Annonce
Viborg

Kræmmer-Signe frygter fremtiden

- Jeg kan frygte, at folk bliver bange for at samles, og at vi har fået en skræk for virus, som vi ikke kommer af med foreløbig, siger Signe Handberg, der står i spidsen for Viborg Bagagerumsmarked, der efter planen indleder sommersæsonen første lørdag i april. Foto: Morten Dueholm.
Signe Handberg er én af de mange selvstændige, der bliver hårdt ramt af corona. Hendes hovedindtægt er sommersæsonens bagagerumsmarkeder på Dyrskuepladsen i Viborg.
Annonce

Viborg: Der plejer at lyde en fornøjelig summen af snak fra Dyrskuepladsen den første lørdag i måneden hele sommersæsonen.

En gang om måneden - fra første lørdag i april til første lørdag i oktober - plejer Signe Handberg at stå op, når de første solsorte begynder at kvidre, for at tage imod morgenfriske kræmmere, der holder klar i deres biler allerede fra klokken fem.

Der plejer at komme mellem 150 og 250 kræmmere på kræmmermarked i Viborg og flere hundrede eller tusinde potentielle købere på markederne.

Men i øjeblikket er intet, som det plejer at være.

Foto fra kræmmermarkedet. Privatfoto
Annonce

Corona er en bombe

Corona-krisen har lammet hele verden og er i fuld gang med at sende adskillige brancher til tælling.

Den danske regering står klar med hjælpepakker til de erhvervsdrivende og de selvstændige.

I Viborg er Signe Handberg en af de mange selvstændige, som ikke undgår at blive mærket af corona-krisen. I flere år har Signe Handberg været kvinden bag Viborg Bagagerumsmarked.

Hun er enlig mor og har bevidst indrettet sin tilværelse sådan, at hendes hovedindtægt består af indkomsten fra årets bagagerumsmarkeder, hvor hun også har sin pølsevogn stående. Derudover driver hun hjemmeservicevirksomheden Hjælpende Hænder Viborg.

Normalvis har hun det fint med at løbe en risiko, og indtil videre har vejret været den faktor, der ubetinget har haft størst indflydelse på, hvor mange mennesker der har besøgt bagagerumsmarkederne - både kræmmere og købere.

Nu er en helt anden og helt uoverskuelig risikofaktor kommet til - corona.

- Corona er kommet som en bombe - ikke bare for mig men for tusindvis af små selvstændige. Jeg skal i hvert fald meget hurtigt finde noget andet at give mig til, hvis ikke der sker en meget positiv udvikling i forhold til corona, siger hun og fortsætter:

- At være selvstændig er jo en livsstil. Det giver en helt anden frihed selv at være herre over sin tid. På den her måde kan jeg være meget mere sammen med min søn, end hvis jeg havde et 8 til 16-job. Så jeg frygter helt sikkert fremtiden. Corona er lidt af en katastrofe for selvstændige som mig.

Annonce

Helt uvirkeligt

Når der er mest liv på bagagerumsmarkederne, og vejret hverken er for godt eller for dårligt, myldrer flere hundrede mennesker rundt på pladsen.

Signe Handberg frygter, at corona-virussen kommer til at betyde, at det i flere måneder fremover bliver forbudt - eller frarådet - at man mødes i store forsamlinger, også selvom det sker under åben himmel.

Alt tyder på, at verden forbereder sig på en tid, hvor vi ikke skal samles i større forsamlinger - hverken inde eller ude. For nylig blev EM i fodbold i 2020 aflyst og udsat til næste sommer.

- Det er helt uvirkeligt, det der sker i øjeblikket. Det er ikke gået helt op for mig endnu, hvor stor en katastrofe det her er, siger hun.

Bagagerumsmarkedet på Dyrskuepladsen i Viborg er et af Danmarks ældste.

43-årige Signe Handberg husker tydeligt, hvordan hun allerede som barn var en flittig gæst på heste- og kræmmermarked, længe inden det blev moderne og klimavenligt at købe genbrug.

- Jeg har altid ment, at der var mere sjæl i gamle ting. Især i de senere år er det også helt vildt, hvad vi i grunden smider ud. Meget er nærmest ikke brugt. Vores forbrug er tårnhøjt, påpeger hun.

Signe Handberg var 21 år gammel, da hun blev selvstændig. Hun nyder den frihed, et selvstændigt liv giver. I øjeblikket er hun dog ligesom tusindvis af andre små selvstændige truet på sit levebrød af corona-virussen. Privatfoto.
Annonce

Pølse-woman

Signe Handberg voksede op med sine forældre og sine to ældre brødre.

Forældrene var delvist selvstændige og drev hundekennel, var plejeforældre, solgte juletræer og lejede selskabslokaler og ejendomme ud.

Signe var 21 år, da hun selv blev selvstændig forretningsdrivende. Hendes storebror drev dengang diskoteket Messing Jens i gågaden i Viborg, og Signe øjnede muligheden for kunne supplere sin brors salg af drikkevarer ved at sælge hjemmelavede sandwich til de sultne diskoteksgæster.

Det viste sig ret hurtigt at være mere vanskeligt end som så. For at få lov til at sælge madvarer krævede levnedsmiddelkontrollen, at man havde en "salgsvogn". Unge Signe undersøgte sagen og besluttede sig for at leje en pølsevogn.

- Jae, så blev det pølser. Der var kun en enkelt pølsevogn ud over min i Viborg på det tidspunkt, så min forretning gik rigtig godt, siger hun og fortsætter:

- Det var da lidt pinligt i starten. Jeg blev ret hurtigt kendt som "Pølse-Signe" og det er måske ikke specielt sexet at være kendt som en "pølse-woman", men helt ærligt, det var jo også lidt sjovt, griner hun.

Signe Handberg. Foto: Morten Dueholm
Annonce

Nej tak til 8-16

Ud over at betjene gæsterne i nattelivet blev pølsevognen booket til private fester, rejsegilder og byfester, og ret hurtigt havde ristede hotdogs og røde pølser skabt grundlaget for Signe Handbergs fremtid som selvstændig.

Signe Handberg har ikke taget en ungdomsuddannelse. Hun gik i gang med en maleruddannelse, men sprang fra efter et år. Den hastigt voksende pølseomsætning betød, at hun tog endnu et skidt væk fra en fremtid med et 8 til 16-job.

- Mine kammerater syntes, jeg var lidt mærkelig, fordi jeg brugte så meget tid på pølsevognen, men jeg har altid godt kunnet lide at give den en skalle, når der var basis for det, siger hun.

- De første knap to år stod jeg selv i pølsevognen hver torsdag, fredag og lørdag nat. Derefter begyndte jeg at få behov for at få fri ind mellem og hyrede folk ind.

Annonce

Privat hjemmepleje

Signe Handberg har taget mange af de arbejdsmæssige værdier med sig, som prægede hendes barndomshjem.

Forældrene var plejeforældre for børn og unge en stor del af Signe Handbergs opvækst. Selv tog hun siden en uddannelse som social- og sundhedshjælper og var i en årrække tilknyttet forskellige bosteder og aktivitetstilbud for udviklingshæmmede som vikar. En målgruppe Signe Handberg holder særligt meget af.

- Udviklingshæmmede er virkelig taknemmelige mennesker. Der skal intet til for at gøre dem i godt humør, siger hun.

Da både bosted og aktivitetstilbud flyttede til Katrinehaven, som har plads til 60 udviklingshæmmede beboere, flyttede Signe Handberg ikke med. Signe Handberg går ikke ind for stordrift på pasningsområdet og holder fast i, at nærvær og omsorg trives bedst i små rammer.

Af samme grund tog hun sidste år skridtet og blev udbyder af privat hjemmeservice og hjemmepleje.

Annonce

Fra Sverige og Skagen

Når det kommer til markeder, kan det dog efter Signe Handbergs mening ikke blive stort nok.

Hun holder særligt af den mangfoldighed, der udfolder sig på bagagerumsmarkederne og fortæller stolt, hvordan både kræmmere fra Sverige, Skagen og Sjælland plejer at komme fast på bagagerumsmarkedet i Viborg.

Ligesom de fleste andre danskere håber Signe Handberg derfor på et lille mirakel, der kan få hverdagen til at vende tilbage hurtigst muligt.

I mellemtiden tikker aflysningerne ind. Også til de konfirmationer, bryllupper og runde fødselsdage, som hun er blevet hyret ind til med pølsevognen.

- Jeg kan frygte, at folk er blevet bange for at samles, og at vi har fået en skræk for virus, som vi ikke lige kommer af med foreløbig. Nu må vi se, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce