Annonce
Viborg

Kvinderne kæmper stadig for deres kampdag

Fie Møller, Joan Agine og Liz Dueholm er frontkvinderne for Kvindernes Internationale Kampdag i Viborg. Foto: Stine Elkær

Kvindekampen er bestemt ikke slut endnu. Det mener tre af kvinderne bag Kvinder I Bevægelse, der er Viborgs bidrag til Kvindernes Internationale Kampdag.

Viborg: I 100 år har kvinder verden over fejret Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts. Dagen blev stiftet for at sætte fokus på ligestilling i hele verden og sikre kvinder stemmeret. Der er sket meget siden dengang, men dagen er ikke glemt. Tre lokale kvinder har genstiftet kampdagen i Viborg, og i år er temaet "Kvinder i Bevægelse".

Fie Møller, Liz Dueholm og Joan Agine er foregangskvinderne bag Kvinder i Bevægelse. De genstiftede sidste år kampdagen i Viborg, hvilket var en stor succes. Derfor har de i år gjort en endnu større indsats for at samle endnu flere. Hele fire partier er i år gået sammen for at bakke op om sagen. Enhedslisten, Socialdemokratiet, Alternativet og SF.

- Det giver noget bredde, at så mange vil være med, både partierne og fagforeningerne. Selvom vi måske er uenige om mange andre ting, så er det her noget, der kan samle os alle, for vi tror virkelig på sagen, siger Fie Møller.

Årets tema er som nævnt Kvinder i Bevægelse. Og det er der en meget velovervejet grund til.

- Vi er alle kvinder i bevægelse. Det er meget dynamisk. Det er en bevægelse, at vi kan samles forskellige partier, det er bevægelse, at vi er forskellige aldersgrupper, der kan samles om en sag. Og der er masser af fysisk bevægelse over landegrænser. Kvindekampen står ikke stille, selvom der er nogen, der tror det. siger Liz Dueholm.

Liz Dueholm og Fie Møller er begge fra Enhedslisten, og de vækkede sidste år kampdagen til live igen.

Har kvinder brug for en kampdag?

Er der stadig brug for en kvindekampdag? Er det ikke passé? Det er spørgsmålene, kvinderne ofte møder. Men Joan, Liz og Fie mener bestemt ikke, at Kvindernes Kampdag er passé. De ser stadig mange områder, hvor kvinderne endnu ikke har opnået lige rettigheder.

- Hvis vi kigger på ligeløn, fordeling af arbejdet i hjemmet, lederstillinger, vold og voldtægter, så er der stor forskel på mænd og kvinder i Danmark. Der er bestemt stadig noget at kæmpe for, understreger de tre kvinder.

Kvinder I Bevægelse skal sætte fokus på forskellige aspekter af kvindekampen. Derfor er aftenens oplæg med stor variation. Jane Laustsen, der er uddannelsesansvarlig i projektet UDENFOR, fortæller om kvinders hjemløshed i Danmark, Isho Hassan fra Somalia fortæller om bydelmødrenes frivillige arbejde, og Sine Plambech vil sætte migrationen i et kønsperspektiv og fortælle om konsekvenserne for kvinder, der krydser grænser.

Til at binde aftenens program sammen vil en ung syrisk pige, Hanin Anjande, spille violin, og 18-årige Louise Ladegaard skal underholde med poetry slam. Især poetry slam er et nyt og anderledes indslag, som ifølge kvinderne giver noget ekstra til aftenen.

- Louise Ladegaard er en helt ung kvinde, og den måde, hun udtrykker sig på, associerer til de helt gamle dage, hvor kvinderne stillede sig op og råbte for at komme ud med deres budskaber. Det viser, at kvindekampen foregår på mange forskellige fronter, forklarer Liz Dueholm.

Det er gratis at deltage i arrangementet, og alle, både kvinder, mænd og børn, er meget velkomne. Under arrangementet er der arrangeret børnepasning, så enlige mødre, og fædre, kan deltage uden at tænke på barnepiger. Udover de fire partier er arrangementet støttet af fagforeningerne FOA, 3F, HK, SL, Dansk Sygeplejeråd, Dansk Socialrådgiverforening og LO Viborg, og Søster Lagkage har sponsoreret kager.

Kvindernes Internationale Kampdag bliver fejret den 8. marts i HK's lokaler på Boyesgade 3 i Viborg fra klokken 18.30-22. Der er kaffe og kage til alle.

Plakaten til "Kvinder I Bevægel"se er tegnet af den lokale kunstner Susanne Ahrenkiel.
- Det er vigtigt at samles på tværs af aldersgrupper. Det kan give én en helt anden forståelse af tingene, siger Liz Dueholm.
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding i begge ender af tabellen

Debat

I skal huske at stemme den 16. november

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Debat

Flot hyldest til Viborgs 1400 krigsveteraner

Annonce