Annonce
Danmark

Læge fra ramadan-videoer efter kritik: - Næste gang sender jeg med neutral baggrund

Mustapha Itani fastholder ramadan-videoernes berettigelse, men han erkender, at der ikke skal ske sammenblanding af private ytringer og hans lægeansættelse i Region Syddanmark. Foto: Screenshot fra Youtube/IChange
Læge Mustapha Itani, der har påkaldt sig kritik for iført sin lægekittel at give koranbaserede råd mod vredesadfærd under fasten, erkender, at signalerne som privatperson og som læge i Region Syddanmark ikke skal sammenblandes. Men han ser ingen grund til at fjerne de pågældende videoer - tværtimod.

Lægeetik: Læge på Odense Universitetshopsital Mustapha Itani, har taget kritikken til sig fra både politisk hold og fra Lægeforeningen. I avisen Danmark onsdag kritisererede de ham for at have blandet sin rolle som hospitalsansat i Region Syddanmark sammen med sin rolle som privatperson, da han i videoer udsendt af den muslimske interesseorganisation IChance blandt andet med afsæt i passager fra Koranen rådgav om, hvordan man håndterer vrede under den muslimske fastemåned ramadan.

- Alt er foregået inden for ytringsfrihedens rammer. Men jeg har lært af denne sag, at det skal ske på en neutral baggrund. En anden gang vil jeg ikke bruge logoer eller andet, der knytter mig til Region Syddanmark, siger Mustapha Itani til avisen Danmark.

Ud over at være læge er han medlem af regionsrådet i Region Syddanmark, valgt for Venstre. Han er 37 år og kom til Danmark som treårig. Siden tilbragte han nogle år i fødelandet Libanon, hvorved han samlet har opholdt sig i Danmark i 27 år.

Baggrunden for kritikken er nogle videoer, hvori han giver lægelige råd til muslimske borgere. Det sker iført lægekittel med Region Syddanmarks logo påført. Blandt andet beskriver han, at vrede ifølge profeten er djævelens værk, og at djævelen er skabt af ild. Derfor kan muslimer foretage kolde afvaskninger, når de oplever vrede.

Det er at postulere noget, der er direkte overtro, sagde Itanis lægekollega og regionsrådskollega Marianne Mørk (løsgænger), efter hvis mening Mustapha Itani dermed gør sig skyldig i embedsmisbrug.

Andre politiske kolleger fra regionsrådet i Region Syddanmark tog afstand til sammenblandingen af rollerne, som også af Lægeforeningen blev betegnet som "kritisabel".

Annonce
Jeg har lært af denne sag, at det skal ske på en neutral baggrund. En anden gang vil jeg ikke bruge logoer eller andet, der knytter mig til Region Syddanmark.

Mustapha Itani, læge

Psykologisk fokus-skifte

Det er denne del af kritikken, Mustapha Itani kommer i møde. Til gengæld afviser han kritikken af at være på lægefagligt gyngende grund og vil derfor ikke fjerne de pågældende videoer med rådgivning om ramadan.

- Jeg står inde for det sundhedsfaglige i videoerne. Dem er der otte af, og det er kun sporadisk, at jeg inddrager religionen. Det er en kommunikationsmetode, og det sker ikke i forkyndelsesøjemed. Kunsten er at tale et sprog, som modtagergruppen forstår. Her er det den muslimske modtagergruppe. Det er eksempler, de kan forholde sig til, og de eksempler strider ikke mod lægevidenskaben.

- Når jeg således taler om afvaskning med koldt vand, er det en psykologisk måde at flytte fokus fra vreden på. Havde jeg henvendt mig til en anden modtagergruppe, havde jeg benyttet andre billeder, siger Mustapha Itani.

Kamp mod ulighed

Mustapha Itani forklarer, at hans grundlæggende udgangspunkt er en udbredt ulighed i sundhedsvæsenet.

- En af mine mærkesager er at gøre op med uligheden i sundhedssystemet. Her er den muslimske gruppe svær at nå ud til. Derfor medvirker jeg i disse videoer, siger han.

Af samme grund ser han ingen grund til, at videoerne på grund af kritikken skal trækkes tilbage.

- Det skal de ikke. Videoerne er lavet som oplysning til folk, der faster i ramadanen. De skal ligge derude, så folk kan få gavn af dem, siger Mustapha Itani.

IChange

Organisationen IChange står bag de videoer, hvori læge Mustapha Itani giver råd om, hvad muslimer stiller op, når de angribes af vrede under ramadan-fasten.

IChange er en muslimsk interesseorganisation, som med eksemplets kraft ønsker at bygge bro mellem det foreningsglade Danmark og den muslimske befolkning, for hvem foreningsdannelse ikke ligger i traditionerne.

På sin hjemmeside beskriver organisationen sit formål således: "IChange udvikler mennesker til at opnå en balanceret tilværelse mellem det åndelige og verdslige. Hermed skabes en større bevidsthed og styrke således, at de bliver en ressource for sig selv og bidrager til samfundet. IChange vil endvidere varetage medlemmernes samfundsmæssige interesser og arbejde konstant mod forbedring af deres livssituation".

Mustapha Itani har tidligere været medlem af bestyrelsen i IChance. For øjeblikket hedder formanden Bilal Itani. Han er er bror til Mustapha Itani.

Kilde: IChange

Større problemer end religiøse symboler

Når videoerne nu er kommet frem i offentligheden, hænger det efter hans opfattelse sammen med en personlig hetz, der er blevet ført mod ham.

- Det kommer alt sammen efter et læserbrev, jeg for nogen tid siden havde i JydskeVestkysten. Her vendte jeg mig mod sygehusvæsenets ulighed. Afsættet var et politisk forslag fra Dansk Folkeparti om at forbyde religiøse symboler i sygehusvæsenet. Det vendte jeg mig mod med det argument, at der ærligt talt er større problemer i sundhedsvæsenet, som optager folk, end religiøse symboler.

- Siden det læserbrev blev bragt, er der brugt mange kræfter på at fremstille mig som en fanatisk muslim, hvilket på ingen måde passer. Det er et skræmmebillede, som den nationalistiske højrefløj har skabt. Det kulminerer nu med denne sag, som slet ikke er nogen sag, netop fordi jeg i nogle passager kommunikativt bruger religiøse billeder for at få lige netop denne befolkningsgruppe til at tage de lægelige råd til sig, siger Mustapha Itani.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Pedel opdagede kraftig røg i låst rum på skole

Viborg

Kühnau efter bekymringsbrev: Problemer på børneafdelingen er ikke en sag for regionsrådet

Fodbold For abonnenter

DR's Liniger og Muminovic følger kvindelandsholdet i Viborg: - En følelse af at vende hjem

Viborg For abonnenter

Henriks hjem skal måske jævnes med jorden: Jeg synes, at samfundet spilder en masse ressourcer på at rive noget ned, som fungerer

Annonce