præster og sogne bør håndtere den nye persondatalov. Men han bekræfter, at sognene næppe vil kunne offentliggøre navnene på mennesker, der indgår i "kirkelige handlinger" som dåb, vielser og begravelser uden at have indhentet skriftlig tilladelse - med fortrydelsesret. Og at det i praksis kan være svært i alle tilfælde at skaffe sådanne tilladelser.

Han anerkender fuldt ud, at det er nødvendigt at beskytte borgerne mod misbrug af deres personlige data, men peger samtidig på, at det kan forekomme sært for mange danskere, at man eksempelvis ikke længere må offentliggøre navne og andet vedrørende "kirkelige handlinger".

- EU-lovgivningen tager udgangspunkt i, at der kan være konfliktstof i et religiøst fællesskab, og det er vi jo ikke vant til, da Danmark har været et ret homogent samfund, siger Bjarne Bæk Markussen.

Provsten oplyser, at de 20 præster i provstiet er indkaldt til et møde den 12. juni, hvor håndteringen af den nye datalov er på dagsordenen. Inden da regner han med, at han via stiftet har modtaget yderligere informationer om loven og dens anvendelse fra Kirkeministeriet.

Annonce
Viborg For abonnenter

Roede knap 2000 kilometer på russiske floder og i Det Kaspiske Hav i specialbygget båd: Thomas Frank vil bevise, at der er en anden fortælling om vikingerne, end den man kender

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

Antallet af indbrud falder og falder i de officielle tal - men hos lokalpolitiet synes man, at det går den modsatte vej

Viborg For abonnenter

Klubben, der ikke skulle lukke alligevel: - Jeg var klar til at kæmpe til det sidste

Viborg

SVIF lukkede serie 6 med maner: Gamle legender indtog banen i festligt farvel

Rundt om Viborg

En del af arven gik til en koncert med Johnny Reimar: Der var dansktop-fest på plejecentret

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Rundt om Viborg For abonnenter

Borgerne har gjort et kedeligt område til en aktivitetspark: Nu skal alle herlighederne vises frem

Rundt om Viborg

Poul blev kåret som "årets helt" af borgerforeningen

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Sygeplejersker redder pensionspenge: Aktier i Viborg-virksomheden Genan solgt

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Erhverv

Skal der bygges mere: Omstridt lokalplan for Kærvænget sendes nu i offentlig høring

Viborg FF For abonnenter

18 år, superligaspiller og på ungdomslandsholdet - men Viborg FF-teenager har ambitioner om meget mere

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Annonce