Annonce
Viborg

Kulturskolen Viborg åbner for undervisning på mandag, men under stramme restriktioner

På mandag åbner Kulturskolen Viborg igen musikundervisningen - men for maksimalt tre elever ad gangen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Landets kultur- og musikskoler er ikke omtalt i aftalerne mellem regeringen og Folketingets partier, og det har derfor været op til det kommunale kulturudvalg at træffe beslutningen om Kulturskolen Viborgs eventuelle genåbning. Det gjorde de i torsdags, og på mandag åbner skolen - men kun musikundervisningen og for maksimalt tre elever ad gangen.

Viborg: Kulturskolen Viborg åbner delvist op fra mandag den 18. maj.

Beslutningen blev taget af kommunens kulturudvalg på et ekstraordinært møde torsdag den 14. maj.

Hvorfor det ikke er blevet besluttet fra et højere sted, findes der ikke umiddelbart svar på. Udvalgsformand Mads Panny (S) siger, at landets kultur- og musikskoler er blevet glemt i både nedlukning og genåbningen.

- På den ene side fastslår en bekendtgørelse, at kultur- og fritidsinstitutioner skal holdes lukkede. På den anden side må skoler og undervisning genåbnes. Vi skal altså svare på, om vi mener, Kulturskolen Viborg er en kulturinstitution eller en skole.

- Man kunne lade sig friste til det nemme svar og sige, at det er en skole, der bedriver undervisning. Så kunne vi åbne skolen. Men i mine øjne er det for nemt, hvis vi alle i denne tid blot tilpasser reglerne til egen fordel. Vi må tage fælles ansvar og ikke forvente, at naboen gør det, siger han.

Annonce

Lille genåbning

Inden mødet havde kulturforvaltningen indstillet, at man skulle åbne hele kulturskolen. Men sådan blev det ikke.

I stedet besluttede man, at Kulturskolen Viborg udelukkende kan fortsætte med undervisning i musik - og altså ikke billedkunst, skrivekunst eller scenekunst.

- Begrundelsen er, at vi som kommune er forpligtet til at udbyde undervisning i musik. Det er en opgave, vi som kommune skal løse, og dermed taler det for, at det kan regnes som undervisning, der anerkendes af regeringen, siger Mads Panny.

Det blev ikke en fuld genåbning, fordi Kommunernes Landsforening, KL, i mellemtiden havde anbefalet kultur- og musikskoler at holde lukket. Men en genåbning blev det. Også fordi økonomien talte for.

I tiden mellem den 18. maj og sommerferiens begyndelse den 27. juni skal kulturskolen nemlig forsøge at erstatte flest mulige af de lektioner i musikundervisning, der har været aflyst på grund af corona-situationen.

- Vi havde været nødt til at tilbagebetale omkring en million kroner i deltagerbetaling, men med den lille genåbning kommer regningen til at ligge lige under 200.000 kroner, siger Mads Panny og tilføjer, at argumentet ikke var afgørende, men selvfølgelig spillede ind i beslutningen.

Maksimalt tre elever

Kulturskolens genåbning ville naturligvis ske under hensyn til sundhedsmyndighedernes generelle anbefalinger og begrænsningerne i forsamlingsforbuddet. Men kulturudvalget har tilføjet yderligere restriktioner.

Skolen må altså kun åbne for undervisningen i musik, hvor der er én underviser og maksimalt tre elever til stede.

- På den måde vælger vi altså kun at gennemføre den undervisning, hvor der er allermindst risiko for smittespredning, mens kor og hold på flere end tre ikke må gennemføres, siger Mads Panny.

- Det er ærgerligt for dem, der ikke kan starte på mandag, men vi er ude i en svær balancegang, hvor vi må tage ansvar for at få samfundet i gang, samtidig med at vi holder smittespredningen på et minimum.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur

Dyrebakken ikke klar til at åbne

112

16-årig spritbilist i scooter-uheld

Annonce