Annonce
Rundt om Viborg

Kritik: Miljørapport om vindmøller ser bort fra fugletællinger

Miljørapporten tager slet ikke højde for de systematiske optællinger, der er lavet af tajga-sædgåsen ved Tjele, påpeger Bent Kiertzner i sit brev til Viborg Byråd. Arkivfoto: Wikimedia Commons
Selv om der er lavet systematiske optællinger af trækfugle ved Tjele, inddrages de ikke i miljørapporten om de omstridte vindmøller, lyder det fra kritiker.

Tjele: Når Viborg Byråd snart skal tage stilling til, om lokalplanforslaget for otte vindmøller i Vinge ved Tjele skal sendes i høring, så har byrådet en miljørapport på bordet, som fastslår, at møllerne ikke vil få alvorlige konsekvenser for den gåseart, tajgasædgåsen, som om vinteren har rasteplads i området ved møllerne. Miljørapporten vurderer, at de otte vindmøller kun vil tage livet af seks gæs om året.

Miljørapporten er et skønmaleri, mener en af de lokale modstandere af projektet, Bent Kiertzner fra Bigum. Han har skrevet et brev til byrådet, hvori han gør opmærksom på, at det er usandt, når miljørapporten påstår, at der ikke er lavet systematiske optællinger af trækfuglene i området. Han henviser til, at Dansk Ornitologisk Forening og Aarhus Universitet laver optællinger, og at Dansk Ornitologisk Forening endda har beskrevet det i et brev til byrådet og forvaltningen i oktober sidste år.

"Aarhus Universitets stadig pågående undersøgelse med gps-mærkede tajgasædgæs og DOF basen er systematiske optællinger. Der er ved endog flere lejligheder gjort opmærksom på eksistensen af materialet", skriver Bent Kiertzner i brevet til byrådet.

Trækket er ikke enkeltvise gæs, men flokke af gæs, ofte i hundredetal, og lægger blot én flok ruten forkert gennem barrieren én gang, vil ikke få, men rigtig mange gæs blive dræbt eller lemlæstet.

Bent Kiertzner.

Trafikknudepunkt for gæs

Han fortæller, at universitetets gps-undersøgelser viser, at hovedtrækruten for sædgæssene går tværs gennem mølleområdet, og at ornitologerne har benævnt området som et trafikknudepunkt for gæssene. Dertil kommer, at trækket netop foregår i vindmøllehøjde, nemlig i højden 50 til 100 meter, når gæssene flyver mellem deres natterast på Tjele Langsø og deres spisested i primært Nørreådalen. Det foregår i vinterhalvåret og altid i dårligt lys, enten i tusmørke eller helt i mørke.

"Trækket er ikke enkeltvise gæs, men flokke af gæs, ofte i hundredetal, og lægger blot én flok ruten forkert gennem barrieren én gang, vil ikke få, men rigtig mange gæs blive dræbt eller lemlæstet", skriver han.

Annonce

Møllerne står tæt

Bent Kiertzner påpeger, at Viborg Kommune i lokalplanforslaget tillader, at møllerne placeres betydeligt tættere på hinanden end det, som kommuneplanen foreskriver. I stedet for en afstand på tre til fire gange møllernes rotordiameter bliver afstanden på cirka 2,66 gange rotordiameteren. Det vil gøre møllerne til en noget nær komplet barriere for gæssene, mener han.

"Det kræver ingen store videnskabelige undersøgelser at forudse, at de otte møller vil udgøre en endog alvorlig trussel mod tajgasædgæssenes daglige træk til og fra Tjele Langsø. Almindelig sund fornuft og tænkning kan bekræfte formodningen. VVM'ens (miljørapporten, red.) konklusion af seks dræbte gæs per år for alle otte møller er et rent skønmaleri....Der foreligger hverken nationalt eller internationalt nogen undersøgelser, som påviser de effekter eller farer, der opstår ved opstilling af vindmøller tæt på et område, hvorfra der foregår to daglige fugletræk til og fra i meget lav højde.", skriver han.

I brevet til byrådet forudser han, at møllerne om blot et par år vil blive omtalt som "en decideret gåseudryddermaskine", og at det vil resultere i en decimering af gåsebestanden.

På kortet kan man se, hvordan møllerne skal placers på sydsiden af Tjele Langsø.
Annonce
Viborg For abonnenter

Politiker fra Viborg vil have penge på bordet til sundhedspersonalet - og det skal gå stærkt: Situationen er for alvorlig til at lade være

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Sagen om drabet på 'Frisør Mudi' ankes: Går efter dom for vold med døden til følge

Kultur For abonnenter

Stenmoseskatten er - sammen med Erik Klippings ligklæde og andet danefæ - måske tættere på at vende hjem til Viborg

Kultur

Lokal folkeskole sender elever hjem - frygter ny corona-variant

Alarm 112

Positive meldinger fra politiet efter ulykke med lastbil og personbil

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Kultur For abonnenter

For Niels Christian er FDF en livsstil: - Det er min måde at være kristen på

Rundt om Viborg

Var det noget med en ekstra million til julegaverne? Million-kupon solgt hos købmand i Ulbjerg

Viborg For abonnenter

Store forskelle: De helt vilde prisstigninger på fjernvarme-stigninger rammer skævt

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Debat

Viborg-politiker: Der mangler varme hænder – indfør folke-værnepligt for de unge

Viborg FF For abonnenter

Bagkanten: Surt VAR-show får ikke lov til at spolere billedet af et glimrende efterår

Debat

Der er stadig langt til integration i daginstitutioner og skoler

Annonce