Annonce
Viborg

Læserbrev: Endnu en smuk mindesten over faldne under 2. Verdenskrig

Mindesten for 2. Verdenskrig på det gamle kaserneområde i Viborg. Foto: Andreas Søndergaard
Annonce

Læserbrev: Efter at have læst to indlæg om minder fra 2. Verdenskrig har jeg fået lyst til at give et bidrag til debatten, da vi har en stor mindesten på paradepladsen på Viborg Kaserne til minde om krigen.

Mindst tre gange årligt bliver 2. Verdenskrig mindet ved mindestenen: Den 5. maj og på regimentets oprettelsesdag den 30. november samt ved de årlige jubilarstævner den anden lørdag i juni, bliver der nedlagt krans ved stenen.

Det er landsformanden for Prinsens Livregiments Soldaterforening, der, sammen med chefen for Jydske Dragonregiment, forestår højtideligheden, som ofte overværes af mange soldaterkammerater og interesserede fra byen. Efter kransenedlæggelsen bliver der givet en kort orientering om krigen.

Stenen, som er en natursten af granit, er fundet på Tjele Gods' jorde og foræret af godsejeren. Afsløringen fandt sted søndag den 29. august 1948, fem år efter tyskernes overfald på regimentet i Nyborg. Regimentschefen oberst Johnstad-Møller afslørede stenen under stor deltagelse af byens borgere og slægtninge til de faldne, foruden den på kasernen værende styrke.

Oberst Johnstad-Møller læste alle de 17 navne på stenen højt og udtalte efterfølgende:

”Hæren og 3. Regiment har sat dette minde for at hædre de mænd, der engang stod i dets rækker og mistede livet under besættelsen”.

Efter at have omtalt de forskellige begivenheder, hvorunder de forskellige havde mistet livet, sluttede obersten med at love, at der ville blive værnet om dette minde, så de efterladte kunne se, at deres pårørende ikke havde kæmpet forgæves.

På stenen ses en kongekrone af bronze, og derudover er der blandt andet skrevet andet vers af ”Kongernes Konge”:

Slyng om os alle enigheds baand,

Send fra din himmel begejstringens aand,

Følg du i fare den tapre lille skare,

Løft over hæren din velsignede haand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce