Annonce
Viborg

Opdateret: Konservative afviser decimeret byrådsmøde

Torsten Nielsen (K) siger, at alle 31 byrådsmedlemmer skal med til byrådsmødet på onsdag. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Alle 31 byrådspolitikere skal have adgang til salen, når der onsdag er byrådsmøde. Det kræver de konservative, og derfor bliver det sådan.

Viborg: De konservative nægter at lade sig møde op i decimeret udgave, når der onsdag aften er byrådsmøde.

De øvrige partier var ellers enige om at stable et møde på benene, hvor kun 17 af de i alt 31 byrådspolitikere mødte op. På den måde kunne politikerne bedre sidde langt fra hinanden, og de kunne dermed minimere smitterisikoen.

- Alle skulle sige ja til at afvikle et reduceret byrådsmøde, men det ville de konservative ikke, fortæller Ulrik Wilbek (V), borgmester i Viborg Kommune.

- Vi har i stedet foreslået, at vi aflyser byrådsmødet, siger Torsten Nielsen, gruppeformand hos Det Konservative Folkeparti.

Det mener Ulrik Wilbek dog ikke er en mulighed:

- Vi har fået en vurdering, hvor der står, at det er Social- og indenrigsministeriets opfattelse, at de pt. iværksatte foranstaltninger og anbefalinger ikke i sig selv gør det nødvendigt at aflyse kommunalbestyrelsesmøder. Der står også, at "kommunalbestyrelsens flertal kan således ikke med henvisning til disse foranstaltninger og anbefalinger aflyse et møde, fordi det er nødvendigt". Det synes jeg er ret klart, konstaterer Ulrik Wilbek.

Så I skal gennemføre det?

- Man kan altid aflyse et møde, men det skal man gøre med en årsag, og den her årsag kan vi altså ikke bruge. Det er meget tydeligt, synes jeg. Det var så bare min idé at gennemføre det med færrest mulige deltagere, men det vil de konservative så ikke være med til, fortæller borgmesteren, som også fortæller, at der ikke må komme tilhørere:

- For det er vi blevet pålagt, at der ikke må.

Ulrik Wilbek mener heller ikke, at det er et realistisk scenarie at flytte ud af rådhuset og ind i en til lejligheden opsat byrådssal, hvor der kunne være god plads til alle.

- Vi kan ikke flytte alt menageriet, som gør, at mødet kan streames, forklarer han, og fortsætter:

- Det er lidt ærgerligt, at vi overhovedet skal overveje sådan nogle ekstraordinære tiltag, når det ikke er nødvendigt, for konservative kunne bare være gået med til, at vi er 17 personer. Det er den fremgangsmåde - hvor alle partier mødte ind med færre medlemmer - som de også brugte i Folketinget, da de vedtog corona-direktivet, siger Ulrik Wilbek og tilføjer:

- Gennemfører vi ikke mødet, så kan erhvervslivet ikke få sine penge - og som nævnt er der ikke noget belæg for at aflyse mødet. Al god mening ville være, at vi mødte op, men med færre politikere.

Annonce

Alt kan vente

Torsten Nielsen (K), de konservatives gruppeformand, forstår ikke, at mødet skal afholdes.

- Vi synes, at det ser meget mærkeligt ud at sende alt og alle hjem, og så skal vi holde byrådsmøde. Især fordi der på dagsordenen kun er en sag, som ikke kan vente, og her har borgmesteren ret til at træffe en beslutning, når ikke byrådet kan samles, siger Torsten Nielsen.

Så renoveringen af Overlund Skole og vindmøllerne ved Tjele kan vente?

- Alle sagerne kan vente, ellers kunne vi sidde hjemme og bruge Skype. I denne elektroniske verden er det mig en gåde, at vi skal samles, men det er der så kommet bud ovenfra om, at vi skal, konstaterer Torsten Nielsen.

Og der kan I ikke leve med, at der kun skal være 17 mand med?

- Det kan man nok sagtens, men jeg har det godt nok sådan, at når det besluttes, at der skal afholdes byrådsmøde, så er det fuldstændigt ligegyldigt, om vi er 17 eller 31.

Smitterisikoen må da være mindre, jo færre man er ...

- Det kan man godt sige, selvfølgelig er den det. Men for mig handler det om signalværdien. Når man ikke mener, der sker noget ved at samles 17, så sker der heller ikke noget ved at samles 31.

Handler det her om, at I håber, at nogen sprænger partilinjen i sagen om vindmøllerne - og derfor har I brug for alle mand?

- Overhovedet ikke. Vi bliver stemt ned i den sag uanset hvad, det ved vi godt, og derfor er det lige meget. Det er mere symbolet. Det signal, at selv Revas lukker, men at det er okay at indkalde til møde, det forstår jeg ikke.

Men er signalet i at samles 17 frem for 31 ikke lidt bedre i det mindste, så I kan sidde langt fra hinanden?

- Jo, men der er også en signalværdi over for vores demokrati. Vi har en grundlov, som er ved at være under pres i Folketinget. Her har vi altså nogle folkevalgte politikere, og skal der være byrådsmøde, så er det for alle, mener den forhenværende borgmester.

Mødet kan som altid streames via viborg.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce