Annonce
Viborg

Læge må ikke blande sig i det, han ved allermest om

Ulrik Fredberg (V) gik til valg på at forandre regionen indefra med sin viden om systemet . Men er han som ledende overlæge i virkeligheden fedtet for meget ind til at kunne træffe objektive beslutninger? Ja, ifølge loven så er han, vurderer regionens juridiske afdeling. Arkivfoto

Normalt er man inhabil i enkeltsager, men det nyvalgte regionsrådsmedlem, Ulrich Fredberg (V) er bare sådan helt generelt inhabil, mener regionens jurister.

Region Midtjylland: Ved valget i november bragede Ulrich Fredberg (V) ind i regionsrådet med næsten 10.000 personlige stemmer - tredjeflest blandt alle kandidater.

Siden er han blevet indstillet til en plads i hospitalsudvalget, der beskæftiger sig med alle de sager, der har med sundhed og regionens hospitaler at gøre.

Det er et emne, Ulrich Fredberg ved meget om. Lidt for meget måske.

Han er nemlig til daglig ledende overlæge på Diagnostisk Center ved Regionshospitalet i Silkeborg, og det gør ham inhabil.

Ikke bare i sager, der har med hans egen afdeling eller hospitalet i Silkeborg at gøre, nej han er generelt inhabil i stort og småt, der måtte blive lagt foran politikerne i hospitalsudvalget.

Det mener i hvert fald direktionen i Region Midtjylland, der vurderer, at han som overlæge med betydeligt ledelsesansvar ikke kan sidde i et politisk udvalg, der beskæftiger sig med hospitalsområdet.

Hospitalsudvalget - hvad er det?

I Region Midtjylland er der 41 regionsrådsmedlemmer.

De får hver især plads i forskellige udvalg, der ikke har noget reelt beslutningsansvar, men hvor sagerne bliver diskuteret og kvalificeret, inden de kommer til reel politisk behandling i først forretningsudvalget og dernæst regionsrådet.

Der er fire stående udvalg:


 • Hospitalsudvalget - bliver af mange anset som det vigtigste udvalg, eftersom regionens hovedområde netop er hospitalerne. Sagerne omhandler alt inden for sundhed.
 • Psykiatri- og socialudvalget - Lidt som hospitalsudvalget, men med specifikt fokus på psykiatrien og den sociale indsats.
 • Udvalget for Nære sundhedstilbud - kan eksempelvis være sager om apoteker, praktiserende læger og samarbejde med kommunerne.
 • Udvalget for regional udvikling - eksempelvis sager om turisme, erhverv, kollektiv trafik, osv.

Helt uforståeligt

Hovedpersonen selv? Han fatter ingenting.

- Jeg har ikke engang haft min første arbejdsdag endnu, men jeg er allerede den første politiker i historien til at blive kendt generelt inhabil. Det strider mod sund fornuft. Jeg er overbevist om, at rigtig mange borgere netop har stemt på mig, fordi de ved, at jeg er ledende overlæge og derfor har en konkret viden, som jeg kan spille ind med som regionsrådspolitiker, siger Ulrich Fredberg.

Han er utilfreds med konklusionen og han er i den grad også utilfreds med måden, han er blevet underkendt på.

- Jeg har intet hørt fra regionens side. Jeg får det at vide af min partiformand, Carsten Kissmeyer, og fra pressen, siger Ulrich Fredberg.

Kort om Ulrich Fredberg


 • Ulrich Fredberg er 62 år og bosat i Tilst ved Aarhus med sin hustru.
 • Han er far til tre voksne børn.
 • Han tog sin medicinske embedseksamen ved Aarhus Universitet i 1982.
 • Siden har han specialiseret sig i reumatologi (muskel-, led- og bindevævssygdomme), hæmatologi (blodsygdomme) og idrætsmedicin.
 • Siden 1997 har han arbejdet på Regionshospitalet Silkeborg, hvor han i dag er ledende overlæge på Diagnostisk Center.
 • Sammen med ultralydsspecialist Lars Bolvig driver han desuden den private Stadionklinikken, der tager sig af idrætsskader.
 • Fra 1989 til 2006 var Ulrich Fredberg fast læge i AGF, og i dag er han reservelæge for fodboldlandsholdet.
Annonce

Ankestyrelsen er ikke uenig

Region Midtjylland har af egen drift forelagt sagen for Ankestyrelsen, der er regionens tilsynsmyndighed.

- Hey, vi mener, Ulrik Fredberg er generelt inhabil her, er I enige? lyder spørgsmålet noget forenklet.

Ankestyrelsen svarer som offentlige forvaltninger nu gør - knudret - men kort fortalt, erklærer Ankestyrelsen, at den ikke er uenig i regionens fremstilling af sagen.

Dermed føler direktionen i Region Midtjylland sig på sikker grund.

Annonce

Ensidig fremstilling

Ulrich Fredberg kritiserer, at han ikke har haft mulighed for at blive hørt, inden sagen blev sendt til Ankestyrelsen.

- Ankestyrelsen researcher ikke selv på sådan en sag. Den træffer en afgørelse ud fra de oplysninger, regionen sender, og jeg mener ikke, at regionen har været neutral her. I oplægget til Ankestyrelsen er der ikke taget eksempler med, som går imod regionens synspunkter, siger Ulrich Fredberg.

Han henviser til en konkret sag, hvor daværende amtsrådsmedlem, Christian Møller Nielsen (V), for år tilbage fik vurderet sin habilitet, fordi han både var cheflæge på Grenaa Hospital samtidig med, at han bestred politiske poster.

Konklusionen lød dengang, at han kun var inhabil, hvis den konkrete sag havde direkte indflydelse på hans personlige økonomi.

Men Ulrich Fredberg, er det ikke godt, at regionen er skarp på reglerne om habilitet? Du sidder jo i en ledende stilling, og samtidig vil du være politiker for det samme område?

- Hvis der er betydelige beslutninger, som har med min arbejdsplads at gøre, så skal jeg naturligvis træde uden for døren. Men langt hovedparten af de sager, der bliver behandlet i hospitalsudvalget har jo ikke noget med et isoleret sygehus at gøre, mener Ulrich Fredberg.

Annonce

Er det en hævnaktion?

Som sagen står nu, må Ulrich Fredberg ikke være medlem af hospitalsudvalget.

Hvad der sker, når de samme sager senere kommer op i regionsrådet til politisk behandling, ved han ikke. Indtil videre har han ikke hørt noget om, at han også er inhabil som almindeligt regionsrådsmedlem.

- Hvis jeg gerne må være med til at behandle sagerne i regionsrådet, hvor beslutningerne reelt bliver truffet, så er det jo fuldstændig tåbeligt, at jeg ikke må sidde i hospitalsudvalget, hvor man bare diskuterer sagerne. Alle vil jo grine, hvis det er sådan, siger Ulrich Fredberg, der føler, at direktionen har et horn i siden på ham.

- Jeg har kritiseret direktionen ganske meget gennem tiden. Altid på fagligt grundlag, men jeg var forberedt på, at det nok ville give noget larm i krogene, hvis jeg stillede op til regionsrådet, siger Ulrich Fredberg.

Du føler, det er en hævnaktion fra direktionens side?

- Nej, så kategorisk vil jeg ikke være. Men jeg vil holde fast i, at det var forventet, at der ville komme en eller anden reaktion fra direktionen, siger Ulrich Fredberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF-træner tripper efter at komme i sving - har en måned til at finpudse og skærpe superligaholdet

Sport

VHK åbner sæsonen med storkamp

Viborg FF For abonnenter

Trænerlegenden Ove C. har altid set et kæmpe potentiale i Viborg FF: Vi blev kaldt de grå mus - men vi var de kloge og flittige mus, som kunne slå de andre

Viborg

Så blev det alligevel til en hvid hue

Annonce