Annonce
Viborg

Kunsten trækker folk til Hjarbæk

Annette Skjærbæk udstiller en række af sine bronzefigurer i en have i Hjarbæk. Foto: Flemming Sørensen
For syvende gang åbner beboerne i Hjarbæk deres private haver for en række kunstnere. Der er gratis adgang til og med næste weekend.

Hjarbæk: For syvende gang inviterer den lille by Hjarbæk til sommerens mest utraditionelle kunstoplevelse.

24 forskellige kunstnere har taget imod indbydelsen til at udstille i nogle af Hjarbæk-boernes private haver – og der er kunst og kunsthåndværk for stort set enhver smag.

Hver dag fra klokken 10 til 17 er der mulighed for at gå ind i de private haver og opleve stenskulpturer, glaskunst, keramik og meget mere. Og det hele kan opleves til og med søndag den 2. august.

Annonce

En af årets udstillere er Lone Stoffer Bekker, der kalder sig selv Pottemagerens lærling. Under en vandretur på Caminoen for to år siden fandt hun ud af, at hun skulle noget andet med sit liv end at være institutionsleder ved Viborg Kommune.

Så sammen med sin mand flyttede hun til Hjarbæk, hvor hun nu i et år har haft keramisk værksted i husets tidligere garage – og mens nogle af hendes værker kan opleves i en af byens haver, holder hun selv åbent nogle timer hver dag, mens årets kunstudstilling løber af stablen.

Selvbetjeningsbutik

- Der er rigtig mange, der kigger forbi for at købe et program eller et stykke keramik – eller bare få en snak, fortæller hun.

- Og når jeg ikke selv er her, holder jeg selvbetjeningsbutikken åben. Folk er virkelig gode til at huske at betale for de varer, de tager.


Men jeg er nødt til at sælge noget af alt det, jeg laver. Ellers ville jeg ende med at kvæle min familie i keramik

Lone Stoffer Bekker


Keramikken er kun ment som en hobby. Det er ikke hendes drøm at komme til at leve af det, understreger hun.

- Men jeg er nødt til at sælge noget af alt det, jeg laver. Ellers ville jeg ende med at kvæle min familie i keramik, siger hun med et grin, mens hendes mand kommer og serverer to kopper kaffe – selvfølgelig i Lone Stoffer Bekkers hjemmelavede krus.

- Det er fantastisk, at vi har Alverdens Kunst i Hjarbæk. Der kommer folk hertil mange steder fra – og de vil rigtig gerne snakke. Det er lidt som at træde ind i intimsfæren, når man bevæger sig ind i folks private haver – og det kan folk rigtig godt lide.

Annonce

Ni afbud

Ved årets udstilling er der åbent hus i lidt færre haver end de tidligere år.

Det skyldes absolut ikke manglende opbakning fra beboerne, understreger Arne Jensen fra Hjarbæks kunstforening.

- Men vi fik ni afbud fra kunstnere på grund af coronaen. Til gengæld har vi allerede fået flere henvendelser fra kunstnere, der gerne vil være med næste år, så vi kommer måske til at have op mod 40 åbne haver næste år, siger han.

En af dem, der er kommet til Hjarbæk, er Svend Sørensen fra Viborg. Han interesserer sig en del for kunst, men må lidt beskæmmet indrømme, at det er første gang, han har fundet vej til Hjarbæks åbne haver.

- Vi har besøg fra København, og så syntes vi, det kunne være en passende anledning til at tage herud. Vi var tilfældigvis forbi keramikeren bag det blå hus i går – og han udstiller jo også herude, så det var sådan, vi blev opmærksomme på det, fortæller han.

- Der er mange fine ting at se på. Selvfølgelig er der også noget, der er lidt mere amatøragtigt, men i det store hele er det spændende. Og så giver det en ekstra dimension, at man går ind i folks private haver, siger han.

Det er første gang, Svend Sørensen fra Viborg besøger Alverdens Kunst i Hjarbæk. Det giver en ekstra dimension at opleve kunsten i folks private haver, mener han. Foto: Flemming Sørensen
Amerikanske Greg Hamilton Miller er født i Milwaukee i Wisconsin, men har boet i Vendsyssel siden 2003. Han udstiller disse krukker – som han har gjort til et interaktivt kunstværk, idet han opfordrer gæsterne til at flytte rundt på dem, og bevægelserne bliver registreret på Instagram. Foto: Flemming Sørensen
Lone Stoffer Bekker fik inspirationen til at gå i pottemagerlære, da hun vandrede på caminoen for to år siden. For et år siden åbnede hun Pottemagerens Lærling i Hjarbæk. Foto: Flemming Sørensen
Der er mange amatørkeramikere i Hjarbæk. De kalder sig selv Lerklaskerne og er gået sammen om en udstilling i en af Hjarbæks haver. Denne “erfarings-bunke” er et resultat af nogle mislykkede eksperimenter. Foto: Flemming Sørensen
Morten Thuesens stenskulpturer kan opleves i haven bag Hjarbæk Kro. Foto: Flemming Sørensen
Annonce
Danmark

Onsdagens coronatal: 353 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Statens planer om nye veje og jernbaner fanger tusindvis af borgere i usikkerhed: Helle har ventet på en afklaring i otte år

Sport

Belgierne er klar med gestus mod Danmark: Verdens bedste landshold vil hylde Christian Eriksen

Annonce