Annonce
Rund om Viborg

Kronprinsen startede strømmen

<p>»Dette er en begivenhedsrig dag,« lød det både fra det royale Danmark og Norge. Foto: Preben Madsen</p>

Der var kongeligt besøg i Foulum, da kronprins Frederik og kronprins Haakon var med til at indvie den nye elforbindelse mellem Norge og Danmark fra hver sin side af Skagerrak

Nærmest på slaget 11.50 rullede den sorte Audi med nummerpladen »Krone 68« ind til den røde løber ved Jævnstrømstation Tjele i Foulum. Ud af bilen trådte en smilende kronprins Frederik, og alle strakte hals for at få et royalt glimt.

Annonce
Der er mange hænder, der skal hilses på, når man er kronprins.

Kronprinsen var torsdag mødt op i Foulum for at indvie den nye elforbindelse mellem Norge og Danmark og for at markere, at højspændingsledningerne Kassø-Tjele og Kristiansand-Rød begge står færdige. Elforbindelsen betyder, at de to lande i fremtiden kan udveksle 70 procent mere strøm imellem sig, og at landene er et skridt nærmere den grønne energi. Norge kan få vindenergi fra Danmark, og Danmark kan få vandenergi fra Norge.

Den viborgensiske borgmester Torsten Nielsen var i godt selskab torsdag. Han sad endda til bords med kronprinsen

På den anden side af Skagerrak, i Kristiansand, stod den norske Kronprins Haakon klar til at indvie den norske side af forbindelsen. Det hele blev transmitteret live via storskærme, så de to kronprinser kunne se og tale med hinanden.

Der blev sørget godt for gæsterne i Foulum. Her ses bordpynten, der var spiselig. De lange tråde er gamle isolatorer fra stationen.

»Foråret er kommet til Danmark, så der er ikke så meget vind. Så i dag er en god dag i Norge,« jokede kronprins Frederik, og fik de 200 gæster i Tjele-afdelingen til at grine.

De to kronprinser drejede synkront på hver sin afbryder, da forbindelsen skulle oprettes.

Effektiv udnyttelse

Ballet blev åbnet af Peder Østermark Andreasen, der er administrerende direktør i danske Energinet.dk, og norske Auke Lont, der er administrerende direktør i det norske Statnett. Også de kommunikerede live via storskærmene.

»Dette er en begivenhedsrig dag,« lød det både fra det royale Danmark og Norge. Foto: Preben Madsen

»Med Europas mål for vedvarende energi er vi nødt til at have et stærkt elektrisk motorvejsnet, så vi kan sikre en effektiv udnyttelse af ressourcerne, om det så er vandkraften i nord eller vindkraften i vores hjørne af verden,« sagde han.

klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) var på talerstolen lige før kronprinsen.

Efter flere taler fra blandt andre klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R), måtte kronprinserne en tur på scenen igen. De skulle nemlig på hver sin side af Skagerrak dreje på en stor afbryder, der markerede, at strømmen nu farede fra Norge til Danmark. På dage med masser af vind vil den suse den anden vej.

»Vores land er ikke forbundet med Norge traditionelt set. Men vi er forbundet med dem via elforbindelsen. Lad os sætte strøm til festen!« sagde Kronprins Frederik henvendt til sin norske kollega, inden de under klapsalver tændte for strømmen i afbryderen.

Kronprinsen talte også om vigtigheden af netop forbindelser, som den han selv indviede.

»For vores klimas skyld er det nødvendigt, at vi tager handling. Det er det, vi gør i dag,« lød det fra Kronprinsen.

Rundtur

Efter indvielsen var det tid til en bid brød. I selskab med de 200 inviterede gæster, der bestod af samarbejdspartnere på projektet samt medarbejdere og leverandører, nød kronprinsen et lækkert måltid mad til harpemusik. Her blev der blandt andet også tid til en snak med borgmester Torsten Nielsen (K), der sad til bords med den kommende konge.

Efterfølgende blev kronprinsen, Rasmus Helveg Petersen og Torsten Nielsen i selskab med et par få andre vist rundt i noget af alt det nye på jævnstrømstationen, der er med til at transportere de store mængder strøm rundt. Her så de blandt andet et stykke af det 140 kilometer lange søkabel fra Kristiansand, der kommer i land ved Bulbjerg i Jammerbugten, hvorefter det fortsætter til stationen i Foulum. I alt er der 232 kilometer kabler i den nye forbindelse. Det lod til at interessere Kronprinsen, der længe stod og rørte ved kabelstykket, og stillede projektleder Søren Damsgaard Mikkelsen spørgsmål, der gerne svarede.

500 nye master, der over 175 kilometer fra Foulum til Kassø ved Aabenraa skaber den højspændingsforbindelse, der kan overføre tre gange så meget strøm som dets forgænger, lærte kronprinsen også noget om. En 1:10-model af de 43-44 meter høje master var blevet produceret, og to arkitekter forklarede ivrigt deres funktion og oprindelse.

Efter omkring to timer med taler, drejning på håndtag, spisning og masser af ny information, satte kronprinsen sig atter ind i den sorte Krone-Audi og kørte væk igen. Men i Foulum var det langt fra slut. For nu suser strømmen frem og tilbage, og kronprinsen var med til at starte det, som Rasmus Helveg Petersen i sin tale kaldte »Jyllands stærkere rygrad.«

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce