Annonce
Kultur

Kulturklumme: Vanens magt

Mie Olesen, kulturformidler ved Viborg Bibliotekerne. Pressefoto

Jeg har læst den samme bog for min søn næsten hver aften det sidste halve år. Jeg købte den kort før jul, og det blev lynhurtigt et velkendt putteritual, hvor han selv kom med bogen, når han var træt.

På hver side er der et dyr, der af en eller anden grund ikke kan sove. Sult eller tørst eller lys eller kulde generer, men dyrene får løst problemerne, og en for en bliver de trætte og falder i søvn. Ved hvert dyr gentages det samme lille rim, der indledes med et langt gab. I håb om at gøre mit lille energibundt rigtig søvnig, har jeg fra starten lagt ekstra sjæl i det gab. Den får hele armen, og jeg føler altid, at jeg har gabt kæberne helt af led, når vi vender sidste side.

Efterhånden, som min søn er blevet ældre, er den elskede puttebog ofte blevet skubbet til side til fordel for mere spændende (og ikke mindst nye) bøger med lidt mere handling og lidt færre gentagelser. Det er kun dejligt, og jeg nyder da også vores læsestunder lidt mere nu, hvor det ikke altid er det samme.

Annonce

Her i sommerferien er der dog sket så meget nyt og anderledes, at han igen er begyndt at komme med puttebogen. Han har ikke rigtigt tålmodighed til at høre det hele, men han vil alligevel gerne bladre bogen igennem, mens jeg læser lidt undervejs. Så jeg nøjes med at læse selve historien og springer over gabet og rimet. Og det har vist sig at være lidt af en udfordring.

I månedsvis har jeg gabt og gabt, og nu kan jeg, som en anden Pavlovs hund, ikke engang kigge på den bog uden at få en helt ustyrlig trang til at gabe. Når vi kommer til side tre, er jeg simpelthen nødt til at tage rimet med, så jeg kan få lov til at gabe. Og jeg kan slet ikke stoppe igen. De første 10 minutter, efter jeg har slukket lyset og forladt hans værelse, bruger jeg på at bekæmpe en konstant trang til at gabe.

Det er temmelig fjollet, men også ret fascinerende; hvor hurtigt en så enkel, fysisk handling er blevet en indgroet vane, der er svær at kontrollere. Og det har sat nogle tanker i gang. For hvor mange andre ting gør jeg, udelukkende fordi det er en vane? Hvor ofte har jeg med ord eller handling taget en beslutning, inden jeg har nået at tænke over det? Hvor stor en del af min dagligdag er så styret af gentagelser, at jeg reelt kører på autopilot? Sikkert mere, end jeg regner med.


Det er temmelig fjollet, men også ret fascinerende; hvor hurtigt en så enkel, fysisk handling er blevet en indgroet vane, der er svær at kontrollere. Og det har sat nogle tanker i gang. For hvor mange andre ting gør jeg, udelukkende fordi det er en vane?


Jeg børster tænder på samme måde hver gang. Går én specifik rute på arbejde. Følger butikken rundt i det samme mønster, når jeg handler. Om morgenen har jeg ofte sat kaffe over, inden jeg overhovedet mærker efter, om jeg egentlig har lyst til en kop. Min søn får altid d-dråber efter nattøjet, men før tandbørstningen. Og jeg ryster konsekvent min dyne, inden jeg skal sove. Også selvom den ikke trænger.

Det er små, ligegyldige ritualer, som jeg slet ikke tænker over. Autopiloten er dog praktisk - den sætter en ramme om min hverdag, der gør, at jeg kan fokusere min energi og mit overskud på de ting, der kræver lidt mere. Og det er egentlig rart. Trygt og nemt. Sådan har de fleste mennesker det nok; vi er jo, som bekendt, vanedyr.

Alligevel sker der ikke noget ved at bryde ud af vanerne en gang imellem. Tværtimod. Vi ved, at det er sundt at lære noget nyt, fordi hjernen har godt af at blive tvunget til at finde nye veje. Så er det helt sikkert også sundt at gøre, tænke eller sige tingene lidt anderledes, end vi plejer.

Puttebogen. Privatfoto

Jeg læste engang i et blad, der fokuserede alt for meget på salater og løbeture, at det tager tre uger at bryde en vane. Så det vil jeg prøve. Nu vil jeg vænne mig af med altid at lukke alle dørene derhjemme (det er varmt!), altid at tænde fjernsynet, når jeg skal slappe af, og i det hele taget være lidt mere til stede i dagens mange beslutninger. Og hvis du ser mig vandre forvirret rundt på Vesterbrogade ved middagstid, så er det bare fordi min autopilot er på vej i Netto inden frokostpausen. Det plejer jeg nemlig.

Annonce
Navne For abonnenter

Emil er medejer af succesfuldt Viborg-firma - har ikke mere end afgangseksamen fra folkeskolen: 'Unge mennesker skal passe på ikke at overuddanne sig'

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 457 nye smittetilfælde - seks døde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Familievirksomhed blev bygget på resterne af en konkurs og endte på en vindblæst mark - nu jubles der over de første 40 år

Kultur For abonnenter

Søskende fra Viborgs kulturskole i fornemt selskab: Nej, klassisk musik er ikke bare Mozart og andre døde komponister

Kultur

Dans på åben gade, operasang fra balkon og åbne døre en masse: Kulturnatten i Viborg er lige om hjørnet

Rundt om Viborg For abonnenter

Mød 'Græskar-Rasmus' - han har intet mindre end 20.000 græskar derhjemme

Viborg

Politikerne har gratis mad med til dig: Midtbyen til debat fredag på Nytorv

Kultur For abonnenter

Fem stjerner til den hidtil bedste danske Netflix-serie: 'Kastanjemanden' er fremragende forløst

Kultur

Et besøg værd: På Ordrupgaard hænger 90 franske malerier som beviser på kunstsamler Hansens gode smag

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

'Nej, I får ikke min jord': 240 meter cykel- og gangsti er udsat på ubestemt tid

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Viborg For abonnenter

Begår du alvorlig kriminalitet, får du navnet i avisen

Bjerringbro For abonnenter

Gravemaskinerne skulle have været i gang: Ambitiøst å-projekt forsinkes yderligere - bygges ad to omgange

Viborg

Donation: Bilka sender en kvart million i Grusgraven - en million mere kan være på vej fra kommunen

Annonce