Annonce
Kultur

Kulturudvalgsformanden: Skovgaard Museet får for lidt i driftstilskud

Skovgaard Museet er det statsanerkendte kunstmuseum, der får det næstlaveste kommunale driftstilskud og det absolut laveste, hvis man måler per indbygger. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
I flere år har Skovgaard Museets kommunale driftstilskud været blandt de laveste, hvilket også er kritiseret af Kulturstyrelsen. Mads Panny (S), der er formand for kultur- og fritidsudvalget, vil hæve tilskuddet.
Annonce

Viborg: - Det er et meget lille driftstilskud både Skovgaard Museet og Viborg Museum får. Og efter min mening er det også for lidt, siger Mads Panny (S), der er kultur- og fritidsudvalgsformand.

Skovgaard Museet får omkring 1,5 millioner i driftstilskud fra Viborg Kommune om året, svarende til godt 15 kroner per borger.

Niveauet har været uændret i mere end 15 år. Også selvom Kulturstyrelsen både i 2008 og i 2015 i sine kvalitetsvurderinger af museet gjorde opmærksom på den betænkelige økonomi.

"Med et kommunalt tilskud på 14 kr./pr. indbygger til museets drift er Viborg Kommune blandt de kommuner i landet, der yder mindst til et statsanerkendt museum hjemhørende i kommunen," skrev styrelsen i 2015 og fortsatte:

"Museet har i 2015 ansøgt kommunen om forøget driftstilskud op til museumslovens krav om minimumtilskudsgrundlag på 2 mio. kr. Ansøgningen blev ikke imødekommet."


Vi er meget bevidst om det. Det er et efterslæb gennem længere tid. Museet ligger på grænsen til, at det overhovedet kan drives som et statsanerkendt museum.

Mads Panny, formand for kultur- og fritidsudvalget


- Vi er meget bevidst om det. Det er et efterslæb gennem længere tid. Museet ligger på grænsen til, at det overhovedet kan drives som et statsanerkendt museum," siger Mads Panny.

Annonce

Sagtner udviklingen

Og det er netop problemet. Skovgaard Museet balancerer på en knivsæg, hvor det er svært at leve op til de opgaver som indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling, der følger med at være statsanerkendt museum.

Mads Panny (S), formand for kultur- og fritidsudvalget. Foto: Photocare Viborg

Fordi museet med museumsleder Anne-Mette Villumsen i spidsen har været særdeles gode til at fundraise, har der endnu ikke være en direkte trussel mod det statslige tilskud, forklarer Mads Panny:

- Men det betyder også, at de hele tiden skal hoppe fra tue til tue, og det gør det svært at udvikle sig som museum.

Kulturudvalgsformanden synes, det kommunale driftstilskud skal hæves, og fortæller, at det også er noget, udvalget allerede har drøftet.

- Vi har brug for at få et gennembrud på byrådet. Jeg har et stærkt ønske om, at museets driftstilskud skal drøftes på næste budgetforhandling, siger Mads Panny, der planlægger at bringe udfordringen op på næste budgetkonference.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Her er forklaringen på kaos: Regionen indkalder langt flere end der er vacciner til

Annonce