Annonce
Kultur

Krimidronning tænker sin nye historie ihjel

Yrsa Sigurdóttir, krimidronningen fra Nordatlanten. Gid hun finder tilbage til sit egettalent. Det er stort.
Prisbelønnede Yrsa Sigurdóttir er så overambitiøs, at den nye roman, ”Dukken” er den dårligste, hun har skrevet

Boganmeldelse: Blandt fodboldspillere har man et mundheld, der hedder: Du er aldrig bedre end din seneste kamp.

Hvis det samme gælder for forfattere, står det skidt til for den prisbelønnede, højt anerkendte og meget roste islandske krimi-dronning, Yrsa Sigurdóttir.

Hendes seneste roman, ”Dukken” er simpelthen i særklasse det ringeste, hun har skrevet. Paradoksalt nok en ørkenvandring, selv om den foregår på Island i Nordatlanten.

”Dukken” hedder romanen. I hovedrollerne er endnu en gang – for femte gang på stribe – politiets efterforsker Huldar og børnepsykologen Frøya.

Det er faktisk ikke hovedpersonerne, der svigter i denne roman – de fylder nemlig forbløffende lidt. Det er alt det andet, der ikke virker.

Yrsa Sigurdóttir er berømmet for sit forfatterskab. Hun har modtaget stribevis af hæderspriser og har – i et enormt skarpt felt – formået at placere sig som en ny, skandinavisk krimidronning. Hun har skrevet fremragende bøger, originale og sprogligt fine. Med god spænding, men en klædelig distance til de bloddryppende, hæslige scener, der har præget en del af den nyere krimilitteratur, og hendes bøger er udkommet på 25 forskellige sprog. Hun er fremragende.

Annonce

Offer for forventningspres?

Måske er det en vild ambition om at leve fuldt ud op til sig selv som den ”tænksomme” krimiforfatter, der har ødelagt den seneste bog for Yrsa Sigurdóttir.

En ambition om at skabe et kompliceret, originalt og begavet plot – uden sidestykke. Det er vel naturligt, at noget sådant kan ske for en berømmet forfatter – at forventningspresset tager magten.

Denne anmelder håber, at det er forklaringen. Så Yrsa Sigurdòttier kan gå nogle lange ture, kigge ud over havet, vende hjem – og finde tilbage til sit eget, mægtige talent. Så hun bliver lige så god i den kommende kamp, som hun var i dem, hun udkæmpede ved pc'en for nogle år siden. Der er ingen grund til at bruge plads på at beskrive plot og handling i ”Dukken”. Begge dele er for langtrukkent og for kompliceret.

Yrsa Sigurdóttir er ikke den eneste skandinaviske krimiforfatter, der på det seneste har gjort deres historier så komplicerede, indviklede og forvirrende, at det strider mod krimiens ånd. Hun er bare den største af dem, der har begået fejlen. Og det er inderligt trist. Når denne anmelder alligevel giver romanen tre stjerner, er der kun én forklaring: Yrsa Sigurdóttir skriver altså godt.

Yrsa Sigurdóttir ”Dukken” *** 422 sider, Lindhardt og Ringhof

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

112

16-årig spritbilist i scooter-uheld

Læserbrev

To politiske veje for Danmark

Annonce