Annonce
Viborg

Kühnau: Derfor fyrer vi regionsdirektøren

Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau skyldes fyringen af regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen ikke, at han for halvanden uge siden fyrede hospitalsledelsen i Viborg. Derimod er det al den ballade, der har været i kølvandet, hvor et betændt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere er blevet åbenbaret. Arkivfoto

Ifølge regionsrådsformand Anders Kühnau er samarbejdsklimaet mellem den øverste ledelse og medarbejderne i Region Midtjylland så dårligt, at der må en ny rorgænger til.

VIBORG: Hvis nogen tirsdag var i tvivl om, hvor magten egentlig ligger i Region Midtjylland, så kunne der onsdag ikke længere være meget tvivl.

Fra morgenstunden stod borgerne i Region Midtjylland op til nyheden om, at regionens øverste chef, regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen, er fyret.

Fyresedlen er underskrevet af et enigt forretningsudvalg bestående af politikere fra samtlige partier i regionsrådet.

- Gennem de seneste dage er det blevet tydeligt, at der ligger nogle dybe udfordringer i samarbejdet mellem medarbejdere og ledelse. Og der er ikke tro på, at Jacob Stengaard Madsen er manden, som kan sætte sig i spidsen for at få det samarbejde tilbage på sporet. Derfor må vores veje skilles her, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Har skabt splittelse

Den splittelse, han taler om, blev tydelig for enhver, da den lokale hospitalsledelse i Viborg højst uventet blev fyret fra den ene dag til den anden mandag 10. september.

Både politikere, offentlighed og medarbejdere stod måbende tilbage på perronen. Hvad var der dog sket? Havde hospitalsdirektør Lars Dahl Pedersen og sygeplejefaglig direktør Tove Kristensen været for åbenmundede i deres kritik af koncernledelsens spareplaner? Og var dét i så fald nok til at udløse en fyreseddel?

Ingen ved stadig præcis, hvad der lå bag fyringen af ledelsen i Viborg, men Jacob Stengaard Madsen - som nu selv er fyret - forklarede samme dag til Viborg Stifts Folkeblad, at ledelsen i Viborg havde nægtet at arbejde efter samme overordnede strategi som den øverste koncernledelse.

- Lige siden jeg kom til for tre år siden og også før da, har vi arbejdet rigtig hårdt på at skabe en samlet koncernledelse, hvor vi leder regionen ud fra en fælles tænkning, udtalte Jacob Stengaard Madsen 10. september.

Nu er han selv fældet på sine manglende evner til at sikre et effektivt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere.

- Jacob Stengaard Madsens fratrædelse har ikke direkte noget med sagen fra Viborg at gøre. Det er alt det, der er sket i kølvandet på den, som er årsagen, siger Anders Kühnau.

Annonce

Tilbage på sporet

Blandt andet har det gjort stort indtryk på regionsrådspolitikerne, at samtlige medarbejderrepræsentanter udvandrede fra et møde torsdag i sidste uge i protest mod ledelsens beslutninger og den generelle ledelsesstil, som ifølge medarbejderne skabte utryghed.

- I den seneste uge er det blevet klart, hvor dybt de her samarbejdsproblematikker stikker, og det er også blevet tydeligt, at problemerne går flere år tilbage, siger Anders Kühnau, som fredag 14. september indkaldte parterne til et mæglingsmøde.

På mødet gjorde medarbejderrepræsentanterne rede for, at de forventede en helt anden stil fremover fra ledelsens side.

- Det er afgørende, at vi får samarbejdet tilbage på sporet, og den øverst ansvarlige for det projekt skal være regionsdirektøren. Set i lyset af det, der er sket, så er det vores vurdering, at det skal være en anden end Jacob Stengaard Madsen, siger Anders Kühnau.

Får det her konsekvenser for den fyrede hospitalsledelse i Viborg?

- Nej. Som jeg sagde tidligere, så har de to sager ikke direkte noget med hinanden at gøre.

Den ene uge er Jacob Stengaard Madsen med til at fyre hospitalsledelsen i Viborg. Det udløser kraftig debat. Ugen efter er han selv fortid. Kan du forstå, hvis folk har svært ved at tro, de to ting ikke hænger sammen?

- Ja, det kan jeg godt forstå, men forretningsudvalget har særskilt fået en orientering om sagen fra Viborg, og den har vi taget til efterretning. Det er alt det, der er sket efterfølgende, der udløser beslutningen i forhold til Jacob Stengaard Madsen.

I forbindelse med fyringen af hospitalsledelsen i Viborg har mange kritiseret direktionen i Region Midtjylland for at være for magtfuld, og at politikerne var reduceret til nikkedukker, der bare så til fra sidelinjen. Er fyringen af Jacob Stengaard Madsen også en markering af, hvor magten egentlig ligger i Region Midtjylland?

- I min optik er der slet ingen tvivl om, hvor magten ligger. Det er hos politikerne, og det er der ikke behov for en markering af. I forhold til selve afskedigelserne i Viborg, så ligger kompetencen til at gøre det, hos direktionen.

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra Jacob Stengaard Madsen selv. Han har i en sms svaret, at han ingen kommentarer har.

Annonce
Sport For abonnenter

Se videoanalyse og genlæs livebloggen: Viborg HK i total opløsning fik store stryg af lokalrival i første kamp om bronzen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

Endelig hjemme: Nytorv duede ikke

Kultur For abonnenter

Marie er født, opvokset og bor stadig i Viborg: - Jeg har bare aldrig haft et behov for at komme væk

Alarm 112

Gasbrænder - igen-igen

Navne

Årets ærespris går til en flok, som hjælper tusinder gennem en livskrise

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Viborg

Togbus, aflysninger og ventetid: Langvarigt sporarbejde går ind i den sidste fase - få overblikket her

Sport For abonnenter

Hendes Viborg HK-farvel kommer nærmere: - Jeg har tit prøvet at skubbe det væk og sige, at det først er om lang tid, men det er det ikke længere

Alarm 112

Salgsklar hash lå pakket i 34 små sølvpapirkugler: Politiet slog til mod hashpusher i midtbyen

Viborg

Der blev sagt nej: Sagsøgte i geotermi-skandalen får ikke sagen prøvet ved Højesteret

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Rundt om Viborg

Spænding inden genåbning på søndag: Lokalt kulturtilbud forsøger sig for første gang efter to års corona-pause

Debat For abonnenter

Vigtige spørgsmål til dit lokale fjernvarmeværk!

Viborg FF

Jubel på Hald Ege Efterskole - fodboldhold hentede skolens første DM-titel nogensinde

Annonce