x
Annonce
Danmark

Lægeformand bifalder øget tilgang af yngre læger

Der er hårdt brug for flere praktiserende læger landet over. Deres formand i Syddanmark roser regeringens udspil, der skal sikre flere læger under uddannelse. Arkivfoto: Martin Ballund/Ritzau Scanpix

Sundhedsminister Ellen Trane Nørbys (V) udspil, der skal forbedre vilkårene for landets praktiserende læger, møder skarp kritik fra Socialdemokratiet, mens lægernes formand er meget positiv.

Udspil: Et positivt og tiltrængt udspil, lyder vurderingen fra de praktiserende lægers formand i Syddanmark, Jørgen Skadborg, efter han har fået forelagt det udspil til bedre lægedækning, som regeringen præsenterer fredag.

Det vil oprette flere hoveduddannelsesforløb i almen medicin og lade flere studerende tage fat som praktiserende læger allerede under uddannelsen.

- I modsætning til det, som et andet parti (Socialdemokratiet, red.) har foreslået, nemlig at tvinge unge læger ud i praksis, bliver stillingerne her slået op, så man kan søge dem. Det er mange gange bedre at få nogen til at arbejde i praksis, som gerne vil det. Så går de til arbejdet på en positiv og ihærdig måde, og det har stor værdi for de praktiserende læger, siger Jørgen Skadborg.

Han mener, at regeringen sender et vigtigt signal, selv om der ikke er garanti for, at lægerne søger alle stillingerne.

- Men nu er samfundet gået i gang med en fortælling om, at man vil investere i praksissektoren, og det får måske flere til at se en fremtid i det, mener lægeformanden.

Annonce

Gammel vin

Knap så positiv er Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, som kalder udspillet for gammel vin på nye flasker.

- De ting, regeringen kommer med, har været diskuteret bredt politisk. Det er gammel vin på nye flasker, og regeringen mangler at tage nye initiativer, der kan stoppe den katastrofale udvikling, siger Flemming Møller Mortensen og understreger, at hans parti allerede kom med forslaget om at øge antallet af hoveduddannelsesforløb i efteråret.

- Jeres oplæg gik jo også på mere eller mindre at tvinge unge læger ud i almen praksis. Regeringen lægger op til, at man frivilligt kan snuse til almen medicin og være med til at afhjælpe problemet.

- Vores forslag var ikke populært, men et forsøg på at tage ansvar og finde kortsigtede løsninger på, at tusindvis af danskere ikke har deres egen læge, og at praktiserende læger bukker under og går på pension før tid på grund af arbejdspres. Vi synes, regeringen i den grad lukker øjnene for de her udfordringer, og den er ikke kommet med en eneste løsning.

Uddannelse

Jørgen Skadborg afviser, at der er tale om gammel vin på nye flasker.

- Det er god vin at uddanne praktiserende læger, som vi har efterspurgt de sidste 15 år.

- Vil det ikke tynge de i forvejen pressede praktiserende læger, at de skal have ansvaret for flere studerende?

- De skal undervises, det hører selvfølgelig med. Men der er stor forskel på at have helt nyuddannede, som aldrig har været ude at arbejde før, eller nogen der sidder i tvangsstillinger for den sags skyld, og så på nogen, der har en ballast, og som gerne vil være der, siger Jørgen Skadborg.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

VFF-direktør vil få det bedste ud af forfærdelig situation

Viborg

Kæmper for at følge med: Efterspørgslen på Bilka To Go er eksploderet

Annonce