Annonce
Leder

Lærte I da slet ikke noget af Unoden?

Denne leder måtte jeg vente med at skrive, til blodtrykket havde nået et acceptabelt niveau. Jeg blev sjældent vred og fortvivlet, da jeg læste et indlæg af konsulenter i Kommunernes Landsforening, som på et møde for nylig skrev om kommunernes indsatser der, hvor børn bliver passet.

Regeringen lover flere hænder til at trøste barnet, som har brug for en skulder at græde ud ved. Eller en hjælp til William, der bliver holdt ude af legen. Regeringen har forstået det, alle andre har forstået det, men kommunernes dagtilbudschefer har tilsyneladende ikke forstået det.

Dagtilbudscheferne har svaret på, hvilke tre områder de anser for vigtigst i arbejdet fremover. Og hold nu godt fast, kære pædagoger og forældre:

Bedre normeringer ligger helt nede på en syvendeplads (18%).

Foran ligger nogle børne-fjerne emner som Styrket evalueringskultur (69%). Faglig ledelse (68%). Tilsyn og opfølgning (38%). Kompetenceudvikling (36%). Systematisk anvendelse af data (26%). Samarbejde med forældre (24%). Tidlig indsats ligger lavest med 14%.

Jeg vil ikke håbe, at Viborg Kommunes dagtilbudschef er enig i den prioritering, for så kan han ikke have set tv-udsendelserne fra sin egen institution "Unoden". Ud fra den er det lige omvendt, nemlig at normering og tidlig indsats må have højeste prioritet. Det var godt nok ikke indtrykket, at der manglede faglighed hverken hos pædagoger eller hos ledelse. Tværtimod var jeg som seer imponeret over personalets faglighed og engagement.

Undskyld, hvis jeg gør nogen uret, men det ser unægtelig ud som om, dagtilbudscheferne ser det her som en akademisk øvelse langt væk fra det grædende barn. Men når der skal slukkes en ildebrand, hælder man vand på der, hvor det brænder og begynder ikke at diskutere evalueringskultur eller at indsamle data!

Hvis det er som beskrevet af Kommunernes Landsforening, så må vi appellere til, at lokalpolitikerne vågner op og sikrer, at 90 procent af de penge, regering og kommuner finder til dagtilbudsområdet, går til personale.

Og til alle, der har med børn at gøre, kan man kun sende den opfordring, at det er vigtigt at følge med for at sikre sig, at pengene går til børn og ikke til projekter.

Naturligvis skal der evalueres og udvikles, og der skal være tilsyn og udvikling, men det, der først og fremmest er behov for, er mere personale og tillid til, at det rent faktisk er faguddannet personale, der arbejder med børnene. Desuden må man styrke samarbejdet mellem de ansatte og de forældre, som trygt skal kunne overlade deres børn til vores fælles tilbud.

Annonce
Børnehaven Unoden i Viborg blev landskendt, da tv dokumenterede, at der er brug for flere voksne i børnehaverne. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Professor ansat som institutleder

Viborg HK For abonnenter

Stregspiller fra 2. divisionsholdet stiller sig i ligaholdets tjeneste - midlertidigt

Annonce