Annonce
Rundt om Viborg

Kryds uden oversigt: Beboere i boligkvarter frygter alvorlige trafikulykker

Bilister på Kastanievej i Karup har især fra Viborgvej-siden intet overblik over gående, løbende og cyklende på den krydsende sti. Foto: Morten Pedersen
Beboere i Kastanievej-kvarteret i Karup forudser alvorlige trafikulykker mellem cyklister og bilister i et kryds med meget dårlige oversigtsforhold.
Annonce

Karup: Et ordsprog siger jo, at en ulykke sjældent kommer alene. Det håber beboerne i villakvarteret omkring Kastanievej i Karup ikke passer. Men de frygter det modsatte efter, at en knallertkører og en bilist den 29. august i år stødte sammen i et kryds mellem Kastanievej og en cykel- og gangsti mellem Bregnevej og Poppelvej i samme byområde.

Efter det oplyste kom ingen alvorligt til skade ved dette sammenstød. Men det var formentlig meget heldigt. Og i hvert fald er oversigtsforholdene for trafikanter på Kastanievej - særligt hvis man kommer ude fra Viborgvej - meget dårlige ved den krydsende sti.

Cykel- og gangstien, der forbinder Poppelvej og Bregnevej i Karup, krydser midtvejs Kastanievej. Her er oversigtsforholdene mildest talt dårlige. Google Maps

Kommer man kørende i bil fra den side, skal man på grund af en høj hæk på hjørnet bogstaveligt talt ud midt i krydset for at se eventuelle gående eller cyklende, der kommer på stien nordfra.

Annonce

"Påkørselsret"

Siden uheldet for lidt over en måned siden er der sket noget med krydset - bare ikke lige det, som beboerne i området ønsker sig. Tidligere skulle cyklister og gående på stien holde tilbage - nu gælder den ubetingede vigepligt for bilister og andre trafikanter på Kastanievej. Viborg Kommune har i den forbindelse malet "hajtænder" på Kastanievej.

Trafiksikkerhedsmæssigt tror beboerne dog ikke, at det ændrer ret meget.

Poul Erik Mallin, der selv bor på Kastanievej i Karup, mener, at Viborg Kommune burde gøre mere for at sikre det farlige kryds mellem vej og sti. Foto: Morten Pedersen

- Det kan godt være, at cyklisterne har kørselsret, men de har også påkørselsret, siger Poul Erik Mallin, Kastanievej 41, der mener, at kommunen i stedet burde have sat stibomme - som der var for år tilbage - op på begge sider, så de "svage trafikanter" ville være nødt til at stoppe op eller sætte farten helt ned ved krydset.

Beboere på Kastanievej i Karup frygter efter et uheld for en måneds tid siden, at der sker en decideret ulykke i krydset mellem Kastanievej og cykel-/gangstien. Her ses fra venstre Poul Erik Mallin, John Pedersen og Jens Overgaard. Foto: Morten Pedersen

Poul Erik Mallin og andre af kvarterets beboere mener, at hajtænder og ubetinget vigepligt på Kastanievej "har gjort ondt værre", fordi især cyklister så kan tro, at de trygt kan fortsætte gennem et kryds, hvor bilisterne uanset hvad ikke kan se noget, før de er ude over stien.

Viborg Kommune har "tydeliggjort" vigepligten i krydset mellem Kastanievej og cykel-/gangstien, men det mener beboere ikke ændrer det store. Foto: Morten Pedersen


Det kan godt være, at cyklisterne har kørselsret, men de har også påkørselsret

Poul Erik Mallin, beboer på Kastanievej i Karup


Som et alternativ til bomme foreslår Poul Erik Mallin, der har skrevet til kommunen om sagen, at villahækkene, der generer oversigtsforholdene, "skæres ned til en meters højde eller der omkring".

Hvis man færdes til fods eller på cykel på stien ved Kastanievej i Karup, gør man klogt i selv at passe på i krydset, selv om trafikanterne på vejen har vigepligt. Foto: Morten Pedersen
Annonce

- For smal til bomme

Det sidste har Viborg Kommune dog ingen beføjelser til at kræve, skriver ingeniør Jesper Hoelgaard fra teknisk forvaltning til Poul Erik Mallin.

Og kommuneingeniøren mener heller ikke, at det "i praksis" lader sig gøre at sætte stibomme op ved krydset.

- Bommene blev i sin tid fjernet, fordi kommunen blev pålagt, hvordan vinterrydningen skal foregå. Men i dag er der også andre grunde. Da barnevogne og ladcykler skal kunne komme i gennem bommene, skal en sti være omkring tre meter bred, og stien ved Kastanievej er under to meter, siger Jesper Hoelgaard til folkebladet.

Han mener, at det af hensyn til de svage trafikanter på stien alt i alt er den bedste løsning med ubetinget vigepligt for bilisterne på Kastanievej.

- Og det har vi nu tydeliggjort med hajtænderne, siger Jesper Hoelgaard.

Høje hække tæt på stien gør krydset mellem Kastanievej og cykel-/gangstien uoverskuelig især fra vestsiden. Foto: Morten Pedersen

Samtidig erkender han, at oversigtsforholdene ved krydset mellem sti og villavej er dårlige. Hvis beboerne i området eller andre kan komme med nye løsningsforslag for at sikre trafikanterne bedre, vil han ikke afvise, at der kan ske ændringer.

Men lige nu har kommunen altså ingen planer om det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetal sætter kedelig rekord - over 900 nye coronatilfælde i Danmark

Sport For abonnenter

Folkebladet mener: Teenagere skal tage en tørn og give ny energi

Annonce