Annonce
Rundt om Viborg

Korch mikses med kartofler

Her på en lille mark - kaldet en kartoffeltyskerparcel - over for kroen, vil Gregers Laigaard i første omgang sætte gratis kartofler, og senere lave en tørvehytte i stil med dem, kartoffeltyskerne først boede i, da de kom til Grønhøj omkring 1760. Foto: Morten Dueholm

Gregers Laigaard vil supplere Grønhøj Kro og Morten Korch-museet med et kartoffel(tysker)museum.

Annonce

Grønhøj: - Jeg synes godt, at kultur må blandes. Og begge dele handler jo om gammel bondekultur.

Det siger Gregers Laigaard om sin plan for at supplere Grønhøj Kro og Morten Korch-museet med et kartoffelmuseum.

Kartoffelmuseet står ikke færdigt til den kommende sæson for kroen og Korch-museet. Men gæsterne vil allerede her bogstaveligt talt kunne få en forsmag på det. På en lille mark over for kroen - en såkaldt kartoffeltyskerparcel - vil han nemlig snart sætte et par hundrede kvadratmeter kartofler. Når de er klar til optagning, vil gæster på kroen og museet gratis kunne grave et kilo eller to op til aftens- eller middagsmaden derhjemme.

Indtil videre er der sket det med kartoffeltyskerparcellen, at Gregers Laigaard har anlagt jordvolde rundt om som en markering af, at her fortælles der danmarkshistorie.

Nemlig historien om, hvordan en gruppe inviterede indvandrere fra Tyskland kom til området for snart 270 år siden for at opdyrke heden. En gruppe, der vidste eller hurtigt fandt ud af, at kartofler var noget, man kunne få til at gro i den ellers tørre og magre hedejord. Derfor blev de med tiden kaldt kartoffeltyskere. Et tilnavn, der ikke gennem alle tider har været en hædersbetegnelse i den øvrige befolkning, men som efterkommerne med stigende selvbevidsthed og stolthed har benyttet og dyrket i nyere tid.

Som en af årets nyskabelser til kro og museum har Gregers Laigaard sikret sig en gammel iskiosk, der tidligere stod i Hald Ege.
Annonce

Sove i tørvehus

I det, der senere har fået navnet Grønhøj, etableredes en af de to tyske kolonier på Alheden. Foreningen Kartoffeltyskerne på Alheden har da også allerede et lille museum i en bygning ved Grønhøj Kro.

Dette museum skal der ifølge Gregers Laigaard ikke ændres på. Men han vil altså supplere med en bredere fortælling om kartoflens historie og betydning i Danmark og for de jyske hedeegne i særdeleshed.

Og her kommer kartoffeltyskerne selvfølgelig til at spille en væsentlig rolle. På den voldomkransede parcel over for kroen vil han således blandt andet have opført et lille jord- og tørvehus. Ikke til tørv, men som en kopi af en af de meget primitive boliger, som de første kartoffeltyskere boede i et par år, før de fik opført egentlige gårde i begyndelsen af 1760'erne.

- Jeg forestiller mig, at interesserede også kan få lov at overnatte i sådan et tørvehus, siger kro- og museumsmanden fra Grønhøj.

Den tidligere kørestald, der også fungerer som mindestue for den nedstyrtede lancaster-besætning, er nu ryddet, så der kan sidde 50-60 gæster til krokaffe.
Annonce

Maskinhus-museum

Som femte generation på kroen er han både interesseret i og meget vidende om kartoffeltyskerne. men uden selv at være beslægtet med dem - så vidt han ved. Forfaren Jens Jørgensen, der blev kromand i Grønhøj i 1864, kom fra Viborg.

- Jeg da lidt ærgerlig over, at jeg ikke selv stammer fra kartoffeltyskerne, og jeg har da tænkt på, om det er muligt at tage et af deres efternavne som mellemnavn, siger Gregers Laigaard med et glimt i øjet.

Parcellen med kartofler og kartoffeltyskerhytte bliver langt fra det eneste nytiltag. Gregers Laigaard har desuden en plan om at indrette en eksisterende lade og maskinhus ved kroen til et egentlig kartoffelmuseum. Hvad det konkret skal indeholde, ligger endnu ikke fast. Men Gregers Laigaard får hjælp af blandt andre en styregruppe, han er ved at sammensætte. Styregruppen, som Britta Leth, tidligere turistchef i Viborg, er med i, skal både udvikle ideer og søge fonde om midler til kartoffelmuseet.

Dorte Laigaard har i år ekstra travlt med at bage kringler til gæster både i Grønhøj og i Mønsted Kalkgruber.
Annonce

Ekstra kringler

Mens kartoffelmuseet endnu mest er på udviklingsstadiet, udvider og forandrer den driftige kromand også løbende tilbuddene til gæsterne på kroen og Korch-museet.

Til denne sæson har han fået ryddet en tidligere hestekørestald, så der kan sidde "en busfuld" gæster til kaffe eller spisning.

Sammen med krostuen og den tidligere privatbolig, der er lagt til kroen, kan der være cirka 150 i alt ad gangen, og når forsamlingshuset ved siden af også inddrages, kan der være endnu 100 gæster flere.

Det er der kun brug for en gang i mellem. Men igen i år - femte sæson med Morten Korch-museet - er der lagt op til, at det strømmer ind med gæster i busser og privatbiler fra maj til september/oktober. Minus juli, hvor kro- og museumsejeren selv forsøger at holde lidt ferie.

Sidste år var der omkring 12.000 gæster i alt, og Gregers Laigaard regner med et lignende antal i år. Indtil sommerferien er der ved at være booket op, og sensommerbestillingerne til kaffe og kringle og/eller varm mad er også begyndt at løbe ind.

I år har Grønhøj Kro-folkene i øvrigt fået lidt ekstra travlt, idet det er aftalt, at omkring 1500 turister, som i tiden indtil sommerferien har købt en pakkeløsning inkluderende Grønhøj Kro/Morten Korch-museet og Mønsted Kalkgruber i stedet for i Mønsted skal have eftermiddagskaffen i Grønhøj. Dorte Laigaard, Gregers Laigaards medhjælpende hustru, er derfor i denne tid i fuld gang med at bage plade efter plade med sin signaturkringle...

I en stor lade, som i øjeblikket huser blandt andet Gregers Laigaards otte-cylindrede Ford F-100 med 450 hk fra 1954, vil han indrette det kommende kartoffelmuseum.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

Blindes Jul - en vigtig støtte

Annonce