Annonce
Kultur

Kulturklumme: Vanens magt

Mie Olesen, kulturformidler ved Viborg Bibliotekerne. Pressefoto

Jeg har læst den samme bog for min søn næsten hver aften det sidste halve år. Jeg købte den kort før jul, og det blev lynhurtigt et velkendt putteritual, hvor han selv kom med bogen, når han var træt.

På hver side er der et dyr, der af en eller anden grund ikke kan sove. Sult eller tørst eller lys eller kulde generer, men dyrene får løst problemerne, og en for en bliver de trætte og falder i søvn. Ved hvert dyr gentages det samme lille rim, der indledes med et langt gab. I håb om at gøre mit lille energibundt rigtig søvnig, har jeg fra starten lagt ekstra sjæl i det gab. Den får hele armen, og jeg føler altid, at jeg har gabt kæberne helt af led, når vi vender sidste side.

Efterhånden, som min søn er blevet ældre, er den elskede puttebog ofte blevet skubbet til side til fordel for mere spændende (og ikke mindst nye) bøger med lidt mere handling og lidt færre gentagelser. Det er kun dejligt, og jeg nyder da også vores læsestunder lidt mere nu, hvor det ikke altid er det samme.

Annonce

Her i sommerferien er der dog sket så meget nyt og anderledes, at han igen er begyndt at komme med puttebogen. Han har ikke rigtigt tålmodighed til at høre det hele, men han vil alligevel gerne bladre bogen igennem, mens jeg læser lidt undervejs. Så jeg nøjes med at læse selve historien og springer over gabet og rimet. Og det har vist sig at være lidt af en udfordring.

I månedsvis har jeg gabt og gabt, og nu kan jeg, som en anden Pavlovs hund, ikke engang kigge på den bog uden at få en helt ustyrlig trang til at gabe. Når vi kommer til side tre, er jeg simpelthen nødt til at tage rimet med, så jeg kan få lov til at gabe. Og jeg kan slet ikke stoppe igen. De første 10 minutter, efter jeg har slukket lyset og forladt hans værelse, bruger jeg på at bekæmpe en konstant trang til at gabe.

Det er temmelig fjollet, men også ret fascinerende; hvor hurtigt en så enkel, fysisk handling er blevet en indgroet vane, der er svær at kontrollere. Og det har sat nogle tanker i gang. For hvor mange andre ting gør jeg, udelukkende fordi det er en vane? Hvor ofte har jeg med ord eller handling taget en beslutning, inden jeg har nået at tænke over det? Hvor stor en del af min dagligdag er så styret af gentagelser, at jeg reelt kører på autopilot? Sikkert mere, end jeg regner med.


Det er temmelig fjollet, men også ret fascinerende; hvor hurtigt en så enkel, fysisk handling er blevet en indgroet vane, der er svær at kontrollere. Og det har sat nogle tanker i gang. For hvor mange andre ting gør jeg, udelukkende fordi det er en vane?


Jeg børster tænder på samme måde hver gang. Går én specifik rute på arbejde. Følger butikken rundt i det samme mønster, når jeg handler. Om morgenen har jeg ofte sat kaffe over, inden jeg overhovedet mærker efter, om jeg egentlig har lyst til en kop. Min søn får altid d-dråber efter nattøjet, men før tandbørstningen. Og jeg ryster konsekvent min dyne, inden jeg skal sove. Også selvom den ikke trænger.

Det er små, ligegyldige ritualer, som jeg slet ikke tænker over. Autopiloten er dog praktisk - den sætter en ramme om min hverdag, der gør, at jeg kan fokusere min energi og mit overskud på de ting, der kræver lidt mere. Og det er egentlig rart. Trygt og nemt. Sådan har de fleste mennesker det nok; vi er jo, som bekendt, vanedyr.

Alligevel sker der ikke noget ved at bryde ud af vanerne en gang imellem. Tværtimod. Vi ved, at det er sundt at lære noget nyt, fordi hjernen har godt af at blive tvunget til at finde nye veje. Så er det helt sikkert også sundt at gøre, tænke eller sige tingene lidt anderledes, end vi plejer.

Puttebogen. Privatfoto

Jeg læste engang i et blad, der fokuserede alt for meget på salater og løbeture, at det tager tre uger at bryde en vane. Så det vil jeg prøve. Nu vil jeg vænne mig af med altid at lukke alle dørene derhjemme (det er varmt!), altid at tænde fjernsynet, når jeg skal slappe af, og i det hele taget være lidt mere til stede i dagens mange beslutninger. Og hvis du ser mig vandre forvirret rundt på Vesterbrogade ved middagstid, så er det bare fordi min autopilot er på vej i Netto inden frokostpausen. Det plejer jeg nemlig.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Corona-efterslæb og forældre, der ikke vil presse deres børn, gør det svært at hjælpe unge med overvægt: Det er frustrerende, lyder det fra dem, der ellers gerne vil

Danmark

Lørdagens coronatal: 402 indlagte med corona - og 427 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Lavede deres første salg sammen, da de var ni og 10 år gamle: Nu har ungt makkerpar åbnet nyt bilhus i Viborg

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: SIK spillede sig på førstepladsen med sejr i topopgør

Alarm 112

30-årig mand truede ansatte på ølbar med banderelationer

Viborg FF For abonnenter

Mange ønsker blev opfyldt søndag aften: Viborg FF har en europæisk sætbold lige foran sig

En energiø i Nordsøen koster 210 milliarder kroner: Dan Jørgensen vil have endnu flere

Viborg

Den lilles sejr over den store: Benzin-selskab hænger selv på regningen efter at have sendt strøm til en forkert  adresse i over to år

Kultur For abonnenter

Hygge-kristne kan man vel kalde os - her bliver store bededag til store hvededag: Rigtig glædelig store hvededag!

Kultur

Stafet for livet fejrer ti år med forsinkelse

Viborg For abonnenter

Casper var udviklingshæmmet, omsorgsfuld og kun 24 år, da han døde: - Behøvede han virkelig at ligge syg helt alene?

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Viborg FF For abonnenter

Analyse og karakterbog: Viborg FF var til at kende - og mange spillere ramte en god præstation

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Læs her, hvordan Viborg HK-spillerne gjorde det i den europæiske finale

Sport For abonnenter

Viborg HK fik ørerne i den tyske maskine i finalen: Vi blev jo bare totalt udspillet, der var ikke noget at gøre

Annonce