Annonce
Viborg

Kunst giver tavse hjemløse en stemme

Korshærsleder Mads Bæk følte sig godt hjulpet af den hjemløse med harmonikaen, da han gav et nummer. Foto: Jesper Overgaard

Kirkens Korshær i Viborg tager kunsten i brug som våben i kampen for de hjemløses rettigheder.

Annonce

Danmark har foræret Europa-Parlamentet en bronzeskulptur. Skulpturen forestiller en hjemløs, der sidder på en bænk og drikker en øl. Gæsterne fotograferer flittigt dette kunstneriske indslag i hele Europas vandrehal.

Jens Galschiøt håber, at hans bronzeskulpturer kan vække debat.

Jens Galschiøt, kunstneren bag, var i Viborg i går og sagde, at idéen med hans i alt 13 hjemløse af bronze lige netop er at komme ud til folk, der nok interesserer sig for kunst, men ikke for hjemløse. Midt på eftermiddagen åbnede Jens Galschiøt en udstilling, der omfatter ni af den slags skulpturer.

Posedamen er blandt de typiske træk i enhver lidt ?større bys gadebillede.

Vandreudstillingen har vakt opmærksomhed mange steder i Europa og har også tidligere været en tur forbi Bruxelles. I sin åbningstale funderede Jens Galschiøt over, at i et Europa, der på så mange områder er standardiseret, er hjemløse kun en sag for den hjemløses eget hjemland. En tysk hjemløs kan ikke få plads på et dansk herberg og vice versa.

Hjemløse gør ikke meget væsen af sig, når de sidder og ligger i gaderne. Desto stærkere virker budskabet, når den tavse hær optræder som livagtige bronzeskulpturer. Virkeligheden og kunsten bliver til anden potens. Hjemløse i diverse positurer har indtaget Sct. Mathias Gade og holder skansen i de kommende fire uger.

Annonce

Solidt budskab

Helt tilbage i 2005 udviklede kunstneren idéen sammen med projekt Udenfor. Den lille gadearmé af hjemløse har optaget sind, overalt hvor den kommer frem.

»Jeg forestiller mig ikke, at min kunst kan ændre verden, men den kan i det mindste skabe debat,« siger Jens Galschiøt.

Kirkens Korshær i Viborg har inviteret de hjemløse til Viborg for at markere, at korshærens lokale varmestue i år fylder 25 år. Ved åbningen diverterede Mads Bæk, leder af Kirkens Korshærs arbejde i Viborg, med Per Dichs glansnummer: »Sådan er kapitalismen.«

Værkerne er skabt til at kunne klare lidt af hvert. Bag bronzen befinder sig en massiv kerne af beton. De bestod deres prøve i en rumænsk park, hvis gæster ikke gik med fløjlshandsker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Midtbyen: Behøver det være så grimt?

Sport For abonnenter

Er vokset med opgaven - Mensah er klar til at være en støtte for Viborgs unge spillere

Annonce