Annonce
Rundt om Viborg

Kunstnere rykker ind i Fly

Franck White & The Groovers spiller blues under kulturugen og den udvidede byfest i Fly. Privatfoto

Der er kunstuge i Fly fra i morgen,søndag. Tre internationale kunstnere rykker ind i landsbyen, hvor beboerne er inviteret til at hjælpe med at skabe kunst.

Fly: Landsbyen Fly i Fjends er fra i morgen, søndag, og hele næste uge med til at markere den europæiske kulturhovedstad i Aarhus. Det sker med en udvidet byfest og besøg af tre kunstnere, der ankommer søndag for at være i landsbyen i ugens løb og lave kunst sammen med byens borgere.

Det er Viborg Kunsthal og Europæisk Kulturhovedstad 2017, der har inviteret Fly med i projektet "Kunsthallen og landsbyerne". Meningen med projektet er at hive kunsten ud af de vante rammer og ud, hvor folk bor. Derfor skal en gruppe af nationale og internationale kunstnere ud til ni forskellige landsbyer i Region Midtjylland - blandt dem Fly. Kunstnerne kommer hver især med specifikke oplæg til kunstværker, som udvikles og realiseres i løbet af en uge i samarbejde med indbyggerne i byerne.

- Det er en unik mulighed for at styrke fællesskabet og danne nye fortællinger i Fly gennem den kunstneriske proces, som kunsthallen påpeger i en pressemeddelelse.

Den lokale musiker Rasmus Mørup Johansen er en af de Fly-borgere, der har været med til at arrangere kulturuge og byfest i den kommende uge. Arkivfoto: Morten Pedersen.

Tre kunstnere

De tre kunstnere der gæster Fly, er Takashi Nakamura fra Japan, danske Esben Klemann og Manuela Fersen, der er fra Tyskland.

De tre kunstnere har med udgangspunkt i en kortlægning af byen, som beboerne selv står bag, udviklet projektforslag til kunstværker, der skal skabes i et samarbejde mellem kunstnerne og beboerne i Fly.

Takashi Nakamura vil skabe et værk bestående af adskillelige rødmalede planker, der vil forgrene sig ud i rummet. Derved skabes der sammenhæng mellem omgivelserne og værket. Den strukturelle skulptur vil række sine røde tråde ud til i Fly. Esbens Klemanns projektforslag går ud på at skabe et stedsspecifikt værk bestående af et skulpturelt indgreb i beton og placere det et særligt sted i byen.

Manuela Fersen har udviklet et projekt med titlen "Fly with me - a village project", der består af både maleri og lydcollage. Beboerne i Fly inviteres til ud fra kunstnerens emnevalg at male på nogle lærreder. Manuela Fersen vil så supplere med små tekstbidder og omdanne beboernes malerier til plakater, der præsenterer egnen. I løbet af maleprocessen vil beboernes snakken og rumsteren blive optaget og omdannet til et lydspor, der skal supplere plakaterne.

Kunstværkerne fra kulturugen i Fly bliver udstillet her i Viborg Kunsthal. Arkivfoto: Morten Pedersen.
Annonce

Lokal projektgruppe

Fly blev altså inviteret til at være med i forløbet. Derfor nedsatte Fly-borgerne i januar en projektgruppe på 15-20 mennesker og en række underudvalg, der har taget sig af opgaver som kommunikation, budget og fundraising. Blandt opgaverne har også været at sørge for kost og logi til de tre kunstnere, der arbejder på kunstværkerne hele ugen, lige som der er lagt an til, at man spiser samme i teltet på sportspladsen hver dag.

Da ugen også er en udvidet byfest, er der undervejs også andre indslag som bankospil, Peter Plys-fortællekreds, fodboldgolf og tovtrækning, og torsdag er der blues-koncert med Franck White & The Groovers.

Som afslutning på kunstprojektet er der lørdag den 17. juni klokken 11.30 fernisering, hvor de forskellige kunstværker bliver præsenteret. Alle er velkomne til at kigge forbi. Der er også børnedyrskue, bagagerumsmarked, traktortræk, rundbold, fællesspisning og fest i løbet af lørdagen.

Efterfølgende vil der i samarbejde med Viborg Kunsthal blive lavet en udstilling om hele processen, og de færdige værker kan ses i Viborg Kunsthals trappegalleri fra den 26. juni til den 9. juli.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Værtsparret for Viborg Sø-camping siger tak for nu: - Vi skal til at lære at holde fri

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Thorkild og Erik vil ikke bare acceptere en ny 16 etager høj nabo

Viborg For abonnenter

Ejeren var chokeret, da hun så, hvad huset blev brugt til: Nu er bordellet på Holstebrovej sat til salg

Bjerringbro

Hvis jeg ikke kan gøre det rigtigt - vil jeg hellere vente

Viborg For abonnenter

Nordic Waste renser minkjord fra Kølvrå og vil nu også fjerne PFOS og PFAS

Sport

Mange mål, usikre straffekast og en træfsikker nordmand: Hvad siger statistikkerne om Viborg HK's indsats indtil videre?

Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Skifte på prædikestolen: Kvinde afløser kvinde i landsogn

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Viborg For abonnenter

75-årige Karl Erik ryster og skal til undersøgelse på hospitalet - men to ugers forsøg på at få kontakt med Patientkontoret har været forgæves

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Alarm 112

Kontrol på massageklinik: Kvinde fik straksdom for ulovligt arbejde og ophold og blev udvist for anden gang

Sport For abonnenter

Ligaens to mest kontraivrige hold tørner sammen: - Det handler om at være vågen og aldrig slappe af

Alarm 112

Endnu et indbrud anmeldt i Overlund: Alt i huset er gennemrodet

Annonce