Annonce
Viborg

Lån til boliger på landet - en lang vej at gå

Tirsdag, den 22. februar 2011 Gregers Laigaard / Astrid Foto: Morten Dueholm
Annonce

Læserbrev: Kære Signe Munk (SF).

Tak for dit skriv i Viborg Stifts Folkeblad lørdag den 14. november om låneproblematikken og huskøb i landdistrikterne. Jeg tror, det er rigtig det du gør – at forsøge at gøre problemet til en folkesag, idet opbakningen skal komme fra folket i de små lokalsamfund.

I har jo i SF før prøvet at rejse problematikken i Folketinget. Men her var der ikke lydhør fra de andre partier. Hvorfor, kan man spørge. Højrepartier kan man forstå, at de ikke vil bakke op, idet de på flere måder har committet sig til den finansielle sektor.

Men man kan spørge, hvorfor de andre af jeres regeringspartier ikke bakkede jer op, dengang i havde problematikken på dagsordnen i Folketinget. Kan det skyldes, at den tidligere S-regering i siden tid havde bedt den finansielle sektor om en redegørelse for, om der var et problem med belåning i lokalsamfundene.

Jeg behøver vel ikke at sig,e hvad svaret blev, da det ikke var brugerne, der blev spurgt. Nogle banker annoncer i dag med, at de giver lån til huskøb i lokalsamfundet. Renten på lånene varierer mellem 5 og 6%, og der skal helst være et stort rådighedsbeløb.

Hvis man går bankerne på klingen om, hvorfor renten og rådighedsbeløb skal være så stort, får man svaret, at man nødig skulle brænde fingrene på, at folk hænger nøglen, og man derved kommer til at hænge på et hus med lang liggetid.

Er det muligt, at vi kan genindføre statsgaranterede lån, som man havde i 30´erne? Det kræver, at de politiske partier står sammen og tør at træffe en beslutning, som ikke vil være populær, idet indførelse af en statsgarantilån kan virke som en konkurrence over for den finansielle sektor.


Er det muligt, at vi kan genindføre statsgaranterede lån, som man havde i 30´erne? Det kræver, at de politiske partier står sammen og tør at træffe en beslutning, som ikke vil være populær.


Så er det, at man i det hele taget her kan spørge sig selv, hvem det er, der bestemmer, hvordan vores samfund skal se ud i fremtiden. – Er det politikerne eller? Men det er selvfølgelig et helt andet spørgsmål.

Hvis der skal være lokalsamfund i fremtiden, må der ud over favorable huslån, også bevilges tilskud til nogle af de andre udfordringer. Hvis vi glemmer det meget brugte ord ”Konkurenceforvridning”, kunne vi måske se på vores nordiske kollegaer, Norge og Sverige, hvor der har været tradition for eksempelvis at give tilskud til læger, butikker etc., der etablerede sig i de små lokalsamfund.

Med al respekt Signe – jeg tror det bliver et langt, sej træk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce