Annonce
Bjerringbro

Tonstung skulptur fjernet fra Niels Due Jensens Plads

Kronens tre "ben" blev et efter et løftet op i lastbilen. Foto: Hanne Bliksted
Erik Nyholms skulptur forlod fredag Niels Due Jensens Plads.

Bjerringbro: Endelig. Sådan kan man godt tillade sig at skrive, da Erik Nyholms skulptur Kronen fredag forlod Niels Due Jensens Plads i ikke ét, men fire stykker.

I snart en måned har den blå skulptur stået midt i en byggeplads. Hvis Kronen kunne tænke, havde den nok følt sig ene og forladt, som den har stået der mellem de mange maskiner, som graver jord op og flytter rundt på sandbunker.

Det kræver stor forsigtighed at flytte en skulptur som Kronen på næsten fem ton. Allerede torsdag forberedte keramiker Esben Lyngså Madsen fra Tommerup Keramik Værksted og hans to hjælpere Kronens flytning, og det var ikke helt så let i det våde vejr.

Skulpturen blev målt op, og selve kronen på toppen blev skruet af, så de tre "ben" på kronen kunne flyttes hver for sig.

Annonce

- Vi har været nervøse for vejret, men vi er glade for, at det er tørvejr i dag, for det gør arbejdet nemmere.

Esben Lyngså Madsen, keramiker.

Forsigtighed

- Vi har været nervøse for vejret, men vi er glade for, at det er tørvejr i dag, for det gør arbejdet nemmere, sagde han.

Mads Østergaard fra DBM Vognmand & Entreprenør styrede kranen efter instruks fra keramikeren. Langsom blev først det ene ben løftet op i lastbilen, mens en af hjælperne tog imod "benet" på lastbilens lad. Og sådan fortsatte det, indtil alle tre ben alle var flyttet op i lastbilen.

Selv om sådan en flytning kræver tålmodighed og akkuratesse, så har Esben Lyngså Madsen en vis ekspertise, idet han var med ved opsætningen i 1989, og da Kronen blev rekonstrueret og kom i en helt ny udgave for omkring ti år siden.

Bedre placering

Planen er, at Kronen nu skal stilles op i det grønne område ved Anlægget. Men Esben Lyngså Madsen har i øjeblikket travlt, så de næste par uger vil de fire dele af Kronen ligge ved Anlægget, indtil han har tid til at få den stillet op igen.

Han glæder sig til at se skulpturen på den nye plads.

- Ja, den kommer til at stå flot der, for det er ikke just nogen pæn arkitektur her omkring, hvor Kronen har stået, siger han og kigger rundt på bygningerne omkring Niels Due Jensens Plads, før han igen koncentrerer sig om at flytte de blåglaserede "ben" op i lastbilen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce